Hét hasznos tanács ingatlan vásárlásához

Hét hasznos tanács ingatlan vásárlásához

1. Amennyiben hitelre van szüksége a vásárláshoz, akkor a hitellehetőségekről ajánlatos előre tájékozódni!

Az elmúlt években lényegesen szigorodtak a hitelhez jutás feltételei. Amennyiben hitel igénybevételével kíván ingatlant vásárolni, akkor javasoljuk, hogy első lépésként tájékozódjon a finanszírozási lehetőségekről. Általános finanszírozási szabályokat nehéz meghatározni, de az megállapítható, hogy az úgynevezett "BAR listás" ügyfeleknek nem sok esélye van hitelhez jutni, és az önerő elvárás is a korábbinál magasabb, legalább 40-50% (kivéve társingatlan fedezet esetében). A hitelt felvevő jövedelmét is szigorúan vizsgálják a hitelt nyújtók, ezért csak igazolható, és a hitel törlesztő részletével arányos jövedelem mellett reális a hitelhez jutás.

2. Nézzük meg az eltakart ingatlanrészeket!

Egy ingatlan megtekintése során bármilyen eltakart ingatlanrész gyanút kelthet, mert e-mögött műszaki probléma rejtőzhet, mint például vizesedés, repedés. Ezért amennyiben egy épületrész valamilyen burkolattal, bútorral "gyanús módon" eltakart, vagy esetleg frissen festett, akkor ennek a megvizsgálása indokolt, ilyen esetben kérjük szakember segítségét! Természetesen a tisztasági festés, vagy az általános igényes állapot nem erre utal.

3. Mit tegyünk ha jogilag rendezetlen helyzettel találkozunk?

A jogilag problémás esetek többségére van megoldás, csupán gondos, körültekintő eljárásra, és megbízható, ingatlanjogban jártas ügyvéd bevonására van szükség.
Az ügyvédek segítséget nyújtanak egy jelentős hitellel terhelt ingatlan tehermentesítésében, a szolgalmi jogok és haszonélvezetek terén, vagy esetleg ha a tulajdoni lapon téves bejegyzések, vagy nem törölt bejegyzések találhatóak.
Felhívjuk arra a figyelmet, hogy a jog egyéb területén tapasztalt ügyvédek sok esetben ingatlan ügyekben nem mozognak otthonosan, ezért bonyolultabb esetben érdemes erre a területre szakosodott jogász segítségét kérni!
Nem szabad elmulasztani az esetleges közmű tartozások ellenőrzését! Ezek nincsenek rávezetve a tulajdoni lapra, ezeket az eladó által beszerzendő közmű szolgáltatók (és a társasház) igazolásai mutatják meg.

4. Az irreálisan alacsony ár mögött akár átverés is lehet

Több szélhámos próbál azzal visszaélni, hogy sokan túl kevés pénzzel rendelkeznek egy ingatlan vásárláshoz (illetve mindenki szeret olcsón vásárolni), és egy irreálisan alacsony árú lakást csalinak használva próbálnak kicsikarni nagyobb összegeket a vásárlóktól. Fontos, hogy adás-vételi szerződést, illetve foglaló szerződést csak ügyvéd által készített szerződés alapján kössön, ha meggyőződött arról, hogy az ügylet körülményei tiszták!

5. Nem kell kapkodni!

Egy ingatlan vásárlása életünk egyik legfontosabb döntése, mely a hétköznapjainkat hosszú időre meghatározza. Ezért nem szabad kapkodni, megfontoltan, a kellő információk birtokában kell dönteni! A lehetőségekről tájékozódhatunk az interneten, vagy egy nagy ingatlanállománnyal rendelkező, megbízható ingatlanközvetítőtől.

6. Érdemes ellenőrizni az energetikai tanúsítványt

Az energetikai tanúsítvány 2012. január 1-től nem csak az ingatlan adás-vétel kötelező kelléke, hanem ez számos hasznos információt tartalmaz a vásárló részére az ingatlan műszaki állapotáról és várható rezsijéről, ezért érdemes ezt megnézni vásárlás előtt.
Részletes tájékoztatást az energetikai tanúsítványról ide kattintva talál.

7. Nem érdemes túl magas jutalékért dolgozó ingatlanközvetítőtől vásárolni!

A reális ingatlanközvetítői jutalék mértéke Budapesten nettó 2,5-3%, "prémium területeken" ez elérheti a 4%-ot. Bár a közvetítői díjat általában az eladó fizeti meg, ez mégis az ingatlan vételárát növeli, ezért amennyiben egy 5-6%-os díjjal dolgozó ingatlanirodától vásárol a vevő, akkor akár bruttó 3-4%-al fizet többet, mint ha egy reális díjért dolgozó ingatlanközvetítőtől vásárolna. Mivel az esetek többségében ugyan azt az ingatlant több ingatlanközvetítő is kínálja értékesítésre, ezért ezek között már az irányárban is eltérés lehet, de az alku utáni árban ez biztosan jelentkezik. Ezért érdemes érdeklődni az ingatlanközvetítő által alkalmazott jutalék mértékéről még vevőként is, és ez is lehet az ingatlaniroda kiválasztásának a szempontja.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk