Utcai lámpák helyett világító növények onthatják a fényt

Utcai lámpák helyett világító növények onthatják a fényt

Az emberi elme sajátossága az új folyamatos keresése. És a kényszer. Energiaínséges világunkban természetes, hogy újabb és újabb források után kutatnak a szakemberek. Egy tudós ember, Alex Krichevsky, az innovációval foglalkozó vállalat, az Amerikai Egyesült Államokban működő Bioglow alapítója merőben másként gondolkozik. Szerinte a világ energiafelhasználásnak nyolc százalékát lehetne kiváltani világító növények munkára fogásával.

Máris nagy a kereslet az újszerű fényforrásraBármennyire futurisztikusnak hangzik, ez nem a jövő, hanem a jelen. Merthogy világító növények már ma is léteznek. A természetben megtalálhatók példák, amikor az élőlények képesek a világításra. Gondoljunk csak a szentjánosbogarakra, amelyek mindenféle napfény és egyéb kémiai adalékok nélkül világítanak.

Az átlagembernek szokatlannak tűnhet: a növények is képesek világítani. A nikotiana alata, egy Dél-Amerikában őshonos díszdohány, amelynek tölcséres virága esténként bódító illatot áraszt. Alaphelyzetben ezt tudja ez a szép növény. A Bioglow azonban olyanná alakította ezeket, amelyek körültekintő gondozás esetén legalább harminc napon át világítani is képesek. A Bioglow legalábbis ezt ajánlja a honlapján regisztrált első húsz kuncsaftjának.

A kereslet máris nagy az ilyen növényekre. USA kutatók tavaly arról adtak számot, hogy apró növények genetikai állományát úgy sikerült átalakítaniuk és programozniuk, hogy azok fényt képesek kibocsátani.

Alex Krichevsky tudós ötletére épül az eljárás

A világító növényekkel kapcsolatos eljárások a feltaláló, Alex Krichevsky ötletére épülnek. A tudós leírta az eljárást, amelynek a lényege az a folyamat, amelynek során a növény sejtjeinek genetikai kódját olyan baktériumokkal módosítják, amelyek alkalmassá teszik a fény kibocsájtására. Innen kezdve a növények képesek lesznek az úgynevezett szentjánosbogár effektusra.

A tudósok és kutatók biolumineszenciának nevezik azt, amikor egy organizmus magától képes világítani. Az ilyen képesség régóta ismert, állítja Krichevsky. Ezeket a növényeket azonban kemikálákkal kezelték korábban, vagy UV fénnyel sugározták be. Az ő Avatar névre keresztelt növényei azonban önmaguktól képesek világítani egész életükben. Sőt ezt a képességüket az utódjaiknak is átadják.

Sok még az ellenérzés, de dönthet a szükség

Az eljárással kapcsolatban azonban sok az ellenérzés. Mivé is változhat a világunk, ha a természet rendjébe beavatkozunk? - teszik fel sokan a kérdést. A másik oldal viszont azzal érvel: a világon kimerülnek előbb-utóbb a konzervatív forrásaink, s előbb-utóbb így is úgy is rákényszerülünk arra, hogy ilyen szokatlan eszközökkel alakítsuk át a természetet, a környezetünket.

(forrás: tozsdeforum.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk