Mennyit csökkentek a hirdetési és az értékesítési árak az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban?

Mennyit csökkentek a hirdetési és az értékesítési árak az ingatlanpiacon az elmúlt hónapokban?

Rendkívül nagy a bizonytalanság és a zűrzavar az árazás kérdésében most a hazai ingatlanpiacon. Egyrészt nem minden eladó hajlandó tudomást venni a változásokról, másrészt nagy az eltérés a hirdetési és a valós tranzakciós árak között. Előbbiek nem nagyon ereszkedtek, utóbbiak már inkább.

A csökkenő kereslet nem eredményezte a hirdetési árak mérséklődését, vagy legalábbis nem drasztikus mértékben - szögezte le Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. A 2008-as válsággal szemben, amikor zuhantak az ingatlanárak, ez most nem következett be, mintha az eladók "nem fognák fel", hogy változott a helyzet, illetve ha fel is fogják, nem tudnak engedni az árból, hiszen ha másik ingatlant akarnak venni az eladott ingatlan árából, akkor szintén magas árakkal szembesülnek - magyarázta a szakértő.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője is úgy látja, hogy eddig nem volt jellemző, hogy az árak csökkentésével próbálták volna megfogni a tulajdonosok az eladókat. A legtöbben úgy álltak hozzá az árazás kérdéséhez, hogy "nem kell árat csökkenteni, ha lesz ajánlat, akkor majd engedek". Hártó Regina szerint viszont ez a stratégia nem nagyon működött.

Az eddigi forgalomcsökkenés nem járt az árak mérséklődésével, legfeljebb csak stagnálásával Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint. Hasonlóképpen vélekedett Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki úgy látta, hogy miközben a kereslet csökkent, a kínálat egyre csak bővült, amit az eladók egyáltalán nem észleltek. Ők nyilvánvalóan a hirdetési portálok egyébként is irracionális áraiból indultak ki, hogy azokon az összegeken további néhány százalékot emelve hirdessék az ingatlanjaikat.

Csak egy-egy szegmensben tapasztalható némi árcsökkenés, reagálva a bezuhanó keresletre, ez azonban továbbra sem mondható általánosnak: a kínálati, vagyis hirdetési árakra leginkább a stagnálás jellemző. Ezek a magas árak is hozzájárultak ahhoz - a magas hitelkamatokon túl -, hogy hónapokra teljesen ledermedt a piac - tette hozzá Rácz Gyula László.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője is úgy látja, hogy a hirdetési árak egyelőre nem igazodtak a kereslet szűküléséhez, ugyanis az irodánál csak minimális kínálati árcsökkenést mértek - a családi házak kivételével. A szakértő szerint a keresett kategóriákban, tehát a 1-3 szobás tégla- és panellakásoknál, valamint az újszerű állapotú ingatlanoknál nem lehet kínálati árcsökkenésről beszélni.

Ugyanakkor az értékesítési áraknál már más a helyzet, Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel- és észak-budai irodájának szakmai vezetője szerint ezeken a területeken azt lehet látni, jelentős mértékben visszaestek az árak: 1 millió forintos értékesítési árra a legtöbb esetben már nem számíthatnak az eladók Bel- és Észak-Budán, amennyiben átlagos állapotú, használt ingatlant értékesítenének.

Persze van, ahol az értékesítési áraknál is csak minimális, legfeljebb két-három százalékos csökkenésről beszélhetünk. Ezt jelezte például Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az ingatlanközvetítők ugyan tisztában vannak a reális értékesítési árakkal, tehát amelyekért belátható időn belül némi alkuval eladható lenne egy ingatlan, az eladók 90 százaléka viszont ezeket az árakat nem voltak hajlandóak elfogadni.

A tulajdonosok általában azt a kérést fogalmazzák meg az ingatlanközvetítők felé, hogy próbálják meg először magasabb áron kínálni az ingatlant, ez viszont azt eredményezi, hogy legtöbbször még hívást sem kapnak - fűzte hozzá Kántor Istvánné.

Az értékesítési árak csökkenését tapasztalták az ingatlanközvetítők Észak-Pesten is. Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta, az irodánál sok olyan ingatlantulajdonossal találkoztak az utóbbi időben, akik felismerték a piaci folyamatokat és a gyorsabb eladás érdekében elfogadták az árcsökkenés tényét a továbblépés érdekében.

Ugyanakkor a megnövekedett kínálat mellett is sokan ragaszkodtak a régi árakhoz, és nem engedtek eredeti elképzeléseikből - hívta fel a figyelmet a szakértő. Így aki most lép a piacra vételi szándékkal, az "kétarcúságot" fog tapasztalni, tehát egyfelől jelentős túlárazottsággal találkozik, de reális áron kínált ingatlanokkal is. Mindenesetre, mivel bőséges a kínálat, így nagy eséllyel mindenki megtalálhatja a maga számára a megfelelő ingatlant.

A balatoni ingatlanpiacon csak a nehezebben eladható ingatlanok esetében lehetett látni mérsékelt árcsökkenést, ami 5-10, vagy maximum 15 százalékot jelent - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Az újépítésű ingatlanok esetében egyáltalán nem jelentkezett mérséklődés az árakban, igaz, nem is drágultak már tovább. A szakértő szerint azt lehetett érezni a vevői és eladói hozzáállásból is, hogy mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb "valami" történik. Persze van, akinek muszáj értékesíteni az ingatlanát, így ő árcsökkentésre kényszerül.

120795_Ingatlaneladas_garanciaval.png



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk