Inkább vegyek egy használt lakást és újítsam fel, vagy vegyek egy új építésűt, esetleg újszerűt?

Inkább vegyek egy használt lakást és újítsam fel, vagy vegyek egy új építésűt, esetleg újszerűt?

A jelenlegi helyzetben nem egyszerű művelet egy ingatlan felújítása - miközben állami támogatás is járhat utána -, ezért akadnak, akik megfontolják, hogy újépítésű vagy újszerűen felújított ingatlant vásároljanak helyette. De melyikkel járnak jobban? Mit mondanak a szakértők?

A kérdést egyértelműen az dönti el, hogy valaki rendelkezik-e olyan lehetőségekkel - elsősorban ismerősök útján, esetleg saját erőforrásai vannak -, melyek segítségével meg tudja oldani a megvásárolt ingatlan felújítását - szögezte le dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan Agárdi irodájának szakmai vezetője.
Mint mondta, ebben az esetben jelenthetjük csak ki, hogy a legjobb választás egy felújtandó állapotú ingatlan megvétele, lehetőleg nyomott áron. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy jelenleg rendkívüli nehézséget okoz az ingatlanvásárlóknak egy-egy felújítás, mivel kevés a szakember, ők pedig nagyon hosszú határidőre és egyre magasabb áron vállalják a munkálatokat. Érzékelhető a növekvő félelem a vevőkben egy felújítandó állapotú ingatlan megvásárlásától - tette hozzá.
Ugyanezt hangsúlyozta Nagy Csaba is, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, aki szerint az ingatlanpiacon ugyan jelen vannak azok a vevők, akiknek úgymond nincs "felújítási kapacitása", tehát a piacról kell szerezniük építőipari szakembereket, az ő esetükben azonban a felújítási költségek könnyen elszállhatnak. Emiatt pedig sokan közülük inkább úgy döntenek, hogy egy kevésbé jó területen vásárolnak jó állapotú ingatlant, alacsonyabb árfekvéssel.
Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy felújítandó ingatlan megvan az az előnye, hogy olyan otthon lesz belőle, amit a tulajdonos megálmodik: a színek, a terek, a formák, az anyagok mind a megrendelő igényei szerint választhatók és alakíthatók. Persze ez a lehetőség csak azoknak ajánlott, akik határozott elképzeléssel bírnak leendő otthonukat tekintve, nagy a fantáziájuk és komoly igényeik vannak.
Az ingatlanfelújítás hátránya ugyanakkor, hogy sok időt és energiát, valamint nagy figyelmet igényel. A szakértő éppen ezért csak azoknak ajánlja a felújítást, akik az építőipari szakmák útvesztőiben eligazodnak, vagy akad megbízható szakembergárda a látókörükben. Az sem elhanyagolandó előny, ha bizonyos munkálatokat saját kivitelezésben el tud végezni a tulajdonos.
Akinek sürgősen szüksége van ingatlanra, illetve nincs energiája a beszerzésre, kivitelezésre vagy annak kontrolljára, esetleg látni szeretné saját szemével, élőben leendő otthonát, az mindenképpen felújított vagy újépítésű ingatlant vásároljon. Ez a megoldás persze kellő kompromisszumkészséget is kíván a vevő részéről - tette hozzá Rencsevics Mária.
Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg több olyan kereső ügyfelük is van, aki kifejezetten azért vásárolna felújított ingatlant, mert fél a felújítással járó megpróbáltatásoktól. Ugyanakkor felújított ingatlanokból meglehetősen szerény most a kínálat, így ez az út sem könnyű - tette hozzá.
Kovács Csaba megjegyezte azt is, hogy az ingatlanközvetítők olyan ügyfelekkel találkoznak elsősorban, akiknek már kész elképzeléseik vannak, így azt ritkán tapasztalják, hogy valaki a keresés során szembesül egy adott helyzettel, és ennek hatására módosít a tervein. Mint mondta, aki képes felújításra, az kifejezetten felújítandót keres az ingatlanpiacon.
Meghatározó egyébként, hogy elsősorban a fiatalabb korosztály, tehát a 30 alattiak vágnak bele a legmerészebben a felújítandó ingatlanok megvásárlásába és a felújításba, az idősebb generációk sokkal óvatosabbak. Mindenesetre Kovács Csaba szerint az jellemző, hogy a fiatalok megpróbálnak minden lehetséges támogatási formával - csok, támogatott hitel, stb. - élni.
És habár széles a támogatások köre, azért mindegyik támogatás esetében meg kell felelni jogosultsági kritériumoknak: például nem minden felújítandó ingatlan tulajdonosa igényelhet felújítási támogatást - tette hozzá Rencsevics Mária, aki végül megjegyezte, hogy egy ingatlanvásárlás komoly döntés, melynél a legfontosabb az, hogy a vevő legyen tisztában az igényeivel és a prioritásaival. Ha világos látja a helyzetét, akkor könnyen tud döntést hozni a leendő otthona állapotára vonatozóan.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk