Mire van joga az ingatlanközvetítőnek?

Mire van joga az ingatlanközvetítőnek?

Érdekes bírósági döntés a kizárólagossági szerződésről

Aki lakása eladására a közvetítővel kizárólagossági szerződést köt, akkor is fizetnie kell, ha végül akár saját rokona veszi meg az ingatlant. Ezen pedig alapvetően egy frissen nyilvánosságra került, elsőre nagyon biztató, bírósági döntés sem változtat. A sarc mértéke viszont az ítélet nyomán határozottan csökkenhet.

Tájékoztatót tett közzé az ügyészség egy jogerős bírósági ítéletről. Elsőre a lakásukat árulók (akikre a tapasztalatok szerint az első feladott hirdetést követően tömegével szállnak rá az ingatlanközvetítők) számára nagyon biztató lehet a döntés. Mint ugyanis az ügyészség hangsúlyozta: sikeres fellépésük nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy az ingatlan eladáskor önmagában a címmel, képpel, esetleg helyrajzi számmal történő hirdetés nem járhat automatikusan a fogyasztó teljes munkadíj kifizetésére kötelezésével.

A jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az a szerződéses rendelkezés, amely arra kötelezi a fogyasztót, hogy irányítsa az ingatlanközvetítőhöz az esetlegesen nála jelentkező potenciális vevőket. Ez ugyanis megakadályozza, hogy saját maga kísérelje meg ingatlanát eladni, ami nyilvánvalóan tisztességtelen kikötése a szerződésnek.

A közlemény szerint érvénytelen feltétel a bánatpénz megfizetése mellett külön kötbért is, illetve a megbízási díj mellett költségtérítést is, valamint adott bíróság kizárólagos illetékességét kikötni. A bíróság emellett a konkrét ügyben túlzott mértékűnek minősítette az évi 10 százalékos késedelmi kamatot is.

A bánatpénzt nem úszhatja meg az eladó

A Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) jogi képviselője, Nagy Zoltán az Azénpénzem.hu megkeresésére hangsúlyozta: nincs helyük a magyar ingatlanközvetítői piacon azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jó erkölcsbe ütköző szerződéseket kötnek a megbízóikkal, akik tisztességtelen szerződéses kikötéseket alkalmaznak, akik megtévesztik a fogyasztónak minősülő ügyfeleiket. Az ügyvéd óva int azonban mindenkit attól, hogy a rövidke hír alapján túlzott következtetéseket vonjon le. Mint hozzátette: a kifogásolt szerződés ismerete nélkül nem tudnak arról nyilatkozni, hogy mennyiben egyezik az álláspontjuk a bíróságéval és az ügyészségével, illetve mennyiben válik szükségessé a MIOSZ-tagok szerződéses gyakorlatának áttekintése és módosítása.

A Balla Ingatlan vezetője, Balla Ákos az Azénpénzem.hu érdeklődésére elmondta: ők az ügyészséggel együttműködve már két évvel ezelőtt új, az elvárásoknak mindenben megfelelő szerződési feltételeket dolgoztak ki. A régi értelemben azóta nem kötnek kizárólagossági megállapodást. Az ügyfél ott hirdet, ahol akar, a közvetítő őt nem korlátozhatja – nyomatékosította Balla Ákos.

Szavaiból azonban kiderült, hogy amennyiben valaki kizárólagossági szerződést írt alá egy közvetítővel, akkor mindenképpen meg kell fizetnie a bánatpénzt. A Balla Ingatlan gyakorlatában – tudtuk meg – a bánatpénz általában a közvetítői díj 60-80 százaléka. Arra a kérdésünkre, hogy mi a helyzet akkor, ha valaki végül saját rokonának adja el a lakását, Balla azt mondta: ez a megbízó kockázata.

Alacsonyabb a jutalék, de nem annyival

Amennyiben több közvetítőnek ad megbízást, előfordulhat, hogy több cég is jogosulttá válik a jutalékra – figyelmeztet például az OTP Ingatlanpont. A társaság egyébként külön kiemeli, hogy a tulajdonos is értékesítheti ingatlanát, ekkor is támogatják az áralkuban és a szerződéskötésben.

A Balla Ingatlannál a kizárólagos szerződésekben a többihez képest mindössze egy százalékkal alacsonyabb a jutalék. Ugyanennyi az engedmény a Takarék Ingatlannál is. A Duna House (DH) – amely tőzsdei cégként sokkal több nyilvánosan elérhető tájékoztatást tesz közzé másoknál – lakossági jutaléka 3-5 százalék, a kizárólagos megbízás jutaléka pedig a normálnál 1-1,5 százalékkal olcsóbb.

A DH azzal bíztatja a vele kizárólagos szerződést kötőket, hogy „nyitott az együttműködésre és a jutalék megosztására bármely ingatlanközvetítővel a piacon”.  Ha valaki időközben úgy dönt, mégsem kívánja értékesíteni az ingatlant, bármikor visszavonhatja a megbízást. Ekkor nem kell fizetni, amennyiben a felmondásától számítva 12 hónapon belül nem adják el a lakást. A társaság lehetőséget ad például arra is, hogy a kizárólagos szerződést kötő bizonyos magánszemélyeket kizárjon. Ha a név szerint előre jelzett személy veszi meg az ingatlant, akkor nem kell a DH-nak jutalékot fizetni.

Forrás:

https://azenpenzem.hu/cikkek/mire-van-joga-az-ingatlankozvetitonek/5734/



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk