Nehezebb időszakra kell felkészülni az eladóknak az ingatlanpiacon

Nehezebb időszakra kell felkészülni az eladóknak az ingatlanpiacon

A kereslet már tavasz óta csökken az hazai ingatlanpiacon, ez pedig a szakértő szerint a kínálat bővülését és az árak reálértéken történő csökkenését vetíti előre nagyobb alkukkal és hosszabbra nyúló értékesítési időkkel.

Ráadásul a közelmúltban bejelentett energiaár-változások várhatóan csak tovább erősítik ezeket a folyamatokat a rosszabb energiahatékonyságú ingatlanok esetében.

Az elmúlt években jellemző keresleti piac és a magas infláció miatt jelenleg sok a túlárazott ingatlan a XIX., XX. és XXIII. kerületben, ahogy egész Budapesten is - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak egészen idáig folyamatosan emelkedtek, a három kerületben az elmúlt egy év alatt átlagosan 15 százalékkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évet és még a téli időszakot is a keresleti piac jellemezte, ugyanakkor a gazdasági helyzet romlása, a háború és a hitelkamatok növekedése miatt a valós kereslet már tavasszal elkezdett csökkeni. Ezt egyébként tapasztalatai szerint egyre inkább megérzik a tulajdonosok is, akik egyre gyakrabban fordulnak ingatlanközvetítőhöz, ha szeretnék eladni az ingatlanjukat.

A szakértő várakozásai szerint a mérséklődő kereslet mellett a kínálat várhatóan növekedni fog, melynek hatására az árak - legalábbis reálértékben - csökkenésnek indulhatnak. Utóbbi azt jelenti, hogy a hirdetési áraknál leginkább stagnálást láthatunk majd az elkövetkező időszakban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a XIX., a XX. és a XXIII. kerületek elhelyezkedésüknek köszönhetően talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen aki a belső kerületekből a zöldbe vágyik, az is megtalálja ezekben a külső kerületekben a számítását, miközben a belváros könnyen elérhető tömegközlekedéssel.

Egyelőre azt látni, hogy a hirdetési árak sok eladó ingatlan esetében lényegesen magasabbak, mint a tényleges eladási árak. Reális árakkal inkább csak ott találkozunk, ahol ingatlanközvetítő is részt vesz az eladásban, habár mint Rencsevics Mária rámutatott: sokszor ingatlanközvetítő szaktanácsa ellenére esetén is ragaszkodik a megbízó az általa elképzelt árhoz.

Ennek hatása egyébként az alkuknál is jelentkezik, ugyanis Rencsevics Mária tapasztalatai szerint nem igazán nő az alku mértéke. A túlárazott ingatlanokra nem érkezik érdeklődő, tehát a tulajdonos, ha tényleg el akarja adni az ingatlanát, akkor maga csökkenti a hirdetési árat. A jó áron hirdetett ingatlanok esetében viszont a szokásos mértékű alkuval találkoztak az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban.

A legkönnyebben egyébként a felújított panellakásokat lehet most értékesíteni: ha jól vannak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehet találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében már 2-3 hónapra nyúlik, míg a családi házaknál vagy a közös udvaros lakásoknál jóval hosszabb értékesítési idővel számolhatnak a tulajdonosok.

De nem csak a panellakások, hanem a családi házak iránt is érezhető a kereslet, főként a felújított ingatlanok érdeklik a vevőket. Azt is hozzátette, hogy a döntéseket befolyásoló tényezők között sokkal nagyobb szerepet fog kapni az ingatlan energiaháztartása, vagyis egy jó energiahatékonyságú ingatlan a várható rezsiköltség miatt gyorsabban el fog kelni, mint egy korszerűtlen.

Az elmúlt egy év átlagában mindenesetre az eladási ár 500 ezer forint alatti négyzetméterár körül alakult: a legmagasabb árakkal a XIX. kerületben találkozhattak az érdeklődők, utána a XX. és végül a XXIII. kerület következett. A szakértő ugyanakkor ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy Soroksáron jellemzőbbek a nagyobb alapterületű ingatlanok, míg a tranzakciószámot tekintve a XX. kerület vezet: lényegesen több ingatlan került itt új tulajdonoshoz, mint a másik két kerületben.

Ami az újépítésű ingatlanok piacát illeti, akadnak érdeklődők ebben a szegmensben is, de mivel 750 ezer - 1,2 millió forintos négyzetméterárakról beszélünk, így a keresők is határozottabb igényekkel érkeznek és nehezebben hoznak kompromisszumot, mint egy használt ingatlannál. Akad olyan újépítésű ház is a kínálatban, melynél alacsonyabb négyzetméterárról beszélhetünk, mint egy átlagos, használt panellakás esetében, azonban a kis kert vagy a közeli szomszéd miatt mégsem kapkodnak érte a vevők.

Ami még megfigyelhető, hogy jelentősen csökkent a hitelre vásárlók száma. Míg korábban az ügyletek mintegy 70 százalékánál vettek igénybe banki hitelt a vásárlók, ez mára 50 százalék alá mérséklődött. Jellemzően egyébként ezek a támogatott hitelek köréből kerülnek ki.

A szakértő kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint a befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, mivel a bérbeadásnak egyre nagyobb a létjogosultsága, az ingatlan pedig stabil befektetés a mai gazdasági környezetben. Ráadásul az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők könnyebben tudnak majd válogatni.

Az eladók viszont azt érzékelik majd, hogy hosszabbra nyúlik az értékesítési idő és keményebbé válik az alkufolyamat, mint korábban. Hiszen a nagyobb kínálat miatt könnyebben odébb állnak a vevők - tette hozzá Rencsevics Mária, aki szerint ugyanakkor az élethelyzetek folyamatosan változása és a kamattámogatott hitelek elérhetősége miattaz ingatlanpiac továbbra is aktív részese marad a gazdasági folyamatoknak.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk