Számos Andrássy úti ingatlan kapott műemléki védelmet

Számos Andrássy úti ingatlan kapott műemléki védelmet

Országszerte több ingatlan műemlékké nyilvánításáról döntött a Belügyminisztérium. A döntés az épített kulturális értékek állagának megóvása mellett nyilvánvalóan több célt is szolgál.

A rendelet például műemlékké nyilvánította Budapesten az Andrássy út 2., 5., 13., 73-75., 118. és 124., a Bajza utca 18. és 41., a Városligeti fasor 38., 40., 17-21. és 33., a Bródy Sándor utca 10. és az Orlay utca 5-7. szám alatti ingatlanokat.

Az Andrássy út 118. szám alatti, az 1881-ben Bukovics Gyula tervei alapján, historizáló stílusban épített, később megnagyobbított villát építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékeinek megőrzéséért lett műemlék. Az Andrássy út 13. szám alatt található, az 1880-1883 között Schmahl Henrik tervei alapján historizáló stílusban épített bérházat építészeti, belsőépítészeti, képző- és iparművészeti értékeinek megóvása érdekében nyilvánították védetté. Szintén ezzel indokolták az Andrássy út 73-75. szám alatti egykori MÁV székház védetté nyilvánítását is.

Az Andrássy úti ingatlanok folyamatos állagromlása és a Balettintézet elkótyavetyélése után indokoltnak látszik a Belügymisztérium döntése.Az Andrássy úti ingatlanok mellett műemlékvédelem sajátos tárgyaként műemlékké nyilvánítják Budapest VIII. kerületében a Fiumei út 16. számú ingatlanon fekvő Fiumei úti sírkertet (Kerepesi úti temetőt). A védetté nyilvánítás célja a temető egyes területrészeinek, síremlékcsoportjainak, sírépítményeinek, síremlékeinek és egyéb építményeinek történeti, művészeti, kertépítészeti értékeinek, kisépítészeti alkotásainak, a temető térszerkezeti sajátosságainak, a 20. század elejéig kialakított térstruktúrájának megőrzése, továbbá a temető méltó használatának biztosítása.

Műemlék lesz egyebek mellett között Ópusztaszeren a Szoborkert 68. számú ingatlan egy része, az Árpád-kori Szermonostor maradványai, és a millenniumi Honfoglalás-emlékmű. Védettséget kapott Pécsett a Janus Pannonius utca 10. szám alatti ingatlan, a késő római sírépítmény (cella trichora) maradványainak. Védettek lesznek ezután a Bács-Kiskun megyei solti rádióadó építményei - az antenna, az állomásépület, a vízgépház, a portaépület, a kert és a három őrtorony együttese -, a technikatörténeti értékek megőrzése céljából.

(forrás: hírkereső)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk