Ódzkodnak a társasházak a felújítástól

Ódzkodnak a társasházak a felújítástól

Hat európai ország, köztük Magyarország vesz részt egy olyan uniós projektben, melyben megpróbálják felmérni, miért nem újítanak fel több társasházat a lakóközösségek. Az „Energiahatékonyság közösen” nevű projektet itthon az Energiaklub koordinálja.

Bár a magyar lakások zöme felújításra szorul, nagyon kevés társasház, lakásszövetkezet szánja el magát komplex felújításra. A beruházási kedv a többlakásos épületekben a legalacsonyabb, melyek körülbelül harmadát teszik ki a teljes hazai lakásállománynak - derül ki az Energiaklub lakosság körében végzett felméréséből. Hogy kiderítsék, miért maradnak el sorra a nagyobb léptékű felújítások, hat uniós ország több városban kísérleti projektet indított. Budapesten az Energiaklub segítségével négy többlakásos épületet választanak ki, melyek különböző időben, anyagból épültek, s energiafelhasználásuk is eltérő. Eddig három épületet jelöltek ki: Budapesten a Dolgozó, a Deres és az Ond vezér utcában, melyek között van már korszerűsített panel, többlakásos társasház is. A házak 1968 és 1972 között épültek. A kiválasztás szempontja az volt, hogy a házak jól tükrözzék a hazai állományban található lakásokat. A négy kiválasztott épület lakói egy döntést előkészítő anyagot kapnak, amely tartalmazza az épület jelen állapotát, hogy mik a gyenge pontok, s hogyan lehetne ezeket gazdaságosan felújítani. A lakóközösség az anyagok alapján dönt, hogy felújít-e.

Az anyagot az NRG-Mentor Zrt. készíti el, amely többek között társasházak ilyen jellegű állapotfelmérésével és teljes körű projektmenedzsmenttel foglalkozik. Az előzetes felmérésekkel sokat lehet később spórolni, ennek ellenére a felújítások mindössze negyedében készül szakértői számítás a beruházás előtt, annak ellenére, hogy a pályázatoknál kötelező.A cég ingyenesen előszűri a jelentkező társasházakat, majd ellenőrzi pénzügyi, jogi hátterüket, ami a pályázáshoz, hitelfelvételhez elengedhetetlenül szükséges. Ezután egy részletes forgatókönyvet írnak, amely munkáktól függően 4-6 hét alatt készül el. A részletes kalkulációkhoz felmérik az épület fizikai, energetikai paramétereit, számba veszik a finanszírozási lehetőségeket. Az ajánlatban lakásokra lebontva szerepel, mekkora pluszköltségként jelentkezik a közös költségben a felújítás és mennyi megtakarítást hoz. A döntés-előkészítő anyag ára félmillió forint körül van. Ezt a kampány keretében közreműködő házaknak nem kell kifizetniük. Ha a ház ez alapján úgy dönt, hogy hajlandó felújítani, a cég kizárólagosságot kér a további munkákra - mondta lapunknak Czabarka Mihály vezérigazgató. A ház a később megjelenő pályázatokat is megvárhatja a megvalósítással. Ilyen előkészület híján a társasház gyakorlatilag esélytelen a felújítást célzó pályázatokon, melynek forrásai akár órák alatt alatt kimerülhetnek.

Mi a döntésig visszük el a lakóközösségeket, hogy beruháznak-e vagy sem, rajtuk áll - mondta a Napi Gazdaságnak Király Zsuzsanna, az Energiaklub lakossági energiagazdálkodással foglalkozó szakértője. Ha igen, megkeresnek egy pályázatíró, lebonyolító vagy kivitelező céget, de dönthetnek úgy is, hogy megvárják a pályázatokat. Rossz válasz nincs. A cél, hogy a lakóközösségek elég információt kapjanak a döntéshez. Az Energiaklub a döntés folyamatát is figyeli, hogy lássa, hol akad el a felújítás, hogy mik a buktatók. A társasházak leggyakrabban pénzhiányra hivatkozva nem korszerűsítenek vagy ódzkodnak a hitelfelvételtől. Azonban a pénzhiányon túl számos olyan speciális problémával találkozunk, ha a házak képviselőivel, lakókkal beszélünk, amiből kiderül, nem csupán a pénz akadályozza meg ezt! Sokszor a közös képviselők nem felkészültek, hogy egy százmillió forintos projektet irányítsanak, pályázatot írjanak, kivitelezőt válasszanak, stb.

(forrás: napigazdasag.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk