Melyek most a legkeresettebb ingatlanok Budapesten?

Melyek most a legkeresettebb ingatlanok Budapesten?

Jelenleg a legfelkapottabb ingatlantípus még mindig a panellakás a budapesti ingatlanpiacon.

Aminek csak egyik oka az, hogy viszonylag olcsók. Emellett a jó adottságú és a kisméretű ingatlanok is népszerűek a vevők körében.

Panel és két szoba

A kereslet még mindig képes tovább tolódni a panellakások irányába. Legalábbis Dél-Budán ezt érzékelik az ingatlanközvetítők. A legkeresettebb méretek és elosztások skálája a garzonlakásoktól az egy nappali plusz két hálószobás lakásokig terjed, elsősorban a méretük és az áruk miatt. Ebből következően persze ezek a méretek most hiánycikknek számítanak - mondta Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlannál a dél-budai régióért felelős vezető.

A XIV. kerület ingatlanpiacán is a panellakások a leginkább keresettek, de mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője megjegyezte: ezek mellett sokan érdeklődnek az újszerű és a használt téglaépítésű lakások iránt is. Úgyhogy azt lehet mondani, hogy 40-45 millió forintig szinte minden a vevők célkeresztjében került Zuglóban.

Elosztást tekintve a leginkább keresett lakások Zuglóban a másfél-kétszobások, illetve a három szoba különböző kombinációi, melyek alapterülete 40 és 60 négyzetméter között mozog. Jól mennek azonban a garzonlakások is, aminek ahhoz is köze lehet, hogy rendkívül szerény belőlük a kínálat - jelezte Sebestyén Tamás.

A IV. és XV. kerület ingatlanpiacán is a kis és közepes méretű panellakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet: a legfelkapottabb méret a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás. Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok: leginkább a központi fekvésű, mégis csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedési adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője.

Kőbányán ugyancsak a panel a favorit, és mivel a kínálat szerény ebből a típusból, a kismértékben túlárazott lakásokra is van érdeklődő - hívta fel a figyelmet Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Miért a panel?

Kántor Istvánné magyarázata szerint a vevők alapvetően az ésszerűen tervezett, használható méretű szobákkal kialakított, korszerű, rentábilisan fenntartható ingatlanokat keresik. Ezeknek a feltételeknek pedig a legjobb ár mellett a panellakások felelnek meg leginkább. De van más ok is.

Jelenleg ahhoz, hogy bármilyen lakást hitelre meg tudjunk vásárolni, minimum 4-5 millió forintos önerőre van szükség. Ez az az összeg, amit a legtöbben még elő tudnak teremteni önerőként, és ezen önerő felhasználásával érhető el számukra egy 20-25 millió forintos lakás. Nem véletlen, hogy az ilyen áron kínált lakások - alapvetően a panellakások - iránt mutatkozik most a legnagyobb kereslet Budapesten. A panelek ráadásul praktikusak, könnyen berendezhetők, és még a fenntartási költségük is versenyképes - hangsúlyozta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

De a panelek népszerűségének okai közé tartozik a megfizethető árak mellett az is, hogy egy korszerűen felújított, panelprogramos épület sok esetben már ugyanazt a komfortot tudja biztosítani, amit egy téglaépítésű társasház. Nagy Csaba úgy látja, hogy sok vevő számára a panelek és a téglaépítésű lakások között élhetőség szempontjából nem igazán érzékelhető különbség. Ami talán eltérést jelenthet, hogy a téglaépítésű lakásoknál intimebb, zöldebb a környezet, és kisebb lakóközösség.

Keresettek a jó adottságú ingatlanok is

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetőjének tapasztalatai szerint ugyanakkor minden olyan ingatlan népszerű, mely zöldövezetben, csendes környezetben található, jó tájolású, lehetőleg első emeleti, nem szorul felújításra és kiváló a környék közlekedése. Ezek a jellemzői egy igazán jó adottságú ingatlannak. Ha egy ilyen lakás egy kicsit túl van árazva, még akkor is vevőre talál. A helyzet azonban az, hogy ilyen ingatlanok csak elenyésző számban vannak jelen a bel-budai lakáspiacon - tette hozzá a szakértő.

Rácz Gyula László arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelek mellett a vevők kedvelik a kifejezetten jó állapotú ingatlanokat, melyekhez egyáltalán nem kell hozzányúlni. Ennek kapcsán viszont azt a problémát is megemlítette, hogy a felújításra szoruló ingatlanok tulajdonosai gyakran csak 1-2 millióval áraznak a felújított ingatlanok alá, holott a felújítás költsége lényegesen magasabb: akár 4-5 millió forinttal is lehet számolni. Az aránytalanságot a vevők látják, ezért az így árazott ingatlanok addig nem kerülnek értékesítésre, ameddig nem történik árkorrekció. Ez sok esetben több hónap is lehet.

A kisméretű ingatlanok a belső kerületekben is keresettek

Bel-Budán egyébként a kisméretű, másfél szobás - vagy legalábbis másfél szobássá alakítható -, de olcsó lakásokra mutatkozik rendkívül nagy a kereslet. Ezek az átlagosnál könnyebben eladhatók, még akkor is, ha nem ideálisak az adottságaik. Mondjuk egy zajosabb utcában (például a Lajos utca, Csörsz utca, Krisztina körút) találhatók - jegyezte meg Nagy Andrea.

A Belvárosban hasonló a helyzet: itt a garzonlakások jelentik a “slágerterméket”. Egy szép állapotú házban lévő, de felújítandó és jó áron kínált kislakás jelenti a befektetők számára az ideális vételt - magyarázta Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ezeknél a könnyen kiadható, kisméretű lakásoknál még mindig észlelni lehet némi drágulást, bár nagyon nehéz mérni ezt a növekedést - tette hozzá.

A VIII. és IX. kerületekben a legnagyobb kereslet a különnyíló, másfél-kétszobás lakásokra mutatkozik - jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Fontos emellett a jó közlekedés is: a metró közelsége mindig vonzó, ami az árakban is megnyilvánul, ugyanakkor elvárás, hogy lehetőleg csendes legyen a lakás.

Az is megfigyelhető, hogy az első és második emelet a favorit, és kevésbé szeretik a vevők a földszintet, valamint a legfelső emeletet, de ezek sem eladhatatlanok az ingatlanközvetítő szerint. Emellett fontos a vevőknek, hogy milyen állapotú a ház, így egy “ékszerdobozt” sem lehet eladni egy teljesen elhanyagolt házban - fogalmazott Hart Erzsébet. Végül pedig az is határozottan érezhető, hogy nagy a kereslet az újszerű ingatlanok iránt, annak ellenére, hogy ezek ára határozottan magasabb.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Arial",sans-serif; mso-fareast-font-family:Arial; mso-ansi-language:#000E;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Arial",sans-serif; mso-ascii-font-family:Arial; mso-fareast-font-family:Arial; mso-hansi-font-family:Arial; mso-bidi-font-family:Arial; mso-ansi-language:#000E;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; line-height:115%;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk