Olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek

Olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek

Ez lehet az egyik mellékhatása annak, hogy az MNB bevezeti a fogyasztóbarát hitel minősítést.

A jövőben átalakulhat a lakáshitelpiac azzal, hogy a jegybank “fogyasztóbarát”jelölést adna az olcsóbb lakáshiteleknek – állítja a Bankráció.hu. Bár a lakáshitel-felvevők körében egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek, a teljes hiteldíjmutatójukat nagyban meghatározó kamatfelár szintje nemzetközi összevetésben még így is magasnak számít. Emiatt döntött úgy a jegybank, bevezeti a lakáshitelekre a fogyasztóbarát jelölést. Ezt a minősítést azok kaphatják meg, amelyeknek alacsony a felára, ezért az olcsóbb lakáshitelek közé tartoznak.

Már most is vannak fogyasztóbarát lakáshitelek Tulajdonképpen már most is vannak a piaci átlagnál olcsóbb, barátságos lakáshitelek. Ezek kiválasztásához csak alaposan meg kell nézni a kínálatot – kommentált Gergely Péter, a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó portál hitelszakértője a cég friss elemzését ismertetve.

A portál március közepén több mint egy tucat bank 10 évig vagy annál hosszabb ideig fix törlesztőrészletet garantáló – 10 millió forintos és 20 éves futamidejű –  lakáshitelét hasonlította össze. A legolcsóbb ajánlatok teljes hiteldíjmutatója 5-5,5 százalék között mozgott, a legdrágábbaké pedig 8 százalék felett volt. A thm-ben látható különbség pedig a teljes visszafizetendő összegben is számottevő, akár 3-5 millió forintos összeget jelenthet.

Már most is megtalálható a legolcsóbb Gergely Péter szerint, aki az online hitelkalkulátorok segítségével összeveti az ajánlatokat, az már most is megtalálhatja a legalacsonyabb havi törlesztést és teljes visszafizetendő összeget biztosító lakáshitelt.

Nagyon fontos, hogy ne csak a saját bankunktól kérjünk ajánlatot, mert szinte biztos, hogy nem ott kapjuk a legjobb ajánlatot. Másrészt mindenképpen nézzük át, hogy milyen kedvezményeket adnak az egyes bankok, mert ezek kihasználásával is csökkenthető a törlesztőrészlet. Akinek például lakásvásárlás miatt már most szüksége van lakáshitelre, annak nem feltétlenül kell várnia a fogyasztóbarát hitelekre, hiszen már most is vannak olyanok. Csak pár perces kereséssel ki kell választani az ajánlatok közül a legolcsóbbat – tette hozzá a szakértő.

A jegybank által tervezett fogyasztóbarát hitel minősítés piaci hatását csak később lehet értékelni. Az azonban már valószínűsíthető, hogy az adósoknak több szempontból is változást hozhat. A lépés nyomán olcsóbbá válhatnak a fix törlesztésű lakáshitelek – tette hozzá Gergely Péter. Szerinte a magyar bankpiacon egyelőre kevésbé népszerű hitelkiváltások számát is növelheti a lépés.

Fontos, hogy bármely banknál is igényelt lakáshitelt valaki, ha a futamidő során bármikor talál jobb ajánlatot, akkor – bár a hitelváltásnak lehetnek költségei – összességében azonban könnyen lehet, hogy menet közben érdemes bankot váltani.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk