Mit hívunk ma a hazai ingatlanpiacon penthouse-nak? És mennyibe kerül?

Mit hívunk ma a hazai ingatlanpiacon penthouse-nak? És mennyibe kerül?

Érdekes kategória a hazai ingatlanpiacon a penthouse, ugyanis a szó eredeti jelentése szerinti ingatlanok nem igazán léteznek nálunk, mégis gyakran találkozunk a kifejezéssel a hirdetésekben. De akkor mit kapunk penthouse-ként?

Itthon mindent penthouse-nak neveznek, pedig eredeti jelentése szerint olyan, felhőkarcolók tetejére épített, nagyméretű, nagyteraszos, tetőkertes, körpanorámás ingatlanokról van szó, melyeknek külső falsíkjai nem esnek egybe az alattuk található épület falaival - mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.
Ebből következően valódi penthouse-zal nem is találkozhatunk az érintett budai kerületekben, már csak azért sem, mert itt nincsenek felhőkarcolók, sőt igazán magas épületek sem - tette hozzá. A hazai ingatlanpiacon szinte minden, legfelső emeleten elhelyezkedő, kiemelkedő színvonalú, "luxuskivitelű" ingatlant penthouse-nak hívnak. Ezeknél nem feltétel a 360 fokos panoráma, ahogy a nagy méret vagy a nagy terasz sem, hogy a tetőkertet már ne is említsük.
Magyarországon manapság sok lakás hirdetnek penthouse-ként, melyekben leginkább csak az a közös, hogy a legfelső szinten találhatók, és van erkélyük vagy teraszuk - mutatott rá Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is. A szakember meghatározása szerint a penthouse egy zárószinten elhelyezkedő, nagyméretű ingatlan, melynek legalább a saját alapterületével megegyező méretű vagy annál is nagyobb terasza van, lehetőleg több irányú panorámával rendelkezik, valamint extra kivitelezésű mind belül, mind kívül.
Nálunk tehát az úgynevezett "penthouse-jellegű" ingatlanok alkotják a kínálatot, melyekből egyébként még ilyen megengedő definíció alapján sincs túl sok, ahogy a kereslet sem számottevő irántuk - jegyezte meg Nagy Andrea. Szerinte Észak- és Bel-Budán a budai agglomerációban vagy a III. kerületben találhatók csak nagyobb számban, Bel-Budán a kategóriának csak néhány képviselőjével találkozhatunk. De a pesti belvárosban is kevés ilyen ingatlan bukkan fel: az újabb építésű luxus-társasházak felső szintjén fordulhatnak elő - tette hozzá Garaba Gergely.
Az ugyanakkor igaz, hogy ha bekerül a kínálatba egy-egy luxusminőségű, felső szinten elhelyezkedő, nagyteraszos lakás, ahol a lift az ingatlannál áll meg, akkor arra biztosan lehet találni vevőt - jelezte Nagy Andrea.
Ami az árukat illeti, mindenképpen magasabb, mint az adott társasházban az alsóbb szinteken található ingatlanoké. Nagy Andrea szerint mintegy másfélszeres eltérésre számíthat a vevő, ugyanakkor a pontos összeg attól függ, hogy mennyire luxus a luxus, mekkora a terasz, van-e tetőkert, milyen a panoráma, stb.
Garaba Gergely szerint is elérheti az árkülönbség a 20-50 százalékot a hasonló méretű, de nem penthouse lakásokhoz képest, aminek oka elsősorban a "rengeteg extra". Ő ugyanakkor úgy látja, hogy magas négyzetméteráruk miatt a kereslet némileg szerényebb irántuk, mint az olcsóbb ingatlanok iránt, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak a penthouse-ok többletköltségét.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk