Miért kell rendszeresen szelőztetni a lakásokat?

Miért kell rendszeresen szelőztetni a lakásokat?

A rendszeres lakás szellőztetés azért fontos, mert a helyiségek légterében lévő szennyezőanyagok ilyenkor kerülnek eltávolításra a lakótérből, továbbá a szellőztetés biztosítja a friss levegő utánpótlást az elhasznált helyett, és megakadályozza a párásodás kialakulását.

Miből adódik a belső légszennyezés?

Több forrásból; az ember (és a háziállatok) szervezetének muködése, az életvitel is befolyásolja, de szennyezőanyag felszabadulhat pl. az alkalmazott építési anyagokból is, és ezek kémiai összetétele, illetve koncentrációja kihatással van a helyiségben tartózkodók egészségére, komfortérzetére, sőt az épületszerkezeti elemekre is.

Lakás szellőztetés télen:

A fűtött helyiségekben télen túl száraz klíma alakulhat ki, mivel a meleg levegő több nedvességet képes felvenni, mint a hideg. Az ember erre (a levegőnek telítettséghez viszonyított) %-ban mért relatív páratartalmára érzékeny, és nem az abszolút g/m3 páratartalomra, amely nem változik a hőmérséklet függvényében. A szabadban a hideg levegőnek akár 100%-os relatív páratartalomnál is lényegesen kisebb a páratartalma, mint a szobai, melegebb levegőnek. Míg 1m3 levegőben 0oC és 100% relatív páratartalomnál 4,2 g vízpára van, addig 20oC-on a 100% relatív páratartalomhoz már 15,8 g vízpára kellene. Ezért van, hogy a lakás szellőztetés során az utcai (magas relatív páratartalmú) levegő a szobában fölmelegszik, és bár abszolút páratartalma nem változik, relatív páratartalma 20-30% csökken, ami már nagyon alacsony. Az ennyire páramentes levegő fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet okoz, mivel szárítja a légutak nyálkahártyáit. Gyakran lép fel köhögési inger, nyugtalanná válik az alvás is. A túlságosan száraz levegő az állatoknak és növényeknek, valamint a bútoroknak és a műtárgyaknak is árt.

Egy jól szabályozott szellőztető rendszer segít elkerüli a párásodás, illetve a túl száraz levegő kialakulását, optimális szinten tartva a páratartalmat a lakóterekben. Orvosi vizsgálatok támasztják alá, hogy a megfelelő páratartalmú levegő elősegíti a felső légúti betegségek gyógyítását, illetve megelőzését is.

Magasabb páratartalomnál bőrünk mérsékeltebb kipárolgása miatt melegebbnek érezzük a levegőt, így kevesebb fűtési energia felhasználásával hasonló hőérzet érhető el, ezen kívül nagyobb páratartalomnál mérséklődik a tárgyak elektrosztatikus feltöltődése is.
Azonban vigyázni kell, hiszen a másik véglet is ártalmas: a 60% fölötti párásodás penészedést okozhat, továbbá elősegíti a házi poratka szaporodását is.

(forrás: globalgepesz.hu)



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk