Mennyire szeretik a vevők a tetőtéri lakásokat? Milyen előnyeik és hátrányaik vannak?

Mennyire szeretik a vevők a tetőtéri lakásokat? Milyen előnyeik és hátrányaik vannak?

Van egy sajátos szegmense az ingatlanpiaci kínálatnak: a tetőtéri lakásoké. Néhányan szeretik őket a több fény, a nagyobb belmagasság, a kevesebb zaj miatt, azonban hátrányaik is vannak. De mit mutat a gyakorlat? Mekkora a kereslet rájuk? Ki és miért vesz tetőtéri lakást?

A zárószinti, illetve a tetőtéri lakások általában réteglakások, az ingatlant keresőknek csak egy kis része érdeklődik utánuk - szögezte le Garaba Gergely, a Balla Ingatlan IX. kerületi és belvárosi irodájának szakmai vezetője. Természetesen előfordul, hogy egy-egy érdeklődő nem kifejezetten ilyen ingatlant keres, de aztán beleszeret egy tetőtéri lakásba annak megtekintése során.
Mindenesetre a kínálat jellemzően nem túl nagy belőlük a belvárosi kerületekben, ennek ellenére mégsem kapkodják el őket a vevők, sőt kicsit több időbe is telik őket értékesíteni, mint egy átlagos, alsóbb emeleteken található lakást - jegyezte meg a szakértő.
Ha a külső kerületekben, így például a dél-pesti XVIII. kerületben nézünk körül, ott is elég szerény kínálattal találkozunk. Mint Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a kerületben a 2000-2008 között épült téglaépítésű lakóparkokban fordul elő tetőtéri lakás nagyobb számban, ugyanakkor ez még mindig annyira csekély szám a teljes ingatlanpiaci kínálathoz viszonyítva, hogy nagyon ritkán bukkannak fel a kínálatban.
Pedig van, aki kimondottan tetőtéri lakást keres az ingatlanpiacon, és nála általában az a fő érv, hogy ne lakjon felettük senki, mivel így nem zavarja őket a leszűrődő zaj - magyarázta Garaba Gergely. A másik gyakori indok a vásárlásnál a panoráma, ha pedig ráadásul tetőteraszos is az ingatlan, akkor annak esetleges rejtettsége, ráláthatatlansága pozitívumként jelentkezik.
Mindezeken túl pedig ott van még a jobb kilátás és a több fény, illetve, hogy tisztább, rovarmentesebb, pormentesebb, mint az alsóbb szinteken található lakások - tette hozzá az Rácz Gyula László.
Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a hátrányaikról is, így például, hogy olykor nincs lift a házban - a négyemeletesekben fordul elő jellemzően -, megjelenik a tetőtérben a nyári túlmelegedés, ami miatt különösen fontossá válik a klimatizálás, de érintik a tetőtérben élőket még a tetővel kapcsolatos hibák is, az esetleges beázások, valamint a nyílászárókat jobban igénybe veszi az időjárás, így több karbantartást igényelnek.
Tipikusan egyébként a fiatalabb korosztály célozza meg a tetőtéri lakásokat, ugyanis minél idősebb egy ingatlanvásárló, annál alacsonyabb szinteken igyekszik magának lakást találni - jelezte Garaba Gergely.
Itt tehát megjelenik a lift és az ingatlan megközelítésének problémája, hiszen, ha nincs lift egy házban, akkor a tetőtér már nehezen elérhető az idősebbeknek, de ha van is lift, gyakran nem ér el egészen a tetőtérig. Márpedig a lift határozott igény szokott lenni a lakást keresőknél, e nélkül csak nagyon kevesen vágnak bele tetőtéri lakás megvásárlásába, még a gyermektelen fiatalok is - tette hozzá az ingatlanközvetítő.
Ami pedig az árakat illeti, Rácz Gyula László szerint az előbb említett tényezők értékcsökkentőek, ugyanakkor Garaba Gergely úgy látja, hogy nincs számottevő különbség a négyzetméterárak között, ha az alsóbb szinteken található lakásokhoz viszonyítunk. Sőt, ha egy terasz is tartozik a tetőtéri lakáshoz, akkor még magasabb is lehet az áruk.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk