Zsiday megszólalt a lakásárakról és az ingatlanpiac jövőjéről

Zsiday megszólalt a lakásárakról és az ingatlanpiac jövőjéről

Lezajlott a Portfolio Private Investor Day eseménye, ahol többek között Zsiday Viktor is megszólalt a befektetési piacról, tőzsdéről, illetve elmondta véleményét a lakásárak változásáról és az ingatlanpiaci kilátásokról is.

A beszélgetés során szó volt a vírus lehetséges szezonalitásáról, a forint és euró árfolyam változásáról, a hosszú távon növekvő inflációs félelemről, illetve ehhez kapcsolódóan a makrogazdasági politikában végbement változásokról. Utóbbi egyike például, hogy a jegybankok megfinanszírozták az államok kiadásait, ami a jelen helyzetben ugyan nem okozott gondot, "de ha később is ehhez nyúlnak az országok, akkor az nagyon fájni fog a jövőben - mondta el Zsiday.

Arra a kérdésre, hogy mire kell figyelnie egy befektetőnek elmondta, hogy szerinte rövid távon a járvány fogja meghatározni a tőzsdei mozgásokat, hosszabb távon pedig azt kell megnézni, hogy a politikai döntéshozóknak van-e hajlandósága arra, hogy pénznyomtatással segítsék a gazdaságot.

Ingatlanpiaci szempontból sem mindegy a kormányok inflációgeneráló magatartása, ha a befektetők inflációs félelme erősödik, akkor az, a reáleszközök irányába mozdíthatja a befektetési keresletet. Az ingatlan pedig pont egy ilyen reáleszköz. Az infláció kapcsán Zsiday elmondta, hogy nem jó az az infláció-számítás, ami kihagyja a lakásokat a korsárból, a MÁP+ kapcsán pedig hozzátette: "A MÁP+ egy borzasztó világban a kevésbé rosszak között van."

Ha 10-20 éves távlatban gondolkozunk, csak reál eszközökbe fektetnék.

Ingatlanpiac: Lesz nagyobb korrekció?
A kérdésre elmondta, hogy: "Normális gazdasági ciklusban, ha nem omlik össze a gazdaság, akkor az előző időszakok óriási bika piaca úgy korrigálódik, hogy nem mennek sehová az árak. Egyelőre most is azt látom, hogy oldalazni fognak az árak, főleg, ha nincs nagy baj, amit az EU támogatásait elnézve nehezen lehetne elképzelni."

A nagy emelkedés után, most pár éves konszolidáció lehet. - tette hozzá Zsiday Viktor. Azt is elmondta, hogy az ingatlanpiacon a lakások azért lehetnek vonzó termékek, mert a home office elterjedésével sokkal jobban számít, hogy milyen helyen lakunk. Emiatt a zöld övezeti, jó minőségű lakások felértékelődése bekövetkezhet Magyarországon.

Forrás: Portfólió



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk