Sokkal több forrás kellene az lakóépületek korszerűsítésére

Sokkal több forrás kellene az lakóépületek korszerűsítésére

Mintegy 20 ezer lakás energetikai felújítása valósulhatna meg REpowerEU* program magyarországi tervezetében szereplő beruházás keretében. Ez a szükséges évi felújításoknak a 15 százaléka.

A magyar lakásállomány állapota igen gyenge, ezt mutatják az állapotfelmérések, a lakossági kutatások, az energiatanúsítványok adatai is. A hazai energiafelhasználás 35 százalékáért a lakóépületek a felelősek.

A hazai épületállomány érdemi megújulásához évi 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség a szakérők szerint. A lakásállományra vetítve ez évi 3 százalékos korszerűsítési arányt jelentene. Most Magyarországon a mélyfelújítások aránya évi 1%.

A mélyfelújítások támogatása elengedhetetlen

Lényeges, hogy mélyfelújításról, azaz energetikai korszerűsítésről beszélünk, és nem szépészeti és más, az épületek energiafelhasználását nem javító felújításokról (utóbbiak nem voltak kizárva a legutóbbi otthonfelújítási támogatásból). Az otthonfelújítási támogatás keretében összesen 705 milliárd forint értékben ítéltek oda vissza nem térítendő támogatást, melynek 43 százalékát fordították az ingatlanok valamilyen mértékű energetikai célú korszerűsítésére /MNB: Lakáspiaci jelentés/.

A Nemzeti Energiastratégia 2030 szerint: „A családok többségének nincs annyi megtakarítása, hogy saját erőből épület felújításba kezdjen. (...) A lakóingatlanok energiahatékonyságának növelését korlátozza az épületállomány alacsony megújulási rátája. Mélyfelújítások nélkül nem reális a hazai lakóingatlan állomány energiahatékony megújulása a következő évtizedben." Egy friss kutatás szerint a felújítani szándékozók csaknem fele nem kezdene bele a beruházásba állami támogatás nélkül /Újház-kutatás/.

Ezért sokkal jelentősebb forrásokat lenne szükséges a lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítani, beleértve a szakmai szervezetek által kiemelt fontosságúnak tartott szemléletformálást és felvilágosítást is.

REPowerEU magyar tervezet - lakóépületek energetikai felújítása

A pályázatban energiahatékonyságot szolgáló és a megújulók használását növelő beruházásokat támogatnának a 224 milliárd forintos keretből.

A támogatással a lakóépületek energiahatékonyságának növelésével a lakosság energiafelhasználásának - azon belül elsősorban a földgáz felhasználásának - csökkentését céloznák meg. Magyarországon az átlagos háztartási gázfogyasztás 120%-ánál többet fogyasztó háztartások 80%-a 1990 előtt épült ingatlanban él.

A kedvezményezetteknek igénybe kell venniük az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer szerinti kötelezett szervezetek vagy valamely nemkormányzati szervezet épületenergetikai tanácsadási szolgáltatásait mind a pályázat előkészítése, mind megvalósítása során. A korszerűsítési munkák előtt és után pedig energetikai tanúsítványt kell készíteni annak bizonyítására, hogy a beruházással valóban 30%-kal sikerült csökkenteni az energiafogyasztást.

Kidolgozták a tevékenységi listát, amely a támogatható beruházásokat tartalmazza. Ezek célja alapvetően

· az épületek hőtechnikai adottságainak javítása,

· az épületekhez köthető villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése,

· az épületek fűtési, hűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése,

· a megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése.

A teljes támogatási keret legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, másik fele kedvezményes hitel kell, hogy legyen.

A végső kedvezményezettek természetes személyek, társasházi lakóközösségek (tulajdonostársak), lakásszövetkezetek lehetnek.

A program eredményeként mintegy 20 ezer lakás felújítása valósulhatna meg.

A tervezet itt olvasható: https://www.palyazat.gov.hu/rrf-repowereu-fejezet-velemenyezes?#

Energiahatékony új építésekre is szükség van

A lakásállomány minősége összességében az elmaradó felújítások és az energiahatékony újlakás-építések alacsony száma miatt is romlik. 2022-ben 20,5 ezer új építésű lakóingatlant adtak át, 2023-ban ez biztosan jóval kevesebb lesz. Így tovább romlik a magyar lakásállomány - európai viszonylatban eddig is nagyon alacsony - 0,45 százalékos éves megújulási rátája.

Az energiahatékony új lakások építése megvalósulhatna a lakhatási krízist is enyhítő közhasznú bérlakások építése révén is. Ez egyfajta anticiklikus eszközként a rövid időközönként felfutó, majd erősen visszaeső építési, felújítási volumeneket is kiegyenlíthetné, enyhítve az építőipart sújtó bizonytalanságot.

*A REpowerEU program az EU-s Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv újabb, önálló energetikai fejezete, amelynek tervezeteit augusztus 31-ig kell a tagállamoknak benyújtaniuk.

A REPowerEU tervet az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nehézségekre és a globális energiapiaci zavarokra reagálva terjesztette elő 2022 májusában. A terv által az Európai Bizottság arra törekszik, hogy Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, s eközben a megfizethető, megbízható és tiszta energiát is biztosítani lehessen a polgárok számára.

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU-fejezete 14 reformintézkedést és ugyancsak 14 beruházást tartalmaz. Mindez összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi összeget használna fel, ha Magyarország megkapja ezt az EU-s forrást.

A lakossági energiahatékonysági beruházáson túlmenően a csomag a többi között olyan intézkedéseket tartalmaz, mint az energiahálózatok fejlesztése, az energiaközösségek kibővítése, az okosmérők szabályozásának átalakítása, a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítása, az ipar zöldítése, a középületek energiahatékonyságának javítása stb.

Forrás: TLE



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk