Még több csok-forrást a kétgyermekeseknek!

Még több csok-forrást a kétgyermekeseknek!

Nem hozta el a várt demográfiai robbanást, ingatlanpiaci szempontból mégis komoly előrelépést jelent a családi otthonteremtési kedvezmény. Balla Ákos ingatlanszakértővel, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjével, a Budapesti Kereskedelmi és Ipari Kamara Ipari Tagozatának tagjával beszélgettünk.

- Pénzintézeti visszajelzések szerint egyre nő az igény a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt. A második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több csokot helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok, április-júniusban összesen hozzávetőleg húszmilliárd forintot juttattak el az ügyfelekhez - jelent meg nemrég a sajtóhír. Hogyan hat ez a támogatási forma az ingatlanpiacra, mit mutatnak a tapasztalatok?

- Először is rögzítenünk kell, hogy a kedvezményrendszer bevezetése óta rendelkezésünkre álló adatok szerint a csok a kettőnél több gyermekesek esetében jelent igazán komoly esélyt, hiszen míg használt vagy új lakás esetén két gyermek esetében néhány millió forintos támogatást lehet igényelni, addig a három gyereknél már belép a nagyon kecsegtető 10+10 millió forintos lehetőség. Ezért aztán sokan arra számítottak, hogy mindenki bevállalja majd a három gyermeket, és javarészt háromgyermekesek igényelnek csok-ot. Nem így történt. Ha elosztjuk a folyósított összeget az igénybe vevők számával, akkor kiderül, hogy
az átlagos támogatási összeg 3 millió forint körüli, ami azt jelenti, hogy sokkal többen vették igénybe az egy vagy két gyermek után járó csokot, mint a három gyermek után járót.

- Arra utal ezzel, hogy az otthonteremtési kedvezmény a jelen formájában nem éri el kívánt célját, a negatív demográfiai trendek radikális megváltoztatását?

- A számok azt mutatják, hogy - kétségtelenül pozitív hatásai ellenére - a csok nem eredményezett óriási társadalmi boomot. Nem beszélhetünk arról, hogy százezres nagyságrendben mérhető a támogatási forma gyermekvállalásra gyakorolt hatása. Ugyanakkor tagadhatatlan:
több tízezer gyermek esetében lehetett fontos körülmény, hogy a szülők ezt a lehetőséget kihasználva új, nagyobb, kényelmesebb lakásba költözhettek.

Ez is fontos előrelépés, viszont ha a kormányzatnak továbbra is az a célja, hogy a jelenleg tervezett babáknál tízezer számra többen szülessenek, akkor folytatni, sőt: bővíteni szükséges a csokot.
- Ha - mint fogalmazott - egyelőre elmaradt a társadalmi boom, miben hozott mégis áttörést a csok?

- Úgy fogalmaznék, hogy nem elsősorban a gyermekvállalási kedvet ösztönözte, hanem abban segített, hogy a kétgyermekes családok lakhatási körülményei kedvezőbbé váljanak. Önmagában a csok nem volt elég ahhoz, hogy lényegesen több család vállaljon harmadik gyermeket. Több tízezer csok-igénylés érkezett, a legtöbb két gyermek után, melynek révén a család újabb, nagyobb, korszerűbb lakásba tudott vagy tud költözni.
Ingatlan-szakértői szemmel nézve rendkívül fontos, támogatandó cél, hogy az egy- és kétgyermekes magyar családok lakjanak jobb és nagyobb lakásban, szóval e téren mindenképpen áttörést hozhat a csok, ha nem lesz megtorpanás.

- Megtorpanás? Mire gondol?

- Bár nem közvetlenül a csok-ot érinti, de mégis szorosan kapcsolódik hozzá, hogy a végéhez közeledik az új építésű lakásvásárlás áfacsökkentése. A jelenlegi ismereteink szerint 2020. január 1-jétől visszaáll a 27 százalékos áfa. Ez a kettő nem különíthető el egymástól, hiszen a 10+10 milliós csok az új építésű ingatlanokra volt igénybe vehető, azaz mindenképpen épülniük kell új lakásoknak ahhoz, hogy a jövőben ezt az igényt ki lehessen elégíteni. Novák Katalin államtitkár asszony bejelentette, hogy a csok megmarad, sőt, bővíteni is szeretnék. Ez örömteli, de ha így van, akkor az ingatlanpiacon is meg kell teremteni az új terméket, amire fel lehet venni a csokot.
Abban látom a problémát, hogy az áfacsökkentés visszavonásával eltűnhet az új építésű lakás mint termék.

Azaz hiába kínál a kormány egy kedvező szociálpolitikai, társadalompolitikai, családtámogatási eszközt, nem lesz mire igénybe venni. Ezzel mindenképpen számolnia kell a kormányzatnak.
- Bármennyire üdvözlendő is a háromgyermekes családmodell kormányzati eszközökkel történő ösztönzése, ha a csok eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyar társadalomban a legnagyobb felhajtóerő a kétgyermekesek lakhatási körülményeinek változtatása. Mi okozza ezt, és mit kellene tenni az igazán érdemi előrelépéshez?

- Úgy tűnik, az emberek alapvetően örülnek, ha a mostani anyagi helyzetükben két gyermeket fel tudnak nevelni. Emellett ingatlanpiaci szempontból kiemelném, hogy az átlagos családok ma Budapesten a két felnőtt és két gyermek modell szerint 45-59 négyzetméteres lakásokban élnek, melyek nem modernek, nehezen lakhatóak, sokszor egybenyíló szobákkal rendelkeznek, és mivel az 1960-as, 70-es években épültek, ezért az akkori igényeket tükrözik. Nagyon komoly cél kellene legyen, hogy megmozgassuk ezeket a családokat, hogy nagyobb, élhetőbb, modernebb lakásokba tudjanak költözni, ahol a gyermekek egymástól és a szülőktől is külön teret kapnak.
El kellene mozdulnunk a kétgyermekesek esetén az 1+3 félszobás lakások irányába, azaz két gyermek esetén is plusz 20 négyzetméterre lenne szükség ahhoz, hogy kényelmes, modern lakhatást biztosítsuk az embereknek.

Mármost ami a fővárost illeti, a modern, színvonalas lakásmegoldások elérhetővé tétele munkaerő-megtartási szempontként is felmerülhet. A szülők ugyanis nemcsak a munkabért veszik figyelembe a családtervezéskor, hanem azt is, hogy a következő öt-tízéves időtávban milyen lakásban nevelhetik a gyermekeiket, és bizony - valljuk be - nem 50 négyzetméteres, egybenyíló szobákkal rendelkező lakásról álmodnak. Ennek a társadalmi rétegnek kell segíteni, ám ezt Budapest mai lakásállománya nem elégíti ki.
- Szépen hangzik, hogy „mozgassuk meg" a kétgyermekes, nehezen lakható ingatlanokban élő családokat, de ha a főváros mai lakásállománya sem alkalmas erre, mi lehet a megoldás?

-Három út áll előttünk. Az új lakások építése egyrészt viszonylag hosszú távú beruházás, másrészt szűk réteget érint, a legjobb egzisztenciális lehetőségekkel bírókat. Egy jól működő bérlakásprogram sok problémára azonnali megoldást jelenthet, de ha a társadalmi vetületét nézzük, akkor érdemes beszélni róla, ha legalább százezer bérlakásban gondolkodunk. Kérdés, a kormányzat felvállalja-e ezt a nagyságrendet. A harmadik eshetőség, hogy a kétgyermekeseket is az eddigieknél nagyobb mértékben részesítik a csokban, azaz 5-8-10 millió forintos támogatást tesznek számukra elérhetővé. Így lehet befoltozni azt a különbözetet, ami a használtlakás-piacon a hiányzó húsz négyzetméter ára: vagyis eljuthatunk a mostani átlagos 50-ről a kívánt 70 négyzetméterre, azaz 1+3 félszobás, élhetőbb lakásokba költöztethetjük az átlag magyar családokat.

Forrás: blogstar; Fénykép: Újbuda médiaTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk