Vízválasztó hónapok jönnek a lakáspiacon

Vízválasztó hónapok jönnek a lakáspiacon

Folytatódott a kínálatbővülés a lakáspiacon, közben az értékesítési idő - a községeket kivéve - nőtt, a kereslet pedig minimálisan csökkent - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja a kereslet és kínálat júliusi alakulását.

Tartósnak tűnik a kínálatbővülés

"Az eladásra szánt lakóingatlanok országos kínálata április óta fokozatosan növekszik, így most már biztosan állíthatjuk, hogy tavasszal fordulat történt. A lakásvásárlást tervezők egyre szélesebb palettáról választhatnak, a tulajdonosok és ingatlanközvetítők pedig júliusban több mint 33 ezer eladó lakóingatlanhirdetést adtak fel. Ez 7-7 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz és tavaly júliushoz képest is" - mondta Balogh László a piac júliusi változásait ismertetve.

Csak a tulajdonosok hirdetéseit nézve pedig az látszik, hogy több megyében Bács-Kiskunban, Baranyában, Békésben és Borsod-Abaúj-Zemplénben 40-60 százalékos növekedést ment végbe éves szinten. Az ingatlan.com szakértője hozzátette: "a kereslet minimálisan, kevesebb mint 2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Igaz, vannak kivételek az országon belül." Nógrád és Vas megyében 12 százalékot meghaladó mértékben nőtt az érdeklődések száma, emellett Békésben, Zalában és Hevesben 5-6 százalékkal erősödött a kereslet.

Mennyi idő alatt kelnek el a lakások?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül az is, hogy az értékesítési idő növekedett. A júliusi adatok szerint a fővárosi lakások eladásához átlagosan 64 napra van szükség szemben a második negyedéves 60 nappal. Ezzel párhuzamosan az eladási idő a megyeszékhelyeken 45-ről 47 napra, a kisebb városokban pedig 63-ról 70 napra nőtt. "Az értékesítési idő kitolódása részben annak köszönhető, hogy növekvő kínálatot a stagnáló vagy enyhén csökkenő kereslet már nem tudja felszívni a piacról" - mondta a szakember.

A községekben a lakások eladási ideje 88 napról 54 napra csökkent, mivel ezeken a településeken alacsonyabb áron kerülnek piacra az eladó ingatlanok. A szakember azt is hozzátette, a használt családi házaknál valamennyi településtípus esetében jóval több idő kell az eladáshoz: Budapesten 74 nap, míg a megyeszékhelyeken 132, a kisebb városokban 124 nap, a községekben pedig 90 nap a jellemző.

Átrendeződés jön a piacon

Balogh László a kilátásokról szólva elmondta, az átlag feletti áram- és gázfogyasztás esetén ez eddiginél jóval nagyobb díjfizetésről szóló új rezsiszabályok hatása egyre erőteljesebben jelenhet meg a használt lakások piacán.

"Vízválasztó hónapok következnek. Egyrészt kiderül, hogy mely lakóingatlanok lesznek a nyertesei, illetve a vesztesei az új rezsihelyzetnek. Másrészt választ kapunk arra, hogy hogy a lakóingatlanok ára mennyire marad stabil. A kereslet ugyanis enyhén csökken a dráguló lakáshitelkamatok miatt, viszont jó hír lehet a vevőknek, hogy az állami lakástámogatások közül a babaváró kölcsön és a csok rendszere biztosan megmarad jövőre is." - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Forrás és kép: Realista.ingatlan.com



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk