Szőnyegválasztás a legkisebbeknek

Szőnyegválasztás a legkisebbeknek

Amikor babát vár a család, talán az egyik legfontosabb dolgunk, hogy otthonunkat felkészítsük az új családtag érkezésére. Sarkalatos pont lehet, hogy milyen szőnyeget választunk a gyerekszobába illetve abba a helyiségbe, ahol a baba vélhetően a legtöbbet fog kúszni-mászni, jönni-menni. Ehhez próbálunk egy kis segítséget nyújtani.

Az első találkozás - a játszószőnyeg: Amikor még a csecsemő nem képes az önálló helyváltoztatásra, ideális választás lehet a játszószőnyeg. A látóterébe belógó apró tárgyakat eleinte csak érdeklődve figyeli, majd ahogyan fejlődik, már saját maga is megpróbálja mozgásra bírni a különböző színű és formájú játékokat. Nemcsak háton, hanem hason fektetve is elhelyezhetjük rajta a kicsit, így több teret lát be és fedez fel az őt körülvevő világból. Amikor pedig nőnek a fogai, a puhább rész rágcsálása segítheti fájdalmai enyhítését. Később a kis figurákat markába szoríthatja, rázogathatja, ülve pedig még többet játszhat velük. A játszószőnyeg éppen azért jó választás, mert elkíséri a babát fejlődése útján. További előnyei, hogy könnyen mozgatható, egyik szobából a másikba helyezhető, sőt vendégségbe is magunkkal vihetjük, hogy lefoglaljuk a babát valamivel, és otthonosabban érezze magát az idegen környezetben is. A választék bőséges: az egész piciknek ajánlottak az állatos, bohócos szőnyegek hidas megoldással, de kapható már zenélő, mikrofonos, számolós verzió is. A lényeg, hogy minél színesebb legyen. Az árak 5000 forintnál kezdődnek.

A játék öröme - A habszivacs puzzle játszószőnyeg vagy közkedvelt nevén: a habi-tapi: Nagyobb babáknak kedvelt ajándék a habszivacs puzzle, amely különböző méretekben és darabszámmal érhető el a játékboltokban. Összerakott verziókban ezek a habi-tapik akár a 3x4 méteres nagyságot is elérhetik. Tapasztalatok szerint viszont több munkát jelentenek a szülőknek, mint a gyereknek, mivel a kicsik nagyon szeretik a szétszerelésüket. Előnye, hogy könnyen tisztítható, védi a padlót, mintás/színes, így lekötheti a baba figyelmét, illetve egyszerűen mozgatható, szállítható, tárolható. Mivel bárhol összeszerelhető, gyakorlatilag percek alatt alakíthatunk ki játszóteret a gyerekeknek, legyen szó a nappaliról, a gyerekszobáról vagy akár a kertről. A különböző textúrájú és színű habszivacs elemek pedig fejlesztik a babákat, elsősorban a szem- és kézkoordinációjukat. A kisebbeknek állatfigurás, nagyobbaknak akár városmintás szőnyeget is választhatunk. Néhány ezer forintért szintén beszerezhetőek.

Találkozás a világgal - az interaktív szőnyegek: Az interaktív játszószőnyegek lényege, hogy a gyerek beavatkozásával, aktív játékával változtatható a játék menete, méghozzá úgy, hogy a szőnyegek beszélnek, zenélnek, és különböző játékokat indíthatunk el rajtuk. Létezik dobos verzió a jövő zenészeinek, zongorás, amely segítségével a kicsik egyensúlyérzéke is fejleszthető, hiszen kézzel és lábbal is eljátszhatják a dallamokat, állathangos-farmos verzió, de van „Csapd le a vakondot" játék is, amely különböző nehézségi fokokon nyújthat szórakozást nemcsak a családnak, hanem akár vendégségben, szülinapi zsúrokon is. A kínálat nagy, választás előtt azonban gondoljunk a családi békére is, hiszen a zenélő-beszélő játékok nem mindig bizonyulnak ideális választásnak. Kicsit drágábbak, mint előző társaik, újonnan 7000 forinttól kaphatóak, de ha használtban gondolkodunk, az online oldalakon óriási kínálattal találkozunk alacsonyabb árakon.

A legegyszerűbb megoldás: a padlószőnyeg: Bár a felsorolt verziók mindegyike hasznos és fejlesztést, szórakozást jelent gyerekeink számára, a klasszikus padlószőnyeg-választás kikerülhetetlennek tűnik minden szülő számára. Szerencsére színek és minták tekintetében itt is nagy a választék, így könnyen találunk gyerekeink ízlésének megfelelő, illetve a már meglévő berendezési tárgyakhoz passzoló darabokat. Mivel a szőnyeg könnyen elronthatja, de meg is koronázhatja a gyerekszoba fényét, választás előtt mérlegeljünk: színek kavalkádjára vágyunk, vagy arra, hogy a fal/tapéta, egyéb textíliák és a szőnyeg egy egységes és harmonikus összképet alkossanak, ahol gyermekünk nemcsak jókat játszhat a padlón, hanem nyugodtan álomra is hajthatja a fejét.

A kiválasztás előtt van néhány szempont, amelyet érdemes számításba venni. Vásárlás előtt tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

- Hogyan fogjuk tudni tisztítani? Könnyen takarítható vagy nehezen?

- Milyen a hőszigetelése? Lehet, hogy jól mutat, de valójában papírvékony?

- Vajon a tisztítás során kopik-e a színe? A kisebb játszószőnyegek hogyan moshatóak, elveszítik-e formájukat mosás után?

- Biztonságosak-e? Nem csúszik a felületük? Nem bolyhosodnak, szálasodnak könnyen?

- Passzol-e gyermekünk habitusához, érdeklődési köréhez?

(forrás: stylemagazin.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk