Mi vár az airbnb piacra?

Mi vár az airbnb piacra?

A turizmus fejlődését óriási növekedéssel élte meg az úgynevezett Airbnb piac az elmúlt években, melyhez hozzájárult a webes foglalás elterjedése.

Az elmúlt években a legnagyobb áremelkedés ezen az alpiacon zajlott le, és ezért ide irányult a befektetők figyelme is, átalakítva ezzel ennek a piacnak a tulajdonosi körét. Volt aki egy, volt aki több tucat lakással vágott bele ebbe a tevékenységbe, és volt aki maga csinálta az üzemeltetés minden mozzanatát, míg mások erre alvállalkozókat vettek igénybe.
A turizmus problémáit azonnal észlelték az Airbnb piac szereplői, és a problémák eltűnését sem várhatják korábban, mint amikor a budapesti szállodapiac maga mögött tudhatja a problémát. Sőt, a probléma jellege miatt előfordulhat, hogy vendégek a koronavírustól való félelem miatt hosszabb távon előnyben részesítik majd a szállodák szolgáltatásait, nagyobb higiéniát és gondosságot remélve mint egy bérbeadással üzemeltetett lakás esetében. Ezért elképzelhető, hogy az Airbnb piac csak jóval a szállodapiac kilábalása után talál magára, és ebben az esetben is csak jelentős árversenyben tud majd eredményeket felmutatni. Az üresen állás, majd a várhatóan gyenge működés és a várható árverseny viszont olyan mértékben csökkent bérbeadási bevételt eredményez, ami ma már nem teszi jó befektetéssé a rövidtávú bérbeadást, ezért érthető, hogy a befektetők mérlegelik a piacról történő kilépést. Viszont mivel több mint tízezer hasonló ingatlanról van szó, és az elmúlt években annyira átalakult az a közvetlen környezet ahol ezek a lakások koncentrálódtak, hogy kevés a lakhatási célra vásárló, ami így a tömeges kínálat miatt többszörösen nehezíti az eladást.
A piac egyetlen szerencséje, hogy a tulajdonosok befektetői személetűek, felmérték ezt a helyzetet, és többségük olyan átmeneti megoldást választott a hosszútávú bérbeadással, ami nem eredményez azonnali kínálatot. De ez csupán a probléma elodázása és veszteségek csökkentése. Ennek köszönhetően ma felújított, szépen berendezett belvárosi lakásokat lehet kifejezetten kedvező bérleti díjért bérelni, de nem lehet abban reménykedni, hogy ilyen lakást ma mondjuk 30%-os árcsökkenéssel veszünk, mert bár a mai kereslet-kínálati viszonyok között ez lenne az értéke, de tranzakció ezen az értéken nem valósul meg.
A jelenlegi helyzet nem hónapok, hanem évek alatt fog változni. Pozitív lehetőség a turizmus visszaerősödése, de ennek elmaradása esetén nem sok más lehetőség lesz mint a jelentős árcsökkenés elfogadása az eladók részéről. A helyzetet nehezíti, hogy ez az ingatlan hasznosítási mód folyamatos támadás alatt áll a társasház lakói, a szállodapiac szereplői és részben az önkormányzatok részéről, mely bizonytalanságok a befektető vevőket hosszú távon riasztják el. A kilábalást nagyban segítené, a tudatos, hiteles, és minden politikai párt által egységesen elfogadott városfejlesztési koncepció, illetve a kerületek hasonló koncepciója, ami irányt ad a befektetőknek.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk