Megtörtént a balatoni ingatlanpiacon az, amire tavasszal még senki nem számított

Megtörtént a balatoni ingatlanpiacon az, amire tavasszal még senki nem számított

A tavasszal kialakult árszintek sokkolóan hatottak az érdeklődőkre, így a Balatonnál is belassult az ingatlanpiac.

Míg az elmúlt éveket a töretlen lendület jellemezte a balatoni ingatlanpiacon, a helyzet most úgy áll, hogy a nyár folyamán egy kis megtorpanás következett be, miután az újépítésű ingatlanok árai elértek egy lélektani határt - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

Több oka is van ennek a megtorpanásnak. Az egyik az, hogy a kivitelezési költségek folyamatos emelkedése miatt tavasszal ismét árat emeltek a beruházók, hiszen hozzá kellett igazítani az értékesítési árat a növekvő kiadásaikhoz, miközben természetesen némi profitra is szerettek volna szert tenni. Nem is csekély mértékű volt ez az emelkedés: a tavaly nyári árszintekhez képest akár a 20-30 százalékot is elérte. Az így kialakult árak viszont már sokkolóan hatottak a vevőkre. Ez pedig tagadhatatlanul visszafogta az érdeklődést.

Egy másik oka is van azonban a lassulásnak, mégpedig az, hogy elkezdtek kifogyni a készletek, vagyis a beruházásoknál már csak a maradékból válogathattak az érdeklődők, olyan lakásokból, melyek nem a legideálisabb adottságokkal rendelkeztek. Ráadásul ezek a “kompromisszumos” lakások kerültek idén jóval többe, mint tavaly.

Emellett azt is meg kell említeni, hogy a szűkös építőipari kapacitások miatt lassabban haladtak az építkezések a tervezettnél, így nyáron még sok esetben nem láttak olyan készültségi fokú projekteket az érdeklődők, ami vásárlásra ösztönözte volna őket. Hiszen egy olyan ingatlannál, melynél már pontosan látható, hogy mi lesz a végeredmény, sokkal nagyobb kedvvel vásárolnak az emberek. Ez most látszik igazán, az őszi hónapokban, amikor előrehaladottabb állapotban került egy-egy fejlesztés - tette hozzá Krausz Gábor.

És, hogy miért olyan fontos a Balaton esetében az újépítésű ingatlanpiac? Azért, mert az újépítésű ingatlanoknak a legnagyobb forgalma, ezekből adják el a legtöbbet az ingatlanközvetítők, hiszen az elmúlt években gombamód szaporodtak az ingatlanberuházások a Balaton partján. És persze teljes mértékben meghatározzák az ingatlanpiac többi részét is az árakat tekintve.

Így például a magasra kúszó újépítésű négyzetméterárak hatására megindultak felfelé a használt családi házak árai is, hiszen itt korábban még megfizethető árakat találtak a vevők. Ma egy használt családi ház ára 30-40 millió forint között alakul a Balatonnál, ami elfogadható összeget jelent sokak számára, szemben egy újépítésű családi ház 60-65 millió forint körüli költségével.

Most már ilyen összeggel kell számolni, mert a telkek tovább drágultak: 15 millió forintnál olcsóbban nemigen kapunk valamirevaló építési telket Siófokon, de a külső részeken is 10 millióba kerülnek a régebben 5-6 millióért kínált telkek. Ehhez pedig hozzájön még a kivitelezés négyzetméterenkénti 400-500 ezer forintos költsége, így egy 100 négyzetméteres ház esetében nyugodtan számolhatunk az előbb említett 65 milliós összeggel.

Korábban sokkal vonzóbb volt az építkezés, hiszen 300-340 ezres négyzetméterenkénti kivitelezési árakkal lehetett számolni, és a telekárak is jóval alacsonyabbak voltak, így 40 millió forintból kijött a nappali plusz háromszobás családi ház. Ez pedig még vállalható költség volt az emberek számára, hiszen eladva a 30 millió forintos lakásukat - ugyanis a panellakások ára 20-25 millió forint között alakult, míg egy 60-70 négyzetméteres téglaépítésűé elérte a 30 milliót is - némi állami támogatással vagy hitellel bele tudtak vágni családi ház építésébe. Ma már azonban a 65 milliós ár esetében ez nem megy.

Ugyanakkor az újépítésű, Balatonra néző apartmanok esetében az átlagár ennél is magasabb: 800 ezer, 1 millió forintos négyzetméterárakról van szó, de egy közvetlen vízparti, felsőkategóriás, panorámás penthouse esetén meg kell barátkozni az 1,1-1,2 millió forintos árral is. Akadnak persze ennél is drágább ajánlatok, olykor 1,5 millió forintos négyzetméterárig is felmennek a beruházók. Persze ilyen esetben nem igazán lehet azt állítani, hogy kapkodnak értük a vevők - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Ezekkel az árakkal egyelőre még barátkoznak a vevők, és a befektetők is érezhetően nagyon óvatossá váltak, hiszen egy ilyen összegű befektetés jóval nagyobb kockázatot rejt magában, és inkább a biztos államkötvények irányába mozdultak.

Mindezek ellenére jelenleg ismét tapasztalható némi aktivitás a balatoni ingatlanpiacon. Ez valószínűleg a hosszan tartó jó időnek volt köszönhető, hiszen rengetegen voltak hétvégenként, szeptemberben és októberben a Balatonnál. Persze, azért ne olyan lendületre gondoljunk, mint a tavaly nyári, de Krausz Gábor szerint a most látható pezsgés némi bizakodásra adhat okot. Úgy érzi, hogy az érdeklődés és pénz is még megvan a piacon, csak a nagyméretű árváltozásokkal “össze kell csiszolódnia”.

Arra persze nem számíthatnak a vevők, hogy az ingatlanok a jövőben olcsóbbak lesznek, sőt a kereslet visszaesése ellenére is inkább további áremelkedés várható. A forgalom szűkülésének hatása inkább abban nyilvánul meg, hogy megcsappan az új beruházások száma. A mostani projektek még kifutnak - az utolsó lakások várhatóan 2021-re átadásra kerülnek -, de az már nem látszik, hogy újabb, nagyobb beruházásokba is belevágnának a fejlesztők. Nem lehet ugyanis tudni, hogy a megnövekedett ÁFA, a dráguló kivitelezési költségek és a magas telekárak mellett mennyire lesznek piacképesek ezek a lakások.

Ami talán még segíti a balatoni ingatlanpiacot az a falusi CSOK, melyet a déli part több települése esetében is igénybe lehet venni, jó közlekedési adottságokkal rendelkező, Siófok-közeli helyszíneken is. Az ingatlanközvetítő tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy van is erre érdeklődés. Emellett 2020. január 1-jétől érvényes lesz rájuk az áfavisszaigénylés is 5 millió forintig. Az érintett települések lehetnek tehát az elkövetkező évek nyertesei az ingatlanpiacon - vélekedett Krausz Gábor.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk