Milyen ingatlanokra van ma kereslet?

Milyen ingatlanokra van ma kereslet?

Jelenleg - illetve továbbra is - a kisebb értékű, megfizethető ingatlanokat keresik a magyar piacon, mely a 8-12 milliós társasházi lakások piacán jelent aktív mozgást, és a kertvárosok esetében a 18-22 milliós értéksávban van kereslet.

Országosan a nagyvárosokban aktív az ingatlanpiac, illetve ott, ahol a munkalehetőségek kedvezőbbek.
A korábbiaknál erősebbnek érezhető a kereslet az új lakások iránt is, de ez részben annak köszönhető, hogy nincsen elegendő kínálat a piacon, mivel kevés új beruházás zajlik éppen, a 4-5 éves projektekben pedig sokszor csak a rosszabb adottságú lakások maradtak meg, ezért a kereslet valójában nagyrészt a kielégítetlen igény egyre erősebb megjelenése a Balla Ingatlanirodák szakmai véleménye szerint.
A hitelből vásárlók közel egy éve visszatértek a piacra, és ma körülbelül 15-20%-ban jellemző a vevőkre, hogy hitel igénybevételével szeretnének vásárolni. De nem csak a hitelből vásárlók aránya csökkent jelentősen a válság előtti állapothoz képest, hanem a hiteligénylés mértéke is, és a hitelcél is inkább a használt lakások köre, mely fiatalok és kisebb keresetűek esetében sokkal reálisabb igény, mint korábban az új építésű lakás volt.
A fentiek miatt ezért a piacon élénkülés jelei mutatkoznak, de ez még mindig csak mérsékelt. De nem mindegy, hogy mi a viszonyítási alap, mert a válság előtti állapothoz képest a mai piac továbbra is nagyon gyenge, a 2009-2010-es állapothoz képest viszont már javult a helyzet, és az igazán nagy kérdés az, hogy hova tart a piac. A Balla Ingatlanirodák ügyvezetőjének várakozása, hogy a válság előtti szintet a piac nem fogja újból elérni, ez egy túlzó állapot volt, de egy ennél mérsékeltebb, a jelenlegi foglalom közel dupláját elérő tranzakciós volumen az, ami a lakosság lakhatás körében megfogalmazott igényeivel arányos lenne.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk