Otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások – Családvédelmi akcióterv 2021

Otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások – Családvédelmi akcióterv 2021

2021 január 1-től érvénybe lép Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatón beszélt a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről, áfamentességről, az illetékmentességről, az otthonfelújítási támogatásról és a többgenerációs otthonteremtésről. Az alábbiakban összefoglaltuk az eddigi és a jövő évtől bevezetésre kerülő otthonteremtéshez kapcsolódó támogatásokat.

Már meglévő támogatások

CSOK támogatás
A már meglévő támogatások közül a legnépszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény, ami egy vissza nem térítendő támogatás. Értéke függ a gyermekek számától és az ingatlan típusától. CSOK-ot nem csak meglévő, hanem vállalt gyermekre/gyermekekre is lehet igényelni, ám míg az előbbi esetben egyedülálló, élettársi kapcsolatban és házasságban élő szülők egyaránt jogosultak rá, addig a megelőlegezett CSOK-ot kizárólag olyan házasok igényelhetik, ahol egyik szülő sem töltötte be a 40. életévét. Meglévő gyermekek esetén akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a bankok legfeljebb a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, így legalább 20% önerőt fel kell tudni mutatni a vásárláshoz.

894154_CSOK_tamogatas_1.jpg

*Az élettársakkal egy háztartásban élők közös gyermekek után együttesen számítanak CSOK igénylésekor. A nem közös gyermekeknél csak az egyik fél gyermekei vehetők figyelembe. A „fiatal házasok” vállalt gyermekre is igényelhetik.

791380_CSOK_tamogatas_2.abra.jpg

CSOK-Hitel
A szintén nagyon közkedvelt támogatás a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes lakáshitel, amire mindenki jogosult, aki legalább két gyermek után igényel CSOK támogatást. Végig fix, maximum 3%-os kamatú lakáskölcsön igényelhető. Mivel azonban ez egy banki hitel – amihez az állam komoly kamattámogatást nyújt -, a sikeres igényléshez át kell esni a banki hitelbírálaton, aminek legfontosabb eleme, hogy megfelelő nagyságú jövedelmet tudjunk igazolni. A CSOK-hitel maximális összege kizárólag a meglévő vagy vállalt gyermekek számának függvény.

354018_CSOK_Hitel_3.jpg

*Az élettársakkal egy háztartásban élők közös gyermekek után együttesen számítanak CSOK igénylésekor. A nem közös gyermekeknél csak az egyik fél gyermekei vehetők figyelembe. A „fiatal házasok” vállalt gyermekre is igényelhetik.

Falusi CSOK
A CSOK speciális típusa, ami tanyákon és meghatározott kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A falusi CSOK 2019. július elsejétől 2022. június 30-ig igényelhető. Kizárólag használt ingatlan esetén vehető fel, illetve ingatlanvásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a többit felújításra és/vagy korszerűsítésre kell költeni. A lakás vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
A falusi CSOK plusz előnye, hogy magasabb támogatási összeg igényelhető, mint a használt lakásos “normál” CSOK-nál. Meglévő ingatlan korszerűsítésére is igényelhető pénz, míg a “normál” CSOK-nál mindenképp új lakáscél, vagy meglévő ingatlan bővítése szükséges. Olyan ingatlanra is igényelhető, amit korábban CSOK támogatás igénybevételével vásároltak meg. A falusi CSOK-hoz kapcsolódóan igényelhető a 3%-os kamatú támogatott hitel (CSOK hitel) is.

320588_Falusi_CSOK_4.jpg

**Meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak lehetnek. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik fél 40 év alatti.

Ha a támogatott személy a támogatási szerződésben általa vállalt munkálatokat nem teljesíti, a folyósított családi otthonteremtési kedvezményt – ideértve annak a lakás vásárlására számított összegét is − a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten köteles visszafizetni. A megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont. Házastársak és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonnal kell rendelkeznie.

ÁFA visszaigénylés 2020-ban
2020. január 1-től kizárólag preferált kistelepülésen vehető igénybe. Új lakásépítés esetén a kedvezményt igényelhetik a legfeljebb 150 m² hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 m² hasznos alapterületű egylakásos lakóépület természetes személy építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek természetes személy tulajdonosa. Ezen kívül a falusi CSOK szerinti lakás/lakóépület bővítési és/vagy korszerűsítési célok hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségének megfizetéséhez is kérhető.
Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik az építkezés helyszínéül szolgáló építési telek, valamint az építéshez, bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

Babaváró Hitel (Babaváró támogatás)
2019. július 1-től igényelhetik azok a házaspárok, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Maximális összege 10 millió forint, futamideje legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra fizetendő induló havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, mely összeg tartalmazza a kölcsön után fizetendő állami kezességvállalási díjat is. A folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, ám ha ezen idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni.
A hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, valamint a gyermek születését – pontosabban 12 hetes magzati korát – követően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint ekkortól újabb 3 évre életbe lép a törlesztési moratórium, míg a 3. babánál a teljes még meglévő adósságot elengedik.
Mindez azt jelenti, hogy ha a baba igényléskor már útban van, akkor a törlesztést el sem kell kezdeni, amennyiben pedig ezt követően gyorsan érkezik még két baba, akkor a hitel tulajdonképpen vissza nem térítendő támogatássá alakul át.
A Babaváró hitel nagyon jól kombinálható a megelőlegezett CSOK-al (vállalt gyermekre lehet igényelni), ugyanis a CSOK sok banknál nem számít önerőnek egy lakáshitelnél vagy CSOK-hitelnél – hiszen, ha nem születnek meg a gyermekek, akkor kamatostól vissza kell fizetni a támogatást -, a Babaváró 75%-a azonban önerő lehet egy lakáshitelnél.
A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ.

Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés
2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik.
A lehetőség kizárólag lakáscélú jelzáloghitelekre érvényesíthető, mint amilyenek a piaci vagy fogyasztóbarát lakáshitelek, valamint a CSOK-hitelek. Ezzel szemben a Babaváró tőketartozása akkor sem csökkenthető belőle, ha azt lakáscélra használta fel a család, mert a Babaváró szabad felhasználású, ráadásul ingatlanfedezet sem szükséges hozzá.

814110_Gyermekek_utan_jaro_jelzaloghitel_elengedes_5.jpg

294458_csoki.jpg

2021-től bevezetésre kerülő támogatások

5%-os áfa az újépítésű lakásokra
Orbán Viktor október 9-i bejelentése szerint újra 5% áfa lesz érvényben az újépítésű lakásokra 2021. január 1-től. A napokban nyújtották be a törvényjavaslatot, ami szerint:

 1. 2021. január 1-jén vagy azt követően teljesített ügyletekre kell alkalmazni.
 2. A 2020. év során teljesített ügyletek esetében alkalmazandó adómértéket még az 5%-os kulcs 2019. december 31-ei kivezetéséhez kapcsolódó átmeneti szabály alapján kell meghatározni.
 3. 2026. december 31-ig alkalmazandó, ha az építési engedély legkésőbb 2022. december 31. napján véglegessé vált, vagy az építését ezen időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint.
 4. Ha többlakásos lakóingatlan esetében a 150 m² hasznos összes alapterületet nem haladja meg, egylakásos családi házak esetében pedig a 300 m² hasznos összes alapterületet nem haladja meg. Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.
 5. A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölését követően nem tartozik e rendelkezés hatálya alá azon lakásoknak az értékesítése, amelyek e területen találhatóak, ezek a korábban bevezetett szabály szerint tartoznak az 5%-os adókulcs hatálya alá.

5%-os lakásáfa visszaigénylés
Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant, 2021 januárjától a csökkentett, 5%-nyi áfatartalmat is visszaigényelhetik.
Erről még egyelőre nem jelent meg rendelet vagy törvényjavaslat.

Otthonfelújítási program
A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Ez tehát a 2021-ben elkezdett felújításokra vonatkozik, az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lehetőségével. A támogatás utófinanszírozott, vagyis előre meg kell tudni finanszírozni a munkaköltségeket.
A gyermek 25 éves koráig vehető igénybe, mégpedig egy alkalommal. Ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után GYOD támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, terveik szerint nem lesz ilyen életkori határ. A programért a Magyar Államkincstár lesz a felelős. A cél az, hogy a visszaigényléseket lehetőleg teljes egészében online lehessen intézni, és minél rövidebb idő alatt lehessen megvalósítani.
Erről még nem jelent meg rendelet vagy törvényjavaslat.

Illetékmentesség
Teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolnak új vagy használt ingatlant. A családok akkor igényelhetik, ha van legalább egy, 18 év alatti gyermekük. Az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Mivel a CSOK-ot egyedülálló szülők is igényelhetik, a lehetőség rájuk is érvényes.

A törvényjavaslat szerint:

 1. Ha valaki úgy vásárol lakást, hogy közben eladta a régit, akkor csökkenthető az illeték fizetési kötelessége, amennyiben az eladást követően 3 éven belül vásárol. Ez esetben csak a két ingatlan vételárbeli különbségének a 4%-át kell kifizetni. Ha olcsóbb az újonnan vett lakás, akkor nincs illetékfizetés. Ha tehát valaki a 20 millió forintos lakását eladja és 30 millióért vásárol egy másikat, akkor csak 400 ezer forintot kell fizetnie.
 2. Új lakás esetén is jár illetékkedvezmény, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4%-ot fizetni.
 3. A 35 év alattiaknak is járhat illetékkedvezmény, de csak abban az esetben, ha első lakásukat veszik meg, és az kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2%-ra módosul az illeték mértéke.
 4. Teljes mentesség akkor jár, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant.
 5. Amennyiben a CSOK fejében vállalt gyermek nem születik meg, és emiatt a kedvezményt vissza kell fizetni – avagy a gyermekvállalási határidő letelte előtt önkéntesen, vagy egyéb okból (pl. válás miatt) azt visszafizeti, a NAV intézkedik az illeték kiszabásáról. Az adóhatóság az illetékkötelezettség keletkezésekor fennálló forgalmi értéket tekinti az illeték alapjának, az illetéket pedig szintén az illetékkötelezettség keletkezése napján hatályos illetékmértékkel számítja ki.
 6. Nem kell az illetékelőnynek megfelelő illeték-összeget megfizetni akkor, ha a CSOK-ot felvevő egészségügyi ok miatt nem képes teljesíteni a gyermekvállalási feltételt.
 7. A módosításokat a 2021. január 1-jét követően kelt adásvételi szerződés alapján megvásárolt ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési ügyekben kell alkalmazni
 8. Megszűnik egyúttal az az eddigi rendelkezés, hogy a CSOK összegével csökkenthető az illeték alapja.

Többgenerációs CSOK
Aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet. A gyermeket nevelő/vállaló fiatal párok felvehetik a szülői ház tetőterének beépítésére az építkezésre járó CSOK összegét. Egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermek esetében 2,6 millió, három gyermek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként. Vállalt gyermeknél kizárólag azok a házaspárok élhetnek a lehetőséggel, ahol az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 m²-nek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 m²-nek kell lennie, és nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak.

918776_table.jpg

Legfrissebb bejelentés szerint, a kormány maximálni fogja a közjegyzői díjakat ingatlan vásárlása esetén. További részletekről egyelőre nincs információ.

763424_close_view_young_worker_laying_floor_with_laminated_flooring_boards.jpg

Kérdéses támogatás

MNB kamatmentes lakáshitel
Egyelőre keveset lehet tudni erről a támogatásról és amilyen információ eddig megjelent róla, valószínűleg az is változni fog. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis “Új Otthon Program” bevezetésével támogatná az új, “zöld” lakások vásárlását, építését. Ezen program keretében kamatmentes lakáshitelt is lehetne igényelnie a családoknak közvetlenül a jegybanktól, melyet új építésű lakások vásárlására, lakásépítésre lehetne fordítani. De akár a kivitelezők is részesülhetnek a kedvező konstrukció előnyeiből.
Az új konstrukció eddig ismertetett részletei:

 1. Kamatmentes lakáshitelt igényelhetnének az új építésű lakást vásárló-, vagy építkezni kezdő családok.
 2. 10 éves futamidővel tervezik bevezetni az új konstrukciót.
 3. A hitelnek lenne egy maximális összege, felső határa.
 4. A vevők – magánszemélyek – mellett a kivitelezők számára is elérhető lenne ez a kedvezményes konstrukció.
 5. Új építésű – “zöld” és energiatakarékos – lakások vásárlására, építésére lehetne fordítani az új kamatmentes kölcsönt.
 6. A vásárláshoz, építéshez felhasználható az új hitelkonstrukció mellett a vevő saját megtakarítása, a különböző állami támogatások és banki lakáshitelek is.
 7. A kölcsönhöz nem kapcsolódna jelzálogjog – nem szükséges ingatlanfedezetet biztosítani hozzá -, a jegybanknak egy piaci biztosítás megkötése szolgálna biztosítékul.
 8. Közvetlenül a jegybankon keresztül lenne elérhető a konstrukció, az egyes kereskedelmi bankok a bírálati folyamatban – előbírálatot végeznének el – vennének részt.
 9. Akár 5 nap alatt megkaphatja az igénylő az összeget.

Forrás: bankmonitor.hu, portfolio.hu, hitelnet.huTovábbi ingatlan hírek

Szeretne többet megtudni?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk