Érdemes most felújítandó ingatlant venni egy jobb környéken, vagy egy jó állapotút rosszabb környéken?

Érdemes most felújítandó ingatlant venni egy jobb környéken, vagy egy jó állapotút rosszabb környéken?

Az ingatlanpiacon meghatározó tényező a lokáció, ugyanakkor egyes vevőkben, amikor nem találnak megfelelő minőségű ingatlant az elképzelt helyen, felmerülhet az a dilemma, hogy elégedjenek meg egy felújítandó, de olcsóbb lakással a kiszemelt környéken, vagy inkább máshol keressenek egy új vagy újszerű otthont, melynek felújításával már nem kell foglalkozni.

A kérdést most bonyolítja, hogy év eleje óta lehetőség nyílt élni a felújítási támogatás több millió forintos összegével, melynek hatására olyanok is megfontolják anyagi szempontok miatt felújítandó ingatlan vásárlását, akik egyébként nem ebbe az irányba próbálkoztak volna. A szakértők szerint ez azonban csekély súllyal esik a latba, amikor ingatlanvásárlásról van szó.
Az érdeklődők számára ingatlan vásárlásakor továbbra is a lokáció a legfontosabb, olyannyira, hogy a vevők jellemzően kompromisszumot kötnek a minőség rovására, csak hogy egy adott környéken tudjanak ingatlant vásárolni - derült ki Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetőjének szavaiból. Egy adott lokációhoz való ragaszkodás oka legtöbbször a munkahely vagy a család szokott lenni.
Hasonlóképpen vélekedett Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint az ügyfeleknek általában határozottak az elképzeléseik abból a szempontból, hogy új építésű vagy használt ingatlant keresnek, de ugyanígy az elhelyezkedést tekintve is.
Mint mondta, az ügyfelek nagyobb része az igényeiből és elképzeléseiből nem szívesen enged, inkább várnak a megfelelő ajánlatra. Amennyiben ez belátható időn belül nem történik meg, akkor akadnak olyan paraméterek, melyekhez nem ragaszkodnak a továbbiakban, de ritkán fordul elő, hogy az a lokáció. Aki hajlandó egy helyszínt érintő kompromisszumra, az már előre jelezni szokta, például azt, hogy ugyan Budapesten keres családi házat, de már látja, hogy a pénze csak az agglomerációra lesz elég.
Nagy Csaba szerint egyesek olyannyira határozottak a lokációt tekintve, hogy egy adott utcában próbálnak meg maguk számára ingatlan találni. Ebben az esetben azonban jellemzően szembesülniük kell azzal, hogy ez nem igazán működik, mert ennyire leszűkített terület esetében a kínálat rendkívül ritkán találkozik az igényekkel. Ilyenkor azok a vevők, akik valóban motiváltak a vásárlás irányában, a tágabb környéken kezdenek el ingatlan keresni, akik pedig nem, azok továbbra is csak nézelődnek.
A gyakorlatban egy motivált vevő ingatlankeresése Dél-Budán úgy néz ki, hogy először a frekventált újbudai területeken kezd el ingatlanokat nézegetni, majd néhányuk egy idő után szembesül azzal, hogy a négyzetméterárak még a felújítandó ingatlanok körében is túl magasak a számukra, így kénytelenek lesznek kijjebb, akár az agglomerációban keresgélni - magyarázta Nagy Csaba. Szerinte jellemző egyébként, hogy azok, akik a XI. kerülethez ragaszkodnak, nagyon ragaszkodnak hozzá, így elsősorban a kerületen belül próbálnak egy kevésbé frekventált vagy felkapott környéken megfelelő lakást találni.
Emellett persze jelen vannak azok a vevők is, akiknek úgymond nincs "felújítási kapacitása", tehát a piacról kell szerezniük építőipari szakembereket, ezáltal viszont a felújítási költségeik könnyen elszállhatnak, ami miatt inkább úgy döntenek, hogy egy kevésbé jó területen vásárolnak jó állapotú ingatlant alacsonyabb árfekvéssel - magyarázta Nagy Csaba.
Rácz Gyula László is jelezte, hogy több olyan kereső ügyfelük is van, aki kifejezetten azért vásárolna felújított ingatlant, mert fél a felújítással járó megpróbáltatásoktól. Ugyanakkor felújított ingatlanokból meglehetősen szerény most a kínálat - jegyezte meg.
Mindenesetre mindkét típusú vevő jelenléte jellemző a piacra - tette hozzá Nagy Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a rosszabb állapotú lakásokra az állami támogatás miatt nőtt most a kereslet, bár túlzott vagy kielégíthetetlen igényről azért nem beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy a felújítandó ingatlanokat tekintve számottevő mértékben nem emelte meg a korábbi tranzakciószámot az állami támogatás. Ebben a visszafogott lendületben persze közrejátszik a járvány harmadik hulláma, mely miatt rengeteg most a kérdőjel a vevőkben.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk