Hiába csökkennek radikálisan a hirdetési árak, így sem kapkodnak a vevők a panelokért

Hiába csökkennek radikálisan a hirdetési árak, így sem kapkodnak a vevők a panelokért

A korábbi néhány évtizedben lesajnált ingatlanpiaci kategóriává vált, majd néhány évre megint a fővárosi lakásvásárlók kedvencei lettek a panellakások, azonban a mostani, lassuló ingatlanpiac hatása alól nem tudják kivonni magukat.

Már megjelentek azok a lakástulajdonosok a panelek piacán, akik csökkentik az árat annak érdekében, hogy el tudják adni ingatlanjukat. A valós értékesítési ár egyre inkább a huszonöt-harmincmillió forint környéki kategóriába esik.

Habár nem egyszerű elválasztani az általános ingatlanpiaci trendtől a panelek szegmensében zajló folyamatokat, mindenesetre az ingatlanközvetítők szavai alapján kijelenthető, hogy most már a panellakások iránt is csökken az érdeklődés, mégpedig ugyanakkora, sőt akár nagyobb mértékben, mint a többi kategória iránt.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és III. kerületi irodájának szakmai vezetője kijelentette, hogy a korábban felkapott panelek iránt gyakorlatilag nullára csökkent a kereslet. Ő úgy látja, hogy nem a panelek, hanem a drágább kategóriák voltak azok, melyekben még akadt néhány eladás az elmúlt hónapokban, de ez is inkább az időszak elején volt jellemző.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is hasonló folyamatot érzékelt. Mint mondta, hogy azon jó adottságú panellakások iránt, “melyeket korábban úgy vittek, mint a cukrot”, minimális volt az érdeklődés az elmúlt hónapokban.

„Valószínűleg ennek köszönhető, hogy megjelentek azok a tulajdonosok a panelek piacán, akik elkezdték csökkenteni a hirdetési árat, hogy vevőre találjon az ingatlanjuk. Ennek következtében találkozhatunk újra 25 millió forintos hirdetési árakkal a kétszobás lakások esetében, pedig nemrég 30-32 millió forint alatt szinte nem volt ajánlat.” - jelezte Nagy Andrea.

Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a tulajdonosok egyre inkább kénytelenek felismerni, hogy “tudatosabbá váltak a vevők”, azaz 60 millió forintért senki nem fog megvenni egy 63 négyzetméteres panellakást még a XIII. kerületben sem.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy míg korábban Szigetszentmiklóson elkapkodták a panellakásokat, most alig-alig tapasztalható irántuk érdeklődés a jelenlegi, 20-25 millió forintos árakon. A panelárak egyébként Csepelen is hasonlóan alakulnak, és jelenleg nagyobb a kereslet a csepeli “sétányokon” található téglaépítésű lakások, a telkek és persze a minél olcsóbb, akár zártkerti ingatlanok iránt.

És, hogy hol járnak most az árak? Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint 28-30 millió forintos hirdetési áron találhatunk Kispesten és Pestszenterzsébeten közepes méretű panellakásokat, melyek értékesítési ára 25-27 millió forint. Kivételek persze akadnak, vagyis vannak, akik a reális árnál jóval magasabb összegért hirdetik meg lakásukat, míg mások a valós piaci ár közelében.

Hasonló árakat említett Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője Újpest és Újpalota esetében is. Mint mondta, még mindig a másfél, két, 2,5 szobás lakásokat keresik az érdeklődők, melyek értékesítési ára a két észak-pesti kerületben 25-30 millió forint között alakul. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Újpesten továbbra is érzékelhető egy körülbelül 1-2 milliós ártöbblet az újpalotai árakhoz képest.

A helyzet tehát úgy látszik, változóban van: míg korábban szinte egyáltalán nem akadt olyan panellakás, amit nehezen lehetett volna eladni, addig mostanra lényegesen megcsappant ezen ingatlanpiaci kategória iránt is az érdeklődés. Így pedig ugyanolyan gyenge kereslet jellemzi a panelek piacát, mint a többi kategóriáét.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk