Ősszel retteghetnek a bringások

Ősszel retteghetnek a bringások

Ősszel rájár a rúd a bringásokra, nagyobb a figyelmetlenség, több a baleset. Inni mégis lehet.

Sok bajt hoz az ősz a bringásokra. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyanis az évnek ebben a szakaszában ugrásszerűen megnő a kerékpáros balesetek száma. Főképp a nyár végi, kora őszi időszakban "lengenek ki jelentősen a mutatók".

A KSH-nak az elmúlt tíz évre vonatkozó statisztikáiból kiderül, hogy a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről évre nő a kerékpárosok aránya, bár ez nem meglepő, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a bringázás. Évente mintegy  1700-2000 balesetet okoznak biciklisek, ennek harminc százaléka ilyentájt történik - számol be közleményében a Capital Communications.

A rendőrség többször hangoztatta már, hogy a kétkerekűn utazók - köztük a kerékpárosok is - nem vigyáznak kellőképpen  magukra: szabálytalankodnak, gyorsan mennek, kivilágítatlanul közlekednek.

A fenti adatok - azaz hogy csak ebben a rövid időszakban több száz biciklis okoz balesetet - kapcsán érhetetlen a KRESZ alig két hete életbe lépett módosítása, amely kimondja: a kerékpáros, amennyiben a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, fogyaszthat vezetési képességekre hátrányosan ható szereket. Mennyiségi megkötés nincs, magyarán tehát inni ér, de csak annyit, hogy biztonságosan menjen a kerekezés, persze kizárólag "csak" a mellékutakon.

Akkor szakembereket kérdeztünk, mégis milyen hatása lehet egy ilyen döntésnek. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő egyebek mellett azt mondta, sajnos benne van a pakliban, hogy egy ilyen módosítással megemelkedik a balesetek száma. Zacher Gábor toxikológus ennek kapcsán úgy vélte: nem véletlenül vezették be annak idején a zéró toleranciát, hiszen egy ital is nyomot hagy a szervezetben. Felkerestük hazánk legnagyobb kerékpáros szervezetét, hátha legalább ők örülnek a módosításnak. Nem tették. A Magyar Kerékpárosklub elnöke oktalannak, megalapozatlannak nevezte az életbe lépett módosításokat.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk