Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Még akad családi ház 15 millióért Budapesten

Az árak már nem igazán emelkednek Csepelen és a tőle délre fekvő, a városhatáron kívül eső településeken.

„Míg néhány hónappal korábban még kapkodtak a vevők a csepeli sétányokon található két, két és fél szobás téglaépítésű lakásokért – melyek ára most 24-26 millió forint között alakul –, mára érezhetően csökkent irántuk a kereslet” – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője.

Az átlagos, 2 + fél szobás panellakások 22-24 millió forintért kelnek el Csepelen, és az igény mindenféle méret és elosztás iránt érzékelhető: keresik a másfél, a kettő és a két és fél szobás lakásokat is. Ugyanakkor az is igaz, hogy az ingatlanközvetítő szerint néha kissé hektikusnak mondható piac, tehát előfordul, hogy egy jó áron kínált panellakásra egy bizonyos időszakban nincs kereslet. Októberben például érzése szerint visszaesett a forgalom, míg előtte meglehetősen stabilan alakult, illetve novemberben újra erőteljesebbé vált.

A panelek mellett még az olcsóbb árkategóriákba tartozó ingatlanok iránt mutatkozik jelentősebb érdeklődés: ilyenek például a Csepel-Háros részen található kis házak, melyeket egész elfogadható állapotban 14-17 millió forintért vásárolhatunk meg. Ezeknél azonban figyelembe kell venni azt, hogy mivel zártkerti ingatlanokról van szó, nem vehető fel rájuk hitel. Pedig utóbbi most lényeges tényező, hiszen, mint a szakértő elmondta, az ügyletek 70 százalékában találkoznak kisebb-nagyobb összegű hitelfelvétellel.

Ugyanakkor a felkapottnak számító királyerdei részen található, nagyobb értékű, 50-60 millió forintos házak iránt jóval szerényebb a kereslet. Pedig ezen az áron valóban jó állapotú, modern kivitelű, szép ingatlanokat lehet kapni egy vevők által kedvelt környéken. Egyértelműen jobban mennek itt is a 40-50 milliós házak, értelemszerűen az alacsonyabb árak miatt.

Ennél természetesen mérsékeltebb árak jellemzők a városhatáron kívül: minél inkább távolodunk Budapesttől, annál olcsóbb településekkel találkozunk. Délegyházán például erős a kereslet az új építésű családi házak, ikerházak iránt, hiszen errefelé már 30 millió forintért is hozzájuthatunk egy-egy ilyen ingatlanhoz. Egyre több az új parcellázás errefelé, hiszen könnyen el tudják adni a vállalkozók az itt épülő ingatlanokat. Ugyanez a kategória Szigetszentmiklóson már 30-40 millió forint közötti áron kapható, és szerényebb is irántuk az érdeklődés.

Szigetszentmiklóson inkább a használt ingatlanok vonzzák a vevőket, mivel ezek ára 25-30 millió forint között mozog. Ennél olcsóbban csak a kertvárosi, úgynevezett Bucka-részen juthatnak családi házhoz: 22-25 millióért találhatnak 70-80 négyzetméteres ingatlanokat, ezekre azonban néhány milliót még rá kell költeni, hogy élhetők legyenek.

A kétszobás lakások – például a Tököli-lakótelepen lévők – ára 15 millió forintnál indul, és jelentős részüket befektetők veszik meg, akik kiadásra vásárolnak. Ennek oka, hogy nagyon könnyen bérbe lehet itt adni a lakásokat, egyértelműen a keresleti piac jellemző, és az érdeklődők a másfél szobás lakástól a nagy családi házakig szinte mindent kivesznek.

Ami az árakat illeti, egészen kis lakásokat már 50 ezer forinttól tudunk bérelni, míg jó állapotú, közepes méretű lakásokat 60-80 ezer forintért. A családi házak havi bérleti díja 120-150 ezer forint között alakul, de egy nagyméretű luxuslakás is bérlőre talál 250 ezer forintért. Csepelen az előbb említett árért, tehát 70-80 ezer forintért, legfeljebb házrészt vehetünk ki.

Forrás: HVG



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk