Sorozatos csapások miatt szenved a rövid távú lakáskiadás - de van megoldás?

Sorozatos csapások miatt szenved a rövid távú lakáskiadás - de van megoldás?

Egy újabb nehézséget jelent az úgynevezett airbnb-s lakások tulajdonosai számára a kormány szabályozási törekvése, mely a szakértői várakozások szerint, némi túlzással, be is zárja a kaput a tevékenység előtt. De hogyan reagálnak erre az airbnb-zéssel foglalkozók? Mi lehet a megoldás számukra?

Az utolsó csapást jelentheti a rövid távú lakáskiadás számára a kormány törekvése a terület szabályozására. A legújabb hírek alapján, úgy tűnik, hogy a kormány ugyan nem lépi meg a korábban emlegetett időtartam-korlátozásokat, hanem végül az egyes önkormányzatok kezébe adja a szükséges intézkedések meghozatalának jogát. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben az önkormányzatok tilthatják és szabályozhatják is, hogy a területükön lehet-e airbnb-s lakást kiadni.

A korábbi tervek szerint ugyanis évente 120 vendégéjszakára, idén október és december vége között pedig 30 napra korlátozták volna a lakások kiadását turistáknak, ami már elég komoly visszhangot váltott ki szakértői körökben és a médiában. Egy másik verzió léphet azonban életbe, ami nem jelenti azt, hogy ezáltal könnyebb lenne a rövid távú lakáskiadással foglalkozó ingatlantulajdonosok helyzete.

Persze már régóta szorongatják őket a körülmények, és itt nem csak a koronavírus-járvány miatt lenullázódó turizmusra, a külföldi vendégek számának drasztikus csökkenésére kell gondolni. Korábban már a NAV szemét is elkezdte szúrni az, hogy sokan illegálisan űzték a tevékenységet, így megindultak a vizsgálatok a külföldi portálon jelen lévő, de a tevékenységük után nem adózó lakástulajdonosokkal szemben.

Emellett pedig megszaporodtak a perek is, ugyanis az egyes társasházak lakóközösségei már évek óta megpróbálnak fellépni az ellen, hogy társasházi lakásokat - a VII. kerület "bulinegyede" esetében az egyes házak lakásainak akár több mint felét is - turisták foglalják el, akik egymásnak adják a kilincset, és a legkevésbé sincsenek tekintettel arra, hogy a házban emberek próbálják élni a mindennapjaikat.

A rövid távú lakáskiadás persze enélkül sem volt minden nehézségtől mentes, ahol csak meg kellett vásárolni egy belvárosi lakást, majd "dőlt a pénz". Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője szerint sok befektető számára csak menet közben derült ki, hogy mennyi munkát kell befektetni annak érdekében, hogy valóban hozza azt a profitot, amit remélnek tőle. Itt ugyanis többet kell tennie a tulajdonosnak, mint egy átlagos bérlakásnál: figyelni kell a lakás marketingjére, az egyes rendezvények időpontjaira, ezeknek megfelelően módosítani az árakat, folyamatosan kezelni a lakást és a vendégeket.

A másik problémát az jelentette, hogy sok esetben nem olyan volt a lokáció és az ingatlan minősége, mint amit a külföldi turisták elvártak. Egy lepusztult házban, régi bútorokkal berendezett, rossz lokációjú ingatlannal, ahol nem működik a wifi, koszos a konyha, nem nagyon lehet turistákat vonzani. A rendszernek ugyanis az a sajátossága, hogy az egyes, meghirdetett lakások alatt kommentelhetnek a bérlők, így nagyon gyorsan kiderült, ha valami gond volt egy ingatlannal - hívta fel a figyelmet Schneider Zoltán, aki szerint, ha egy lakás emiatt csak 50 százalékon üzemelt, akkor egészen biztos, hogy veszteséges volt a kiadása.

Ennek ellenére persze olyan túlkínálat alakult ki a rövid távon kiadó lakásokból Budapesten, ami arányaiban jócskán meghaladja a nyugat-európai fővárosokban jellemző szintet - jegyezte meg Schneider Zoltán.

A helyzet azonban most rendeződni látszik azáltal, hogy a Covid-19 által megszorongatott szállodaipar nyomására beindult a folyamat az airbnb-zés hatósági korlátozására. Kérdésként merül fel azonban, hogy mit tehetnek azok, akik eddig ezzel a tevékenységgel foglalkoztak, esetleg több ingatlant is üzemeltettek?

Szórádi Tamás, a Balla Ingatlan ingatlankezelési szakértője szerint két lehetőségük van most a rövid távú kiadással foglalkozóknak: az egyik, hogy értékesítik a lakásukat, amint életbe lépnek az első korlátozások. Ezzel a lehetőséggel biztos, hogy sokan élni fognak, vélik az ingatlanközvetítők, így például Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai közvetítője is arra számít, hogy hónapokon belül piacra kerül az airbnb-s ingatlanok egy része, ami aztán hatással lesz az ingatlanpiacra is.

A másik út, ami a tulajdonosok előtt áll, hogy hosszú távú lakáskiadásra váltanak. Utóbbi kapcsán persze figyelembe kell venni, hogy egy hosszú távra kiadott ingatlannal elérhető jó esetben 4-5 százalékos hozam meg sem közelíti egy jól működő airbnb-s lakással elérhető hozamokat. Ennek ellenére egy biztos bevételt, sőt adott esetben valódi passzív és stabil jövedelmet jelent.

Persze azért ennek megvannak a feltételei. Hiszen, mint Szórádi Tamás felhívta rá a figyelmet: a bérlők sokkal tudatosabbá váltak az elmúlt években, és sokan közülük ma már nem írnak alá bérleti szerződést bármilyen feltételekkel. Nem csak a lakás elhelyezkedésére, méretére figyelnek, hanem a minőségére is, vagyis a lakás-kiválasztási folyamat sokkal tudatosabbá vált, legalábbis a 100 ezer forintos árszint felett.

A komolyabb elvárásoknak pedig meg kell felelniük a lakástulajdonosoknak. Az nem elég, hogy odadobnak egy kulcsot a bérlőnek, hiszen ma már a hosszú távú bérlők is egyre inkább elvárják a szolgáltatói szemléletű bérbeadást. Így például természetes számukra, hogy egy lakással kapcsolatban felmerülő problémát azonnal kezeljen a bérbeadó, még akár hétvégén is. De ugyanígy elvárás, hogy a bérleti díjakat átutalással is fizetni tudják, és akkor tegyék ezt, amikor nekik kényelmes, valamint az elszámolások is pontosan követhetők legyenek.

Ez az oka annak, hogy a bérleti szolgáltatások professzionális irányba tolódtak az elmúlt években, és egyre nagyobb számban jelennek meg a magántulajdonosok által birtokolt, de már management cégek által kezelt lakások. Mindez a tulajdonosok számára is kedvezőnek tekinthető változás, hiszen a management cégeknek köszönhetően most már valóban passzív jövedelemre tehetnek szert a befektetésükből, azaz nem kell foglalkozniuk a lakással és a bérlő problémáival, mert a munkát elvégzik helyettük az ingatlankezelők.

A menedzsment cégek tevékenységi körébe ugyanis beletartozik a lakás meghirdetése, a hirdetéshez tartozó professzionális fotók és szövegek elkészítése, a bérleti szerződés megkötése. Ehhez egyébként csatolnak egy jegyzőkönyvet is a lakás és a bútorok állapotáról, mely tényalapként elejét veszi bármilyen esetlegesen felmerülő vitának - hívta fel a figyelmet Szórádi Tamás.

De ami a tulajdonosok számára talán még fontosabb: az ingatlankezelők beszedik a bérleti díjat, mégpedig pontosan, valamint ügyelnek a rezsi megfizetésére, az egyenlegek alakulására és a különböző közművekkel történő kapcsolattartásra. Ha pedig karbantartási feladat merül fel, akkor intézik a szakembert, általában régóta foglalkoztatott, stabil partnerek segítségével, így a probléma gyorsan, szakszerűen kerül megoldásra.

Az eddig rövid távú lakáskiadásban érdekelt ingatlantulajdonosok számára tehát van lehetőség arra, hogy továbbra is folyamatos bevételük származzon az általuk birtokolt lakásból vagy lakásokból, ráadásul a korábbinál sokkal kényelmesebb módon: hiszen valódi passzív jövedelemhez jutnak, amennyiben menedzsment szolgáltatót bíznak meg ingatlanjaik kezelésével.


Kérdése van az ingatlan menedzsment szolgáltatással kapcsolatban? Kattintson!



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk