Milliós tippek az új otthonfelújítási támogatáshoz

Milliós tippek az új otthonfelújítási támogatáshoz

A kormány új, január 1-jétől a jövő év végéig elérhető otthonfelújítási támogatási lehetőséget kínál azoknak a családoknak, akiknél legalább egy 25 év alatti gyerek van. Íme néhány részlet, amire érdemes odafigyelni.

A vissza nem térítendő támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehet, a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban kell hogy szerepeljen. Az igénylést a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) kell benyújtani, akár elektronikusan is. A felújítási költségeket számlával kell igazolni, a számlákat január elsejétől lehet gyűjteni. Az igénylést az utolsó számlák kiegyenlítését követően 60 napon belül indítható.

A feltételeknek a kommunikáció szerint elég megfelelni az igénylés benyújtásakor, de mint Valkó András hitelszakértőtől megtudtuk, van olyan feltétel is, amivel már a számlák gyűjtésének kezdetekor rendelkezni kell.

Figyelni kell a sorrendre

Fontos, hogy a felújítással kapcsolatos számlákat csak onnantól fogja figyelembe venni a MÁK, amikortól az ingatlannak megvan a használatba vételi engedélye vagy más néven lakhatási engedélye, hatósági engedélye. Ez szerepel a kincstár oldalán a gyakran ismételt kérdések gyűjteményében (GYIK) is. Ott azt írják, az adásvételi aláírása után, de a használatbavételi engedély kézhezvétele előtt nem lehet számlát gyűjteni. Illetve hogy a még fel nem épült otthonra nem vehető igénybe a támogatás, amíg az ingatlan-nyilvántartásba nem jegyezték be.

De ez nem elég, a lakcímbejelentésnek is meg kell lennie, és csak az azután kiállított számlák vehetőek figyelembe. Ez úgy derült ki, hogy több támogatást kérő ügyfél kapott a MÁK-tól a héten olyan levelet, amelyben ez szerepelt - mondta Valkó András. Vagyis ezek szerint csak a lakcímbejelentés után lehet elkezdeni gyűjteni a számlákat. Tartózkodási hely címére nem lehet felvenni a támogatást.

Új lakásra is fel lehet venni a felújítási kedvezményt

A lakcímbejelentés főleg azokat érintheti, akik új ingatlant vásárolnak, vagy építkeznek, és arra kívánják igénybe venni a felújítási támogatást. Mert bár kevésbé ismert a lehetőség, de ezt is lehet.

Új ingatlannál, illetve építkezésnél az a szabály, hogy ha már megvan a használatba vételi engedély, akkor egy éven belül lehet kérni a felújítási támogatást. Ez az egyik olyan eset, amikor nem kell, hogy a felújítandó lakásban legalább egy éve rendelkezzenek lakóhellyel az igénylők. Viszont a fentiek alapján a lakcímbejelentésnek mégis csak meg kell lennie, mielőtt elkezdenék a számlákat gyűjteni.

Visszatérve az új lakásokhoz: lakhatási engedélyt úgy is lehet kapni, hogy nincs teljesen kész a lakás, például hiányozhat a konyha, vagy a kerítés, a térkő és így tovább. Ezeket a hiányzó elemeket pedig el lehet készíttetni a felújítási támogatás igénybevételével, illetve a konyhába beszerezhető beépíthető konyhai gépek is beszámíthatnak a támogatásba.

Így lehet maximálisan kihasználni a támogatást

Olvasónk kérdezte, mennyi a támogatás, ha lesz összesen 6 millió forint összegű számlája, de abból mondjuk 5 millió forint anyagról szóló és csak 1 millió forint munkadíj. A fő szabály az, hogy a támogatás a felújítási költség legfeljebb fele, de maximum 3 millió forint lehet, fele-fele részben anyagköltség és munkadíj. Ebből kiindulva azt gondolhatnánk, hogy ha a munkadíjról csak 1 millió forint összegű számla van, akkor az anyagköltség számláiból is egymilliót lehet figyelembe venni, és a kétmillió fele lesz a támogatás. De Valkó András szerint nem így van. Kétmillió forint lehet a támogatás, mert így már teljesül, hogy a támogatás felét anyagra, másik felét pedig munkadíjra költötték.

Több portál készített kalkulátort is (például itt), de jó támpontot nyújthatnak a MÁK tájékoztatójában szereplő példák is:
- Ha a felújítás teljes költsége 6 millió forint, az anyagköltség 4,5 millió forint, a munkadíj 1,5 millió forint, akkor a kifizethető a maximális támogatás, azaz a 3 millió forint. Méghozzá azért, mert megvan a 1,5-1,5 millió forintnyi anyagköltség és munkadíj, így teljesül az arányukra vonatkozó 50-50 százalékos elvárás.
- Amennyiben a felújítás teljes költsége 5 millió forint, az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj 1 millió forint, akkor a kifizethető támogatás 2 millió forint. Ebben az esetben a maximális támogatási összeg 2,5 millió forint lehetne, de mivel a munkadíj csak 1 millió forintnyi, így az 50-50 százalékos szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1 millió forintot veszünk figyelembe, így lesz a kifizethető támogatás 2 millió forint.
- Amikor viszont a felújítás teljes költsége egymillió forint, és ez teljes egészében anyagköltség, vagyis a munkadíjról nincs számla, akkor nem fizethető ki támogatás. Ekkor a felújítás költsége alapján a kifizethető támogatás 500 ezer forint lenne, ha lenne legalább 250 ezer forint összegű munkadíjról szóló számla. De mivel nincs, így a támogatás nem jár.

Nem kell, hogy tanuló legyen a 25 év alatti gyerek

Olvasónk kérdezte azt is, hogy ha fel szeretnék venni az otthonfelújítási támogatást, és van 25 év alatti gyerekük, akkor feltétel-e, hogy még tanuljon, és ha igen, kell-e hogy nappali tagozaton, vagy megfelel-e a levelezős képzés.

A hitelszakértő szerint nem feltétel, hogy a 25 év alatti gyerek még tanuló legyen. Viszont az szükséges, hogy legalább egy éve ő is arra a lakcímre legyen bejelentve, amelyre a támogatást igénylik. Kivéve, ha egy éven belüli újonnan vásárolt, épített ingatlanról van szó - akkor nem kell az egy év, csak mint írtuk, a lakcímbejelentésre van szükség, mielőtt elkezdik gyűjteni a számlákat.

Forrás: 24.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk