Új év, új otthon- ráadásul fillérekből!

Új év, új otthon- ráadásul fillérekből!

A zord téli időben tedd barátságosabbá az otthonodat! Néhány függöny segítségével vidámságot csalhatsz lakásodba. Gondolkoztál már azon, hogy milyen trükköket vetsz majd be a felhőkkel szemben, amikor hetekig nem bújik elő a nap? A külvilág hideg hangulatát kizárhatod, otthonodat pedig meleggé varázsolhatod, ha megtalálod a számodra legmegfelelőbb függönyt. Tippjeink segítségével és egy kis befektetéssel kényelmes téli lakosztállyá változtathatod szobáidat.

A textilek kortól és országtól függetlenül nemcsak díszítőelemként, hanem komoly funkcióval rendelkező tárgyként kerültek a nyílászárók elé. Az első függönyöket a szükség keltette életre: durva textilcsíkokat akasztottak az ablak elé, hogy - üveg híján - megakadályozzák a meleg ki- és a fény beáramlását.
A 17. században a szépség iránt érzett fogékonyság a függönyökre is kiterjedt, funkciójuk megőrzése mellett nagyobb hangsúlyt fektettek díszítő szerepükre. Egyre nemesebb anyagok kerültek az ablakok elé. A háziasszonyok felfedezték a selymen átszűrődő fény varázslatos szépségét, miközben arra is figyeltek, hogy a szobában felhasznált textilek színvilága és anyaga összhangot alkosson. A 18. században megkezdődött a rojtok, karnisok, bojtok, paszományok kora, amely azóta is tart.

1. tipp

Nem szeretnéd lecserélni jelenlegi függönyeidet, de feldobnád őket valamivel?
Egy-egy csodálatos szövésű kendő vagy egy érdekesebb mintájú stóla remek hangulatot teremthet a szobában, ha csak egyszerűen átdobod a karnison. A sál mintáját, színét semmi sem érvényesíti jobban, mint az ablakon és az eredeti függönyön átszűrődő fény.
Ötlet: Ha az anyag mintáját akarod hangsúlyozni, feszítsd ki a karnison a kendőt.

2. tipp

Nincs szebb az egyszínű, egyszerű, lehetőleg természetes anyagból készült függönynél. Ám ezt is meg lehet unni. Ilyenkor azonban ne dobd ki a jól bevált anyagot, hiszen egy színes csíkkal érdekesebbé teheted az egyszínű függönyt, és megtörheted a beáramló fény esetleges monotonitását.
Ötlet: Szerezz be egy indiai szárit. Vágd le a szegélyét, és varrd fel keresztben vagy hosszában a függönyre. Ha a száriból több csíkot levágsz, a lakás más textiljeit is feldobhatod velük, úgy, hogy egységes díszítést alakítasz ki a tárgyakon.

3. tipp

Figyeld meg: ha átlátszó textileket akasztasz az ablakra, egészen más hatást érhetsz el, ha összeráncolod, mint ha kifeszíted őket. Játssz nyugodtan a lágyabb és szigorúbb formák váltogatásával.
Ötlet: Napközben változtass a dolgok állásán: hol ráncold össze, hol feszítsd ki az ablak előtt csüngő textilt. Ha süt a nap, egyik oldalon fogd össze úgy, hogy az ablak előtt laza redőkben íveljen át az anyag.

(forrás: www.talpigno.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk