Otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások – Családvédelmi akcióterv 2021

Otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások – Családvédelmi akcióterv 2021

2021 január 1-től érvénybe lép Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter még 2020 őszén bemutatta az öt elemből álló otthonteremtési programot a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről, áfamentességről, az illetékmentességről, az otthonfelújítási támogatásról és a többgenerációs otthonteremtésről. Az ünnepek alatt azonban még további kedvezményekkel bővültek a támogatások. Az alábbiakban összefoglaltuk az eddigi és a 2021-ban bevezetésre kerülő otthonteremtéshez kapcsolódó támogatásokat.

Már meglévő támogatások

CSOK támogatás
A már meglévő támogatások közül a legnépszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény, ami egy vissza nem térítendő támogatás. Értéke függ a gyermekek számától és az ingatlan típusától. CSOK-ot nem csak meglévő, hanem vállalt gyermekre/gyermekekre is lehet igényelni, ám míg az előbbi esetben egyedülálló, élettársi kapcsolatban és házasságban élő szülők egyaránt jogosultak rá, addig a megelőlegezett CSOK-ot kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol egyik szülő sem töltötte be a 40. életévét. Meglévő gyermekek esetén akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. Fontos szem előtt tartani, hogy a pénzintézetek ugyan az ingatlanok maximális terhelését a forgalmi érték 80%-áig engedélyezi, tehát a minimálisan elvárt önerő mértéke 20%. Azonban a gyakorlatban ennél sokkal óvatosabbak és ennél nagyobb mértékű saját erőt várnak el lakásvásárlás esetén. Általánosságban elmondható, hogy a vásárolni kívánt lakás értékének kb. az 50-70%-át nyújtják, tehát az önerő elvárás jellemzően 30-50% közötti.

894154_CSOK_tamogatas_1.jpg

*Az élettársakkal egy háztartásban élők közös gyermekek után együttesen számítanak CSOK igénylésekor. A nem közös gyermekeknél csak az egyik fél gyermekei vehetők figyelembe. A „fiatal házasok” vállalt gyermekre is igényelhetik.

791380_CSOK_tamogatas_2.abra.jpg

Megjegyzés:

  • Újdonság, hogy a nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot. A támogatásra jogosító jogviszonynak minősül, ha az igénylő a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti személy, vagyis kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas, tehát ha nyugdíj mellett dolgoznak, vállalkozásuk van.
  • Ezentúl nem minősül a CSOK-rendeletben foglalt 10 éves elidegenítési tilalom megszegésének (vagyis nem kell visszafizetni a támogatást), ha az új lakásban a támogatott személy gyermeke tulajdonjogot szerez, öröklés révén harmadik személy tulajdonjogot vagy haszonélvezeti jogot szerez, vagy az új lakásra közérdekű használati jogot alapítanak.

CSOK-Hitel
A szintén nagyon közkedvelt támogatás a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes lakáshitel, amire mindenki jogosult, aki legalább két gyermek után igényel CSOK támogatást. Végig fix, maximum 3%-os kamatú lakáskölcsön igényelhető. Mivel azonban ez egy banki hitel – amihez az állam komoly kamattámogatást nyújt -, a sikeres igényléshez át kell esni a banki hitelbírálaton, aminek legfontosabb eleme, hogy megfelelő nagyságú jövedelmet tudjunk igazolni. A CSOK-hitel maximális összege kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek számának függvény.

354018_CSOK_Hitel_3.jpg

*Az élettársakkal egy háztartásban élők közös gyermekek után együttesen számítanak CSOK igénylésekor. A nem közös gyermekeknél csak az egyik fél gyermekei vehetők figyelembe. A „fiatal házasok” vállalt gyermekre is igényelhetik.

Falusi CSOK
A CSOK speciális típusa, ami tanyákon és meghatározott kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A falusi CSOK 2019. július elsejétől 2022. június 30-ig igényelhető. Kizárólag használt ingatlan esetén vehető fel, illetve ingatlanvásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a többit felújításra és/vagy korszerűsítésre kell költeni. A lakás vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
A falusi CSOK plusz előnye, hogy magasabb támogatási összeg igényelhető, mint a használt lakásos “normál” CSOK-nál. Meglévő ingatlan korszerűsítésére is igényelhető pénz, míg a “normál” CSOK-nál mindenképp új lakáscél, vagy meglévő ingatlan bővítése szükséges. Olyan ingatlanra is igényelhető, amit korábban CSOK támogatás igénybevételével vásároltak meg. A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel (CSOK hitel) is.

320588_Falusi_CSOK_4.jpg

**Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak lehetnek. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Ha a támogatott személy a támogatási szerződésben általa vállalt munkálatokat nem teljesíti, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is − a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni. A megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

Megjegyzés: Bővült a falusi CSOK-ra jogosító települések listája. A korábbi 2486 település helyett immár 2678 település szerepel, ezzel segítve az ott lakóknak az új ingatlan vásárlást és/vagy a meglévő ingatlanuk korszerűsítését. Nem módosult a Falusi CSOK település lista Békés megyében, Budapesten, Hajdú-Bihar megyében és Tolna megyében. Csongrád-Csanád megyében egy, Bács-Kiskun megyében pedig csak kettő új település került a listára.

ÁFA visszaigénylés 2020-ban
2020. január 1-től kizárólag preferált kistelepülésen vehető igénybe. Új lakásépítés esetén a kedvezményt igényelhetik a legfeljebb 150 m² hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m² hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa. Ezen kívül a falusi CSOK szerinti lakás/lakóépület bővítési és/vagy korszerűsítési célok hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségének megfizetéséhez is kérhető.
Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek, valamint az építéshez, bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

Babaváró Hitel (Babaváró támogatás)
2019. július 1-től igényelhetik azok a házaspárok, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Maximális összege 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, mely összeg tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is. A folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.
A hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, valamint a gyermek születését – pontosabban 12 hetes magzati korát – követően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint ekkortól újabb 3 évre életbe lép a törlesztési moratórium, míg a 3. babánál a teljes még meglévő adósságot elengedik.
Mindez azt jelenti, hogy ha a baba igényléskor már útban van, akkor a törlesztést el sem kell kezdeni, amennyiben pedig ezt követően gyorsan érkezik még két baba, akkor a hitel tulajdonképpen vissza nem térítendő támogatássá alakul át.
A Babaváró hitel nagyon jól kombinálható a megelőlegezett CSOK-al (vállalt gyermekre lehet igényelni), ugyanis a CSOK sok banknál nem számít önerőnek egy lakáshitelnél vagy CSOK-hitelnél – hiszen, ha nem születnek meg a gyermekek, akkor kamatostól vissza kell fizetni a támogatást -, a Babaváró 75%-a azonban önerő lehet egy lakáshitelnél.
A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ.

Megjegyzés: Míg eddig az örökbefogadott gyermekek esetében is a születés időpontja volt a meghatározó, ezentúl az örökbefogadás dátuma határozza meg a jogosultságot a jelzáloghitel-elengedés (második gyerek esetén 1 millió, harmadik esetén 4 millió forint) és a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatások (kamatmentesség a futamidő végéig, akár 3 milliós támogatás két új gyerekre, akár 10 millió három új gyerekre, valamint 3 éves törlesztési szünet) esetében. Ezeket tehát január 1-jétől azok is igénybe vehetik (babaváró hitel esetében a kölcsönszerződést követő 60 napon belül), akik 2019. július 1. előtt született gyermeket fogadnak vagy fogadtak örökbe (akik fiatalabbat, azok ezt eddig is megtehették). Akik már rendelkeznek babaváró hitellel, a rendelet hatályba lépését követő 60 napon belül, vagyis 2021. március 1-jéig „utólag” is igényelhetik a hozzá kapcsolódó támogatásokat a 2019. július 1-je előtt született, de azt követően örökbefogadott gyermekekre vonatkozóan.

Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés
2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik.
A lehetőség kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre érvényesíthető, mint amilyenek a piaci vagy fogyasztóbarát lakáshitelek, valamint a CSOK-hitelek. Ezzel szemben a Babaváró tőketartozása akkor sem csökkenthető belőle, ha azt lakáscélra használta fel a család, mert a Babaváró szabad felhasználású, ráadásul ingatlanfedezet sem szükséges hozzá.

814110_Gyermekek_utan_jaro_jelzaloghitel_elengedes_5.jpg

Megjegyzés:

  • Újdonság, hogy a támogatás akkor is igénylehető, ha egyidejűleg több lakáshitele is van a családnak és a támogatás összege meghaladja hitelekből külön-külön fennálló tartozás összegét – a két hitel együttes összege azonban meghaladja az elérhető támogatás összegét -, akkor a család kihasználhatja a teljes támogatást: mindkét hitelének fennálló tartozása csökkenne. A csökkentés sorrendjét a család határozhatja meg.
  • Akkor is jogosult lehet a tartozáselengedésre a család, amennyiben az ingatlan jelenlegi megnevezése még nem lakás, lakóház, tanya, vagy birtokközpont, de az adott telken lakóházat építenek és az ehhez kapcsolódó jelzálogjog terheli az ingatlant.
  • Új lakás vásárlására felvett hitel is csökkenthető a gyermekek után járó tartozáselengedéssel abban az esetben is, ha jelenleg az építkezés zajlik, emiatt a tulajdoni lapra még nem vezették fel a lakóingatlant, illetve nem jegyezték be a vevő tulajdonjogát sem.
A második és harmadik pont esetében az állam ellenőrizni fogja 1 éven belül, hogy a lakóingatlan elkészült-e és a támogatást igénylő tulajdonjoga bejegyzésre került-e. Amennyiben ez nem történt meg a támogatást ptk szerinti büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

294458_csoki.jpg

2021-től bevezetésre kerülő támogatások

2021. január 1-től az új építésű ingatlanoknak az értékesítési áfája 27%-ról 5%-ra csökken. Minden olyan új lakóingatlan, melynek az építési engedélyét 2019. év végéig kiadták, egyébként is 5% áfa tartalmat élvez. Azok az ingatlanok, melyek műszaki átadására 2021. január 1-jét követően kerül sor, szintén 5% adókulcs alá esnek. 5% adókulcs érvényesül abban az esetben is, ha az előbbi ingatlanok adásvételi szerződését még 2020-ban kötik meg. Tehát az számít, hogy mikor adják át az új értékesítésű ingatlant és mikor teljesítik a kifizetési összegeket.

5%-os áfa az újépítésű lakásokra
A még 2020-ban benyújtott törvényjavaslat szerint:

  • 2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletekre kell alkalmazni.
  • A 2020. év során teljesített ügyletek esetében alkalmazandó adómértéket még az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni.
  • 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.
  • Ha többlakásos lakóingatlan esetében a 150 m² hasznos összes alapterületet nem haladja meg, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 m² hasznos összes alapterületet nem haladja meg. Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.
  • A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően nem tartozik e rendelkezés hatálya alá azon lakásoknak az értékesítése, amelyek e területen találhatóak, ezek a korábban bevezetett szabály szerint tartoznak az 5%-os adókulcs hatálya alá. Jelenleg kidolgozás alatt van, hogy nulla százalékos áfával épülhessenek az új lakások ezen övezetekben.

Megjegyzés:

  • A korábbi szabályozás szerint januártól csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehetett volna átadni. Az új szabály szerint azonban csak 2021 júliusától lép életbe a szigorítás. A határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasház-építkezéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik.
  • Fontos változás az is, hogy könnyebben lehet majd maximum 1000 négyzetméteres, legfeljebb 6 lakást magában foglaló házak építését megkezdeni. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, ami az 5 százalékos áfa kihasználása szempontjából fontos.

5%-os lakásáfa visszaigénylés
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant vagy építkeznek, 2021 januárjától a csökkentett, 5%-nyi áfatartalmat is visszaigényelhetik. Az érintettek a CSOK kérelem benyújtásával egy időben benyújthatják az áfa visszaigénylési kérelmüket is. Ebben az esetben tehát teljesen áfamentesen vásárolható új építésű ingatlan.

  • Az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyzetmétert.
  • Elvárás, hogy a számla adótartalma 5 százalék legyen. Továbbá csak 2021. január 1-én, vagy azt követően kiállított számla fogadható el. (Már akkor is 5% lehet egy lakásvásárlás áfa tartalma, ha a számát 2020-ban állították ki, de a pénzügyi teljesítés csak 2021-ben történne meg. Ebben az esetben azonban az adót nem lehetne visszaigényelni.)
  • Építkezésnél is igénybe lehet venni az új adó-visszatérítési lehetőséget. A munkálatokra ugyanis 5% áfa-t szükséges megfizetni, amennyiben generálkivitelezőt bíz meg a család háza felépítésére. Ezt az 5%-os adót vissza lehet igényelni – ha csok támogatást is igényelne az építtető – attól függetlenül, hogy hol építkezne a család.
  • Az új támogatást 2022. december végéig lehet igényelni a családoknak. A visszaigényelhető adó nagyságának az új konstrukció esetében nincs felső korlátja.
Megjegyzés: A 27%-os áfa-t tartalmazó számlák alapján is kérhetnek adó-visszatérítést a házat építtetők. (Eddig ezt csak preferált kistelepülések esetén lehetett igényelni.) Jelen esetben nem elvárás, hogy az építkezéshez CSOK támogatást is igényeljenek, ugyanakkor az ingatlan alapterületére vonatkozó feltétel itt is él: lakás esetén legfeljebb 150, míg ház esetén maximum 300 négyzetméter alapterületű lehet az ingatlan. A 2018. január 1-én, vagy azt követően kiállított számlák alapján igényelhető vissza az adó, a kérelmet 2022. december 31-ig lehet benyújtani. A visszaigényelhető adó összege legfeljebb 5 millió forint lehet, melyet előzetesen kapna meg a család, az összeget az építkezésre lehet fordítani. A két építéshez kapcsolódó adó-visszaigénylés nem összekombinálható: 5%-os és 27%-os számla nem nyújtható be egyszerre.

ILLETÉKMENTESSÉG
Teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolnak új vagy használt ingatlant. A családok akkor igényelhetik, ha van legalább egy, 18 év alatti gyermekük. Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes.

A 2020-as törvényjavaslat szerint:

  • Ha valaki úgy vásárol lakást, hogy közben eladta a régit, akkor csökkenthető az illeték fizetési kötelessége, amennyiben az eladást követően 3 éven belül vásárol. Ez esetben csak a két ingatlan vételárbeli különbségének a 4%-át kell kifizetni. Ha olcsóbb az újonnan vett lakás, akkor nincs illetékfizetés. Ha tehát valaki a 20 millió forintos lakását eladja és 30 millióért vásárol egy másikat, akkor csak 400 ezer forintot kell fizetnie.
  • Új lakás esetén is jár illetékkedvezmény, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4%-ot fizetni.
  • A 35 év alattiaknak is járhat illetékkedvezmény, de csak abban az esetben, ha első lakásukat veszik meg, és az kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2%-ra módosul az illeték mértéke.
  • Teljes mentesség akkor jár, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant.
  • Amennyiben a CSOK fejében vállalt gyermek nem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni – avagy a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen, vagy egyéb okból (pl. válás miatt) azt visszafizeti, a NAV intézkedik az illeték kiszabásáról. Az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának, az illetéket pedig szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel számítja ki.
  • Nem kell az illetékelőnynek megfelelő illeték-összeget megfizetni akkor, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt.
  • A módosításokat a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni
  • Megszűnik egyúttal az az eddigi rendelkezés, hogy a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja.

OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM
A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Ez tehát a 2021-ben elkezdett felújításokra vonatkozik, az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lehetőségével. A támogatás utófinanszírozott, vagyis előre meg kell tudni finanszírozni a munkaköltségeket.
Tehát gyűjteni kell a számlákat, és a támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben lesz igényelhető. Harminc napon belül bírálják majd el az otthonfelújítási támogatásra benyújtott kérelmeket, és néhány nappal később meg is kapják a támogatás összegét az arra jogosultak.
A gyermek 25 éves koráig vehető igénybe, mégpedig egy alkalommal. Ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után GYOD támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, nem lesz ilyen életkori határ. A programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős. Személyesen a kormányablakoknál lesz igényelhető a támogatás 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között. Emellett postai úton, illetve a Magyar Államkincstár elektronikus felületén is.

Az 518/2020-as kormányrendelet szerint:

  • 2021. január 1-jével lép hatályba a rendelet.
  • Minden család egyszer élhet a támogatással, a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.
  • A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.
  • Akkora támogatást lehet igénybe venni, amennyit jónak tartanak az igénylők, nem muszáj igénybe venni a maximális 3 millió forintot, de legalább 6 millió forintos beruházással lehet jól járni, hiszen ennek 50%-ára jár a támogatás.

Lakásra, lakóhelyre vonatkozó feltételek

  • A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve a kiskorú gyermek a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek,
  • Ha a családnak régóta a tulajdonában áll a lakás, akkor az igénylés időpontjakor legalább egy éve a bejelentett lakásban kell laknia a szülőknek és a gyermek(ek)nek,
  • Egy évnél fiatalabb gyermek vagy magzat, illetve új lakás vásárlásra, építése esetén ez az egyéves bentlakási viszony nem feltétel (ezzel a visszaéléseket szűrnék ki),
  • Több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan esetén az előírt tulajdoni feltétel teljesülését a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodás vagy bírósági ítélet alapján is szükséges vizsgálni,
  • Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető, kivéve, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben elidegenítette.
Megjegyzés:
  • Jelzáloggal terhelt lakásra is igényelhető a támogatás.
  • Benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Azonban a falusi CSOK keretében elszámolt számlákat párhuzamosan nem lehet elszámolni az otthonfelújítási támogatásban.
  • Ha az ingatlan-nyilvántartás alapján már lakás, lakóház az ingatlan, csak akkor igényelhető rá a támogatás.
  • Olyan munkálatokra nem lehet felhasználni, amelyet az eredeti kivitelezői szerződés alapján kellene elvégezni. Ez esetben a szerződés ugyanis nem felújításra szól, és nem is 2021. januárját követően kötötték. Más típusú, akár nemrég átadott ingatlanon elvégezhető munkálatok viszont elvégezhetők.

Gyermekre vonatkozó feltételek

  • Legalább egy együttlakó gyermek kell a támogatáshoz, a legalább 12 hetes magzatok és a nagykorúvá vált, a 25. életévüket még be nem töltött együttélő gyermekek is beszámítanak. (A támogatási kérelem benyújtásakor kell igazolni a családnak a már megszületett gyermeket, vagy legalább 12 hetes magzatot.)
  • A gyodra jogosító gyermekek esetében nincs életkori határ.
Megjegyzés:
  • Gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő szülők is jogosultak az otthonfelújítási támogatás igénybevételére, amennyiben a gyedes időszak alatt fennáll korábbi jogviszonyuk. Ugyanez igaz a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatásra is (gyet). A hallgatói vagy diplomás gyedet igénybe vevők, mert nekik nem kell korábbi munkaviszonyt igazolni az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. A gyermekek otthongondozási díjában részesülők akkor is jogosultak a támogatásra, ha nincs más jogviszonyuk.
  • A szülő csak vele azonos lakóhelyen élő gyermeke után igényelhet támogatást, másrészt a támogatásra az igénylő valamennyi, vele azonos lakóhelyen élő gyermeke után együttesen jogosult. A nagykorú gyermeknek nem kell egy éve a lakásban laknia akkor sem, ha egy évnél régebben vették az ingatlant. A kiskorú gyermeknek viszont igen.

Szülőkre vonatkozó feltételek

  • Házaspárok és élettársak mellett egyszülős családok és különélők, elváltak is élhetnek a lehetőséggel.
  • A különélők esetében az a fél jogosult, aki neveli a gyermeket, de ha például 1-1 gyermeket nevelnek, akkor 1,5-1,5 millió forintot vehetnek igénybe.
  • Az egyik fél dönthet úgy, hogy átadja a támogatásra a jogot a másik szülőnek.

Társadalombiztosításra és köztartozásra vonatkozó feltételek

  • Egy legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos tb-jogviszony kell a támogatáshoz (vállalkozók esetében is).
  • Fő esetei: minden típusú munkavégzésre, foglalkoztatásra irányuló magán-és állami alkalmazotti, szolgálati és egyéb jogviszony, szövetkezeti munkavégzés, álláskeresési támogatások időszaka, egyéni vállalkozás, társas vállalkozás, egyházi szolgálati jogviszony, mezőgazdasági őstermelő, főállású kisadózó, állami projektértékelő, köz- vagy felsőoktatási jogviszony, belföldi vagy külföldi munkaviszony számít.
  • Az elmúlt hónapokban felvett álláskeresési járadék is beleszámít, illetve a nyugdíj melletti munkavégzés és a hallgatói jogviszony is.
  • Az elmúlt egy évben valamely másik állam vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott személyek is igényelhetik, ha az igénylés napján már a magyar tb alá tartoznak.
  • Az igénylést megelőző 180 napban a közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nem igényelhetik a támogatást.
  • Feltétel a köztartozás-mentesség.
  • Amennyiben az egyik szülő külföldön dolgozik, akkor is élhetnek a lehetőséggel.
  • Egyszülős család esetén akkor is igényelhető a támogatás, ha a szülő külföldön dolgozott – ebben az esetben az igénylés napján kell hazai tb-jogviszonnyal rendelkeznie.

Támogatható költségek és munkálatok

  • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
  • Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.
  • Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.
  • Klímaberendezés beépítése, cseréje.
  • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.
  • Belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.
  • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.
  • Kerítés építése.
  • Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.
  • Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
  • Térburkolat készítése, cseréje.
  • Télikert kialakítása.
  • Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - meghatározott akadálymentesítési munkák.
  • Alapozási szerkezet megerősítése.
  • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Támogatható költségek és munkálatok

  • Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje.
  • Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • Fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • Az épület szigetelése, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • A külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása.
  • Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • Égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése.
  • Klímaberendezés beépítése, cseréje.
  • Napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje.
  • Belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását.
  • A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása.
  • Kerítés építése.
  • Gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása.
  • Terasz, loggia, erkély, előtető építése.
  • Térburkolat készítése, cseréje.
  • Télikert kialakítása.
  • Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül - meghatározott akadálymentesítési munkák.
  • Alapozási szerkezet megerősítése.
  • Beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.
Megjegyzés:
  • A CSOK igénybevétele során már elszámolt költségek nem vehetők figyelembe!
  • Az építési tevékenységek teljesítését igazoló számlaként az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó termékértékesítésről, illetve szolgáltatásnyújtásról kiállított, és a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatok tekintetében egy vagy több, a vállalkozási szerződés vagy szerződések szerinti vállalkozó által kiállított olyan számla fogadható el, amelyről a vállalkozó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerinti adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. A támogatás az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe.
  • A munkadíjról és az anyagköltségekről szóló számlák mellett vállalkozói szerződést is minden esetben csatolni kell a kérelemhez. Amennyiben a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja az igénylő részére, akkor anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban kell ezt megtenni. Az építési tevékenységekhez szükséges anyagok költségeiről, illetve a vállalkozási szerződés szerinti felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokról szóló számlák, valamint az átutalással teljesített számlák esetén a kifizetést igazoló dokumentumot is csatolni kell.
  • A felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell.

Utólagos ellenőrzés és visszafizetés

  • a támogatás igénybevételének jogszerűségét az államkincstár legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni. A helyszíni ellenőrzésről a kormányhivatal jegyzőkönyvet készít, amelyet elektronikus úton megküld a kincstár részére.
  • ha a kincstár a kormányhivatal által megküldött jegyzőkönyvben foglalt tények alapján megállapítja, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítja az igénylőt a támogatásnak az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben történő visszafizetésére.

Otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a támogatás iránti kérelem 2021. március 1-jétől nyújtható be, és otthonfelújítási kölcsön igénybevétele esetén a kölcsönszerződést is mellékelni kell.

KAMATTÁMOGATOTT LAKÁSFELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN
2021. február 1-jétől otthonfelújítási kölcsönt kínálnak azoknak, akinek nincs elég önerejük ahhoz, hogy az akár 3 millió forintos, a felújítási költségek felére rúgó otthonfelújítási támogatással élni tudjanak.

  • Az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású kölcsön, bankban lehet majd igényelni.
  • A bankok vizsgálják meg, hogy egyébként jogosult-e az igénylő az otthonfelújítási támogatás igénybevételére (legalább egy gyermeket nevel háztartásában, van felújítási céljuk és legalább 1 éves tb-jogviszonyuk). Aki megfelel a hitelbírálat szempontjainak, megkapja a hitelt. Az ötéves átlagos ÁKK-hozam 130 százaléka + 3 százalékpontnyi kamatot számíthatnak fel a bankok, de a 3% feletti részt az állam állja, vagyis az ügyfél által fizetett kamat alapesetben 3%.
  • A hitelezőket az otthonfelújítási kölcsön összege után 1,5% költségtérítés illeti meg a hitelfelvevő részéről azzal, hogy a pénzügyi közvetítője részére fizethető közvetítői díj nem haladhatja meg a 0,8%-ot, (a 6 milliós maximális összeg esetében ez 90 ezer forintos költségtérítést jelent).
  • Az otthonfelújítási kölcsön jelzálogalapú hitelintézeti kölcsönnek számít (vagyis várhatóan közjegyzőt, értékbecslőt is alkalmazni kell.
  • Ha a hitelintézet alkalmasnak találja az igénylőt a kérelem benyújtásának időpontjában, akkor a kamattámogatás igénybevételéről az igénylővel támogatási szerződést köt.
  • Amikor megkapta valaki a hitelt, és elkezdte a felújítást, menet közben gyűjtögetheti a számlákat, és aztán „egy egész évük van arra", hogy ezt követően a Magyar Államkincstárnál igényeljék az otthonfelújítási támogatást is. A hitelfelvevő az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolata bemutatásával igazolja a hitelintézet felé.
  • Ekkor még a Magyar Államkincstár is megvizsgálja, hogy az igénylő jogosult-e a felújítási támogatásra az adott pillanatban, vagyis két pillanatban kell megfelelni a feltételeknek.
  • Ha a tervezett munkák egy éven belül nem fejeződnek be vagy elveszti a jogosultságát a hitelfelvevő a felújítási támogatásra, vagy a felvett felújítási támogatás nem éri el a kölcsönösszeg 25%-át (vagyis egy 6 milliós kölcsön esetében az 1,5 millió forintot), akkor a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik (a kamat jelen állás szerint 5,1% fölé ugrik), az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a Kincstárnak (halva születés vagy a gyermek elhalálozása esete kivétel).
  • Ha viszont teljesülnek a feltételek, az otthonfelújítási támogatás folyósítását követően a hitelintézet az otthonfelújítási támogatást 4 napon belül egy összegben, előtörlesztésként a támogatott személy hitelintézetnél vezetett hitelszámláján írja jóvá, legfeljebb a fennálló otthonfelújítási kölcsöntartozás összegéig.
  • A felvett hitel tartozásösszege ennek a támogatásnak a beszámításával 3 millió forinttal csökken. A 10 éves futamidő fennmaradó részében kell ezt törleszteni, ebben az időszakban a legnagyobb összegű támogatás esetén ez 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd. A törlesztőrészlet kezdetben magasabb: amíg fel nem veszi valaki a 3 milliós támogatást, addig 6 milliós hitelösszeg, 10 éves futamidő és 3%-os kamatozás mellett ez valójában közel 58 ezer forint lesz.
  • Az otthonfelújítási támogatás terhére történő előtörlesztésért a támogatott személy terhére díjat és egyéb költséget nem számíthat fel a hitelintézet, ilyenkor a jóváírást követő 10 napon belül a hitelintézet változatlan futamidő mellett a támogatott személy havi törlesztőrészleteit újraszámolja, és arról a támogatott személyt és a kincstárt értesíti.

Többgenerációs CSOK
Aki tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel új lakást hoz létre, igénybe veheti a többgenerációs CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet. Feltétel, hogy önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott (vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett), lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, a CSOK szokásos szabályainak megfelelő újabb lakás jön létre. Az „eredeti” lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül, az igénylőnek vagy gyermekének nem lehet tulajdonjoga. Egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként. Vállalt gyermeknél kizárólag azok a házaspárok élhetnek a lehetőséggel, ahol az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 m²-nek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 m²-nek kell lennie, és nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak. A CSOK mellé két gyermekesek 10, legalább három gyermekesek 15 milliós 3%-os kamattámogatott CSOK-hitelt is felvehetnek.

918776_table.jpg

EGYÉB KEDVEZMÉNYEK

MEGHOSSZABBÍTOTT TÖRLESZTÉSI MORATÓRIUM
A korábban bejelentett célzott megoldás helyett általános jelleggel hosszabbította meg a kormány a moratóriumot, így a 2020. március 19-e előtt felvett hitelek törlesztőrészletét nem feltétlenül kell fizetni továbbra sem.

CSÖKKENTETT KÖZJEGYZŐI DÍJAKAT INGATLAN VÁSÁRLÁSA ESETÉN
A támogatott hitelek esetében (ide tartozik a 3%-os CSOK-hitel és az otthonfelújítási hitel is) csökkentette a kormány a tartozáselismerő okirat díját. Alapesetben 10 - 19,5 ezer forint, külső helyszínen a másfélszerese (vagyis 15-29,25 ezer forint), munkaidőn kívül a duplája (vagyis 20 - 39 ezer forint) lehet a díj. A megemelt díjakat már a külön eljárást kezdeményezőnek kell fizetnie, például bankfióki elkészítés esetén a banknak.

763424_close_view_young_worker_laying_floor_with_laminated_flooring_boards.jpg

Kérdéses támogatás

MNB kamatmentes lakáshitel
Egyelőre keveset lehet tudni erről a támogatásról és amilyen információ eddig megjelent róla, valószínűleg az is változni fog. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis “Új Otthon Program” bevezetésével támogatná az új, “zöld” lakások vásárlását, építését. Ezen program keretében kamatmentes lakáshitelt is lehetne igényelnie a családoknak közvetlenül a jegybanktól, melyet új építésű lakások vásárlására, lakásépítésre lehetne fordítani. De akár a kivitelezők is részesülhetnek a kedvező konstrukció előnyeiből.
Az új konstrukció eddig ismertetett részletei:

  • Kamatmentes lakáshitelt igényelhetnének az új építésű lakást vásárló-, vagy építkezni kezdő családok.
  • 10 éves futamidővel tervezik bevezetni az új konstrukciót.
  • A hitelnek lenne egy maximális összege, felső határa.
  • A vevők – magánszemélyek – mellett a kivitelezők számára is elérhető lenne ez a kedvezményes konstrukció.
  • Új építésű – “zöld” és energiatakarékos – lakások vásárlására, építésére lehetne fordítani az új kamatmentes kölcsönt.
  • A vásárláshoz, építéshez felhasználható az új hitelkonstrukció mellett a vevő saját megtakarítása, a különböző állami támogatások és banki lakáshitelek is.
  • A kölcsönhöz nem kapcsolódna jelzálogjog – nem szükséges ingatlanfedezetet biztosítani hozzá -, a jegybanknak egy piaci biztosítás megkötése szolgálna biztosítékul.
  • Közvetlenül a jegybankon keresztül lenne elérhető a konstrukció, az egyes kereskedelmi bankok a bírálati folyamatban – előbírálatot végeznének el – vennének részt.
  • Akár 5 nap alatt megkaphatja az igénylő az összeget.

Forrás: bankmonitor.hu, portfolio.hu, hitelnet.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk