Sok a túlárazott ingatlan a piacon: akár 30 százalékos is lehet az eltérés a reális árhoz képest

Sok a túlárazott ingatlan a piacon: akár 30 százalékos is lehet az eltérés a reális árhoz képest

Habár az idei év eleje némi fellendülést hozott a hazai ingatlanpiacon, a túlárazottság mértéke nem csökkent, sőt a növekvő optimizmus és az állami támogatások miatt talán még merészebbé váltak az árazásnál az eladó ingatlanok tulajdonosai. Pedig ez nagyon megnehezíti az eladást.

A hirdetési és a valós eladási árak között továbbra is jelentős a különbség, nehéz reális áron hirdetett ingatlanokkal találkozni az ingatlanhirdetési portálokon - mondta Pagács-Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Szerinte magánszemélyek úgy hirdetnek ezeken a felületeken, hogy a piaci helyzettel egyáltalán nincsenek tisztában, miközben az ingatlan iránti érzelmi kötődésüket is beárazzák.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szerint az ingatlanpiacon mindig megjelennek olyan tulajdonosok, akik a médiában elhangzott, valóságtól elrugaszkodott információk alapján úgy gondolják, hogy érdemes magasabb árakkal próbálkozni az eladásnál, ami azonban a szakértő szerint nem működik a gyakorlatban.

Ő azt tapasztalta, hogy legfeljebb azok az ingatlanok eladhatók - és ezek sem feltétlenül -, ahol reális szinten állítják be a kínálati árat. Erre egyébként mostanában nagyon sokszor csak abban az esetben kerül sor, ha valakinek valamiért sürgős az eladás - tette hozzá.

A túlárazottság mértéke jellemzően 10-20 százalék körül alakul Dél-Pesten, legalábbis az irodánál, ugyanis olyan ingatlanokat már fel sem vesznek a kínálatba, melyeknél 30 százalékos túlárazással futna neki a tulajdonos az eladásnak - tette hozzá a szakértő.

A túlárazottság a XIV. és XVI. kerületekben is erősen érezhető volt az idei év elején. Ennek oka Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője szerint is az, hogy a tulajdonosok első körben úgy árazzák be ingatlanaikat, hogy megkeresik az ingatlanhirdetési portálokon az adott területre és ingatlantípusra jellemző legfelső ársávot, majd arra még rátesznek 5-10 százalékot.

A piacra a X. és XVII. kerületekben is jellemző a túlárazott ingatlanok jelenléte: akár 15-20 százalékos eltérésről is beszélhetünk a tényleges eladási árhoz képest - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerinte a túlárazásban az idei év első hónapjaiban az is közrejátszott, hogy az eladók az állami támogatások és a csökkenő hitelkamatok kereslet-felhajtó hatásában bíztak.

Mivel mindenki a fellendülésben bízik, így az ingatlantulajdonosok is: ők megint kaptak egy indokot, ami miatt nem igazítják hozzá a kereslethez a hirdetési árakat - hívta fel a figyelmet Nagy Aloisia Andrea, a Balla Ingatlan Bel- és Észak-Budán aktív ingatlanközvetítője. Így továbbra is átlagosan 20-25 százalékos differenciát lehet tapasztalni a kínálati és a valós tranzakciós árak között.

Mivel ez egy átlag, ez azt is jelenti, hogy akadnak a piacon olyan ingatlanok, melyek ennél jóval nagyobb mértékben túlárazottak, miközben persze előfordulnak olyan kínálati árak is, melyek egészen közel járnak a valósághoz - tette hozzá.

Az ingatlanok a XVIII. kerületben is jellemzően erősen túlárazottak voltak Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője szerint. Ő úgy látja, hogy a panellakások esetében átlagosan 5-8 százalékos, míg családi házaknál 10-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk.

A túlárazottság a belső kerületekben is változatlanul problémát jelent. Mint Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetőjének szavaiból kiderült: átlagosan 5-15 százalékos túlárazottságról beszélhetünk, mert a tulajdonosok azzal az alapállással közelítik meg az ingatlanértékesítést, hogy a "vevők majd úgyis alkudnak". Ez viszont kitolt, elhúzódó értékesítési időt eredményez sok esetben, illetve olykor teljesen "beáll az ingatlan", sokáig érdeklődés sem lesz rá - magyarázta a szakértő.

Hasonló a helyzet Dél-Budán is, ahol átlagosan 5-10 százalék közötti túlárazottsággal lehetett találkozni az idei év első felében a gyorsan forgó, 2-3 szobás lakások piacán. Ugyanakkor a nagyobb alapterületű, nagyobb szobaszámú ingatlanoknál kevésbé voltak hajlamosak túlárazásra az eladók, illetve az is jellemző rájuk, hogy rugalmasabbak - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője viszont úgy látja, hogy a javuló piac és az emelkedő árak hatására 3-5 százalék körüli szintre mérséklődtek a különbségek a hirdetési és a valós értékesítési árak között a két észak-pesti kerületben.

Mindenesetre Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint még mindig gyakori jelenség, hogy az eladók a piac törvényei helyett a saját elképzeléseik alapján árazzák be ingatlanjaikat. Szerinte ilyenkor, ha nem sürgős az eladás, akkor a tulajdonos egy idő után sokszor inkább lemond eladási szándékáról, de az árat nem hajlandó mérsékelni.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.pngTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk