Már 40 millió fölé is benéznek a panelárak - a III. kerület ingatlanpiaca

Már 40 millió fölé is benéznek a panelárak - a III. kerület ingatlanpiaca

Tovább tart az áremelkedés Budapest III. kerületében, és a sláger még mindig a panellakás. 20 millió alatt már ne keresgéljünk, sőt érdemes hozzászokni a 30-40 millió forint feletti panelárakhoz.

Még mindig nem ért véget az elmúlt éveket jellemző áremelkedés Észak-Budán, azaz a III. kerületben. Ennek következtében akadnak olyan szegmensei az ingatlanpiacnak, ahol “elképesztő” árak alakultak ki. Például a paneleknél, amelyekkel kapcsolatban Nagy Andrea, a Balla Ingatlan III. kerületi és bel-budai irodáinak szakmai vezetője csak az “irreális” jelzőt használja, annak ellenére, hogy ezeken az árakon is határozott kereslet mutatkozik irántuk.

Így alakult ki az a helyzet, hogy ma már semmilyen lakást nem kapunk 20 millió forint alatt a III. kerületi ingatlanpiacon. Még egy másfél szobás panellakás egy 15 emeletes házban is többe kerül. És ennek az áremelkedésnek köszönhető az is, hogy most már felbukkantak a kerületben a 40 millió forint feletti panellakás-ajánlatok.

Utóbbi persze a rendkívül felkapott Pók utcai lakótelepre jellemző, ahol a szakértő szerint egyáltalán nem ritka ma már egy ilyen hirdetési ár. Véleménye szerint semmi nem indokolja ezt árat, ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy a Pók utcai lakótelep mindig a lakásvásárlók egyik kedvencének számított. És így van ez ma is: akadnak olyan vevők, akik a magas árak ellenére ragaszkodnak a területhez.

Legalább ennyire meglepő lehet sokak számára, hogy most már Békásmegyeren is belefuthatunk 30 millió forint feletti hirdetési árakba. Igaz, ez az ár nem a kétszobásokra, hanem inkább a háromszobás, nagyobb méretű panellakásokra jellemző. Az is érezhető, hogy míg korábban nem kedvelték ezt a lakótelepet a vevők, mára Békásmegyer felküzdötte magát a vonzónak számító területek közé. Aminek persze elsősorban az lehet az oka, hogy kicsivel elfogadhatóbbak errefelé a panelárak: az átlag valahol 20-30 millió forint között mozog.

Ehhez képest a téglalakások ára nem tekinthető magasnak, sőt, most már kiegyenlítődtek az árak. Egy felújított panel és egy kevésbé jó állapotú téglalakás ma már azonos négyzetméteráron vásárolható meg - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. És habár a legfelkapottabb kategóriát még mindig a panellakások jelentik, van kereslet a téglaépítésűekre is, melyek között leginkább a csendes, zöldövezeti, de mégis jó közlekedésű, első vagy második emeleten elhelyezkedő ingatlanokat keresik leginkább az érdeklődők.

A magas eladási árak mellett állandó gondot jelentenek a még ezekhez képest is túl magas hirdetési árak. Hiszen bár valóban folyamatos és nagymértékű a drágulás, a tulajdonosok még többet szeretnének kapni ingatlanjukért. A vágyakra persze nagy hatással vannak az ingatlanhirdetési portálok nyilatkozatai, illetve ajánlott hirdetési árai, melyek jelentősen torzítják az emberek szemében az ingatlanpiacról kialakult képet.

Mindez nem csak az ingatlanközvetítők dolgát nehezíti, de az ingatlanok is lassabban kelnek el. Emellett a tranzakcióknak szinte “mindig csalódás a vége”, hiszen az eladók általában többre számítanak a túlzott várakozásaik miatt - fogalmazott Nagy Andrea. Mint mondta, sokszor fél-egy évig is piacon kell tartani egy ingatlant, mire a tulajdonosok elfogadják azt, hogy az általuk elképzelt árakon nem fogják tudni eladni a lakásukat.

Emellett fontos jellemzője ég az is a piacnak, hogy egyre több a hitelre vásárló vevő: arányuk mára elérte az 50 százalékot. A hitelösszegek eltérőek, mert akad aki csak 1-2 millió forintot vesz fel, mások viszont a maximálisan elérhető kölcsönt.

A készpénzes vevők között viszont egyre kevesebb a befektető. Nem csak azért, mert nem találnak megfelelő árú ajánlatot a piacon, hanem azért is, mert “a bérbeadás megtorpant” Budán. Ez persze elsősorban Bel-Budára jellemző, a III. kerület mindig is erősebb volt ebből a szempontból, ahogy most is. Ennek oka talán az lehet, hogy előbbi esetében túl magas árakat feltételeznek az érdeklődők, így meg sem próbálkoznak a bérlakás-kereséssel. Az árak persze tényleg nem alacsonyak: 100 ezer forintos havi bérleti díj alatt szinte semmilyen kiadó lakóingatlant nem lehet találni - jegyezte meg a Balla Ingatlan szakértője.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk