Régi módszerrel lopott a metrós rém

Régi módszerrel lopott a metrós rém

A tömegközlekedési eszközök csábítják a tolvajokat.

Zsúfoltak, mozgásban vannak, hangosak, a gyanútlan utas pedig könnyebben elbambul – nem is kell ennél több egy zsákmányra éhes bűnözőnek. És úgy látszik, nem csak a zsebesek, jóval feltűnőbben ügyködő társaik is élnek a jól jövedelmező, tömegközlekedés kínálta lehetőséggel.

Ahogy arról beszámoltunk, egy szemfüles utasnak köszönhetően bejárta az internetet egy videó, amelyen egy valódi, élesben rögzített lopás látható. A 45 perces felvételen tökéletesen látszik minden mozzanat, ahogy a fiatalember felméri a terepet és az is, ahogy kirántja a készüléket a lány kezéből majd az utolsó pillanatban elhagyja a szerelvényt. A kétségbeesett utas hiába állt csupán két lépésre a napját megkeserítő férfitól, üthette az ajtót, kiabálhatott, nem tudott mit tenni. A szerelvény elrobogott, a tettes pedig örülhetett új mobiljának. Örülhetett, de nem sokáig. A videónak és a férfi nem éppen makulátlan előéletének köszönhetően ugyanis a VIII. kerületi nyomozók pillanatok alatt ráismertek és elfogták. A videó "főszereplője" kihallgatásán mindent bevallott, sőt, elmondta, a napokban hasonló módon szabadított meg valakit értékétől.

Úgy tudni, a módszer nem újkeletű, a bűnözők már régen felismerték: ez a terep bizony remek lehetőségeket nyújt számukra, hiszen pillanatok alatt elvághatják magukat feldúlt, sikoltozó áldozatuktól, legyen szó buszról, villamosról, vagy metróról. Hiszen az ajtók záródnak, a tolvaj boldog,  az esetek zömében pedig még a tatár sem hajtja.

Egy olvasónk például azt írta, nemrégiben férje hasonló esetnek volt szemtanúja, annyi különbséggel, hogy ott egy aranynyakláncot próbált megszerezni a tettes, de az utas időben odakapott, így a láncát – ugyan darabokban – de meg tudta menteni.

Olyan is akad a kiszemelt célpontok között, akik nem ússzák meg ennyivel. Megesik, hogy a tettes nem elég, hogy elveszi, ami nem az övé, még meg is üti áldozatát mielőtt kámforrá válik, hogy biztosan megússza a kéretlen üldözést.

Ennek ellenére gyakrabban hallani olyan esetekről, amelyek a nyílt utcán történnek. Ezek a bűnözők előszeretettel rontanak ránk akár fényes nappal is, és ha ott az alkalom, nem válogatnak: kisebb utcákban, aluljárókban, forgalmasabbb helyeken is megfordulnak.

A vágyott tárgyak listáján szerepel a táska, a telefon, a nyaklánc és a fülbevaló is. Utóbbi elvétele különösen kegyetlen módon történik, hiszen gátlástalanul kitépik a csecsebecsét áldozatuk füléből, nem kevés fájdalmat okozva ezzel. Sokan talán nem is gondolnák, hogy olykor egy egész csapat áll egy-egy ilyen utcai akció mögött. Valaki figyel, valaki végrehajtja a manővert és még olyan is akadhat a bandában, aki azért van ott, hogy megpróbáljon segíteni cimboráján, ha tervük véletlenül balul sülne el.

Kerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, mégis, mennyire népszerű és elterjedt a metrón rögzített módszer a bűnözők körében. Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszában az állt, az ilyen jellegű, kifejezetten közlekedési eszközökön történt lopásokról, rablásokról nem álllnak rendelkezésükre statisztikák, mivel ezeket a bűncselekményeket a kisebb értékre elkövetett lopások, rablások kategóriájában jegyzik. Felvettük a kapcsolatot a Budapesti Közlekedési Központtal is, ahol azt ígérték, utána érdeklődnek az ügyfélszolgálatukon, érkeznek-e ilyen jellegű panaszok az utasok részéről. Egyelőre várjuk a választ.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk