Így varázsolja kertjét gyerekbaráttá

Így varázsolja kertjét gyerekbaráttá

Mutatunk néhány egyszerű ötletet, amivel a kertből igazi gyerekparadicsomot varázsolhat.

Tény, ami tény: a gyerekek olykor nagy pusztítást képesek végezni a kertben... A gondot mégsem ez okozza, sokkal inkább az, hogy a kert - ahol nem gondoskodnak megfelelő játszóhelyről - veszélyes terep lehet számukra.

Ha a közelben nincs játszótér, gyakran a kert az egyetlen biztonságos hely játékaikhoz, ezért kerttervezéskor nem árt körültekintően eljárjunk, hogy számukra is élvezetes birodalmat teremtsünk, de a kert se lássa kárát. Ehhez adunk most egy kis segítséget Tóth Ádám Kertguru és kertépítő segítségével.

Rugdalózó, kúszó- mászó vagy totyogó apróságok a kertben

Mielőtt belevágunk az átalakításba, nem árt tudnunk, hogy a gyerekek játékszokásai kortól függően változnak. A járni még nem tudó babáknak egy kis gyep is elegendő a ház látóterében, de mindenképp kellő távolságra a lépcsőktől és a „hívogató" vízmedencétől. Az egy évvel idősebbek már örülnek a kisebb szintkülönbségeknek, örömmel gurulnak le füves lépcsőkről vagy más „szelíd" lejtőkről.

A kihagyhatatlan homokozó

A homokozó több okból is jó választás: fejleszti a képzelőerőt, a koncentrációs képességet, másrészről hosszú ideig népszerű „játszótérnek" bizonyul a lurkók számára. Lehetőleg olyan nagy legyen, hogy a gyerekek házikót, várat vagy magányos szigetet is építhessenek benne, mivel játékukban a képzeletnek igen nagy szerep jut. A homokozóban sík felületre is szükség van, ahol tortákat süthetnek, máskülönben minderre a homokozó környékén kerül sor.

Így készítsük: a homokot - mintegy 30 cm vastag mosott homokréteg (nem építkezési célra használt homok!) - betonból, téglából esetleg fából készült keretbe töltsük, melyet előzőleg betonlapokkal kibélelünk. A betonlapokat apró szemű kavics- vagy salakrétegre fektessük. A megfelelő és szükséges vízelvezetésről nyitott fugák gondoskodjanak, vagyis a lapok közötti hézagokat NE töltsük ki kötőanyaggal. A homokozók kialakításakor tehát két feltétel teljesüljön: legyenek elég nagyok, és jól vezessék el a vizet.

Kertguru Tipp: Célszerű a homokozót geotextíliával bélelni, így a homok nem tud kimosódni a homokozóból. Ha van a kertben fa, akkor érdemes félárnyékba, a fa alá tervezni a homokozót. Ha nincs, akkor mindenképp gondoskodjunk egy nagyobb napernyőről, hogy megvédjük a gyerekeket a napszúrástól, leégéstől.

Vízmedence? Csak és kizárólag megfelelő óvintézkedések betartása mellett!

Az igen sekély víz, melyben pancsolni lehet, különösen kedvelt a gyerkőcök szemében. Egy kis előregondolkodással sok fejfájástól kímélhetjük magunkat, például ha a homokozótól megfelelő távolságra alakítjuk ki a „fürdősarkot", különben szó szerint mindent iszap borít majd. Egészen kicsi gyermek mellett nem okos dolog medencét vagy kerti tavat tartani, mert belepottyanhat.

Ha mindenképp akarunk - vagy már van -, és még kicsik a gyerekek, fokozottan ügyeljünk a kerti tavak, medencék körül, nehogy baleset következzen be, és tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket: tegyünk köré védőkorlátot, ültessük be vízinövényekkel, mert így kevésbé lesz „kívánatos" egy kis pancsizásra. A felfújható gyermekpancsoló is balesetet okozhat - ha nem használjuk, ürítsük ki. Az olyan öntözővíz tartó helyeket is, mint a kút vagy hordó takarjuk le vagy zárjuk el, hogy hozzáférhetetlen legyen.

NE feledjük, hogy a gyerkőcöket sose hagyjuk egy pillanatra se felügyelet nélkül, még akkor se, ha megfelelő kerítéssel vettük körbe a medencét vagy kerti tavat.

Kertguru Tipp: A kertben totyogó kicsikre nem jelent veszélyt egy olyan vízmedence, melynek pereme szemmagasságukig ér. Élvezet lehet számukra, ha például a vízen színes apró hajócskákat úsztatunk. A homokozó és a pancsoló később takaros vízmedencévé alakítható át.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk