Egy jól árazott lakást most is hetek alatt el lehet adni

Egy jól árazott lakást most is hetek alatt el lehet adni

Ahogy lassult az ingatlanpiac és bővült a kínálat, úgy kezdtek el nőni az értékesítési idők. Ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy minden ingatlan esetében ugyanazzal az időintervallummal kellene kalkulálniuk az eladóknak. Az értékesítési időt ugyanis nagymértékben meghatározza az ár és az adottságok.

A piac lassulása az értékesítési időknél is jelentkezik, tehát ha az átlagot tekintjük, akkor egyértelműen tovább tart most eladni az ingatlanokat, mint az előző években - hangsúlyozta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a jól árazott lakásoknál nem volt probléma az eladással: akár egy hét alatt is értékesíthető egy jól árazott ingatlan. Miközben akadnak persze olyan lakások is, melyeket már több mint egy éve hirdetnek, még sincs rájuk vevő.

Az árképzésen túl ennek oka egy egyedi, rossz paraméter, elhelyezkedés is lehet, hiszen az tagadhatatlan, hogy vannak olyan típusú és adottságú ingatlanok, melyekre az átlagnál kisebb a kereslet. Ráadásul az eladóknak szembe kell nézniük azzal a ténnyel is, hogy most jóval nagyobb az ingatlanpiaci kínálat, mint egy éve, így a vevőknek van miből válogatniuk. A leggyorsabban most is a kisebb garzon vagy másfél-, kétszobás lakások kelnek el - derült ki Sebestyén Tamás szavaiból.

Az értékesítési idő a XVIII. kerületben a társasházi lakásoknál jelenleg 1-3 hónap között alakul, de csak megfelelő árazás esetén, míg családi házaknál ez kitolódik fél évre - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy házat ne lehetne eladni hetek alatt akár most is, mint ahogy arra a közelmúltban volt is példa az irodánál: egy családi házat értékesítettek egy hónapon belül úgy, hogy az adásvételi szerződés aláírása is megtörtént ezen idő alatt.

Hozzátette azt is, amit kollégája is megfogalmazott: az eladás gyorsasága mindig ártól és az ingatlan jellemzőitől függ, és bár a mostani kínálati piacon egyértelműen többször kell mutatni a lakást a sikeres értékesítésért, van arra példa, hogy az első vagy második bemutatás után meg is találja vevőjét az ingatlan. A kereslet tehát az ingatlan paramétereitől is függ, nem csak az ártól: egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás - jegyezte meg Rácz Gyula László.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a csekély számú tranzakció miatt a korábbinál nehezebb most meghatározni az értékesítési idő pontos értékét. Mindenesetre jól árazott ingatlanoknál a kisebb lakásokat nagyjából 1-2 hónap alatt lehet eladni, a nagyobb lakásokat 1-3 hónap alatt, míg házakat fél-egy év alatt. A túlárazott ingatlanok viszont egyáltalán nem kelnek el, kivéve, ha megtörténik az árcsökkentés, amire sokszor akár egy évet is kell várni.

A IV. és XV. kerület esetében az átlagos értékesítési idő a túlárazott ingatlanok miatt jelentős mértékben emelkedett, ugyanakkor a jól árazott ingatlanok most is elkelnek 3-4 hónap alatt, és ez lakásokra, valamint korszerű, szigetelt családi házakra egyaránt érvényes - magyarázta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki azt is megjegyezte, hogy a túlárazott ingatlanok értékesítési ideje viszont "kérdőjeles", akár az egy évet is elérheti.

Ha Kőbányán piacra kerül egy 49 négyzetméteres, felújítandó panellakás 33,9 millió forintért, akkor azt akár egy hét alatt értékesíteni is lehet 32 millió forintért - mondta Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. De ugyanez érvényes egy nagyobb, 68 négyzetméteres alapterületű panellakás esetében is: egy 39,9 millió forintért meghirdetett ingatlan 38 millió forintért talált vevőre rövid időn belül. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a kevés vevő miatt így sem megy egyszerűen az eladás, tehát még akár jól árazott ingatlanoknál sem biztos a gyors értékesítés - hangsúlyozta a szakértő.

Az V. és a XIII. kerületben megfelelő árazás esetén viszonylag gyorsan értékesíteni lehet most is az ingatlanokat, tehát 1-3 hónap alatt vevőre találhat egy jól árazott, rugalmas eladó által kínált lakás - jelezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Leginkább az egy-másfél szobás, erkélyes lakásokat keresik a vevők az V. és XIII. kerületben.

A budai oldalon piaci, normális árazásnál egy panellakás átlagosan két-három hónap alatt vevőre talál, de jelentősebb túlárazottság esetén ez lehet akár 9 hónap is, illetve addig tart, amíg a tulajdonos nem hajlandó a piaci árakhoz igazítani az eladási árat - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a vevők most nagyon válogatnak az egyébként felduzzadt kínálatból.

Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője is azt hangsúlyozta, hogy átlagos értékesítési időt elég nehéz most meghatározni, mert nagyban függ az ártól, vagyis a hirdetési árak jelentős eltérése miatt az értékesítési időknél is óriási különbségek tapasztalhatók. Már csak azért is, mert a túlárazott ingatlanokra egyáltalán nincs kereslet, tehát gyakorlatilag egészen addig beragadnak a piacon, amíg a tulajdonos nem csökkenti az árat piaci szintre, esetleg nem lép vissza az eladástól.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk