Ennyit jelent, hogy már 35 millió forintnál drágább használt CSOK-lakást is vehet

Ennyit jelent, hogy már 35 millió forintnál drágább használt CSOK-lakást is vehet

Bővültek a lakásvásárlás államilag támogatott lehetőségei júliustól, főleg a használt ingatlanoknál: Az összes lehetőség használt lakás vásárlásakor 27,2 millió forint, új lakás vásárlásakor 35 millió forint állami támogatást jelenthet három vállalt gyerekre, melyből használt lakásnál 12,2 millió forint, új lakásnál 20 millió forint lehet a vissza nem térítendő rész.

Az ingatlanszakértők szerint ideje volt eltörölni a 35 millió forintos értékhatárt, és számos család számára jelenthetnek továbblépési lehetőséget a kiterjesztett támogatások.

Az ingatlan.com vezetője, Balogh László emlékeztetett arra, hogy amikor 2016-ban kibővítették a CSOK rendszerét, alapértelmezés volt a 35 millió forintos értékhatár használt lakásoknál, hogy kiszűrjék a „luxus" lakásvásárlásokat. Ám idővel, ahogy emelkedtek az árak, ésszerűtlenné vált a 35 milliós szabály.

Júniusban például országosan 113 ezer eladó lakás és ház volt, ezeknek a többsége használt. Ebből mintegy 59 ezer darab (az eladó ingatlanok 52 százaléka) volt csak 35 millió forintnál olcsóbb. Budapesten viszont a majdnem 35 ezer eladó házból, lakásból csak 8500, a kínálat kevesebb mint negyede került kevesebbe. Pest megyében pedig a majdnem 20 ezer eladó ingatlan durván harmada, 6500 volt csak az értékhatár alatt.

Az egygyerekeseknél kiestek a 40 négyzetméter alattiak, a kétgyerekeseknél az 50 négyzetméter alattiak, a háromgyerekeseknél pedig a 60 négyzetméter alatti ingatlanok is, mert ezekre nem lehet CSOK-ot felvenni, hiába fértek be a 35 millió forintos limitbe.

Akik CSOK-ozni akartak, a nagy városokban és Budapesten nemigen találtak olyan használt ingatlant, amely megfelelt a családnak, a minimális lakásméretnek, és belefért a 35 milliós értékhatárba is. Hiába volt az állami támogatás, a hitelképesség, a költözési szándék, nem tudtak lépni a családok.

A Balla Ingatlan vezetője, Balla Ákos a 35 millió forintos értékhatár eltörlését szintén a törvény racionalizálásának tekinti. Július előtt a piaci változások gyakran lehetetlenítették el a kedvezmények praktikus kihasználását - tette hozzá. A fővárosban az ingatlanárak az elmúlt években nagyon megugrottak, például a hatvan négyzetméteres panellakások - ami korántsem luxuskategória - árai megközelítik a 25 millió forintot. A célcsoport számára legkézenfekvőbb újszerű (az elmúlt tíz évben épült) 60-80 négyzetméteres lakásoké pedig jóval meghaladja a 35 millió forintot. Azok tehát, akiknek igazán ésszerű és kifizetődő lenne a CSOK, gyakorlatilag kiszorultak a feltételek és az ingatlanárak miatt. Őket hozza helyzetbe az értékhatár eltörlése, és hogy használt lakásra is igényelni lehet a kamattámogatott CSOK-hitelt.

Forrás: 24.huTovábbi ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk