Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

Jól választott virágföld a szép szobanövény titka

A virágföld helyes megválasztása alapfeltétele növényeink optimális fejlődésének.

A szobanövények akkor díszítenek szépen, ha igényeiket megpróbáljuk a legjobban kielégíteni. Ezek a víz, a levegő és a páratartalom, a tápanyagok, az átültetés, a hőmérséklet és a fény. Fejlődésükben az egyik legfontosabb tényező a jó minőségű virágföld.Ha mindezeket biztosítjuk, növényeink erőteljesek lesznek, szebbé, otthonosabbá teszik a lakást.

Milyen a jó virágföld? Elsősorban laza és légáteresztő, hogy a gyökérzet levegőhöz jusson és növekedjen. Víztartó, hogy a virágföld ne száradjon ki és a tápanyagokat eljuttassa a növénynek. Ha a virágföld agyagos összetapadt, a növény nem fejlődik. A jó virágföld tápanyagokat megkötő, hogy szükség esetén azok a növény rendelkezésére álljanak. Stabil szerkezetű a tápanyagleadást illetően, ugyanakkor a növény gyökereinek biztos támaszt nyújtó. Milyen virágföldet alkalmazzunk? A növények szükségleteiknek megfelelően más és más virágföldet igényelnek, és ez legfőképpen a lakásban tartott szobanövényekre jellemző. A virágföldeket három alapvető kategóriába sorolják, melyek pH értékük szerint lehetnek savanyú, semleges, vagy lúgos kémhatásúak.

„A” típusú virágföld: savanyú termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például azalea, begonia, bromélia, ciklámen, flamingóvirág, szobafenyő, szobapáfrány.

„B” típusú virágföld: semleges- és közepes mészigényű termesztő közeget igénylő dísznövényekhez – például 2 évnél fiatalabb pálmák, amarillisz, asparagus fajok, buzogányvirág, ficus fajok, kaktuszfélék, korallvirág, mikulásvirág, pletyka, szobaborostyán.

“C” típusú virágföld: lúgos termesztő közeget igénylő növények nevelésére – például 2 évnél idősebb pálmák, clivia, leander, muskátli, philodendron fajok.

Attól függően, hogy az adott virágföldet, milyen növényeknek állították össze, a legtöbb szobanövény számára bekevert virágföldben találunk tőzeget, amely a jó vízelvezetésért, marhatrágyát és biohumuszt, amely a tápanyag ellátottságért felel.

Amennyiben ezek nincsenek feltüntetve a virágföld csomagolásán, érdemes házilag hozzákeverni a biohumuszt, a tőzeget és az érlelt marha- vagy istállótrágyát, de utóbbiakkal óvatosan kell bánni, mert túladagolva kiégethetik a növényt.

Fontos, hogy a legtöbb szobanövényt, két vagy háromévente át kell ültetni friss virágföldbe, ahhoz, hogy egészséges maradjon és folyamatosan fejlődjön.

Forrás: hir24, Fotók: PixabayTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk