Elszívja a befektetőket az ingatlanpiacról a szuperállampapír

Elszívja a befektetőket az ingatlanpiacról a szuperállampapír

Az elmúlt egy évben igen erős érdeklődés mutatkozott Budapest északi agglomerációja iránt, melynek Dunakeszi az egyik nyertese.

Ez elsősorban a főváros közelségének és a település jó infrastruktúrájának köszönhető. De hozzájárul az épülő M2-es autópálya várható hatása, valamint, hogy hamarosan emeletes vonatok állnak forgalomba a Budapest-Szob vonalon - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője.

Ugyanakkor nyár elején valamelyest visszaesett a vevői érdeklődés az ingatlanpiacon, és ezzel együtt az árak emelkedése is mintha megtorpant volna - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból. Érdemleges változást a július 1-jei CSOK-változások sem eredményeztek. A szakértő véleménye szerint mindennek köze lehet a Magyar Állampapír Plusz nevű államkötvény kibocsátásához, mely érdeklődőket vont el az ingatlanpiacról.

A gyengülő érdeklődés következtében ma már nem tudják olyan rövid határidővel értékesíteni az ingatlanokat, mint az elmúlt években. Balla Frigyes nem is számít változásra a jövőben, vagyis az árak tekintetében inkább stagnálást valószínűsít, de úgy véli, hogy ha az állampapírt még sokáig jegyzik, akkor akár még árcsökkenés is kezdődhet.

Az árak közelmúltbeli megtorpanása ellenére az alku továbbra is minimális az agglomerációban található panellakások iránt. Ugyanakkor a téglaépítésű lakások és a házak esetében 5-10 százalékos az alku, mely várakozása szerint akár tovább is nőhet, ha marad a jelenleg tapasztalható, korábbinál szerényebb kereslet.

A legkeresettebb ingatlantípusba a kétszobás, illetve az egy plusz kétszobás lakások tartoznak, míg a házak esetén a nappali plusz három- vagy négyszobás kialakítást preferálják a vásárlók. Előbbiek eladási ára 30-35 millió forint között mozog, míg a házak esetében rendkívül nagy a szórás, hiszen változatosak a telekméretek, eltérő a fekvés és az állapot. Az ugyanakkor elmondható, hogy Dunakeszin elfogadható állapotú házat most nem nagyon lehet kapni 50 millió forint alatt - szögezte le az ingatlanközvetítő.

Ami az elhelyezkedést illeti, a legkeresettebb részek közé tartozik a Dunapart lakópark, elsősorban kiváló infrastruktúrájának köszönhetően: közel fekszik hozzá a központ, ahogy a fő tömegközlekedési csomópontok is. Szintén keresett a Barátság úti lakótelep, ahol Dunakeszi panelállományának legnagyobb része található. Emellett a Tóvárosi rész és a vele szemben található Toldi lakópark is kedvelt, amelyekben a téglalakások mellett családi házak is találhatók. A családi házas környékek között a vevők kedvelik még a víztorony környékét, vagyis az Alagi részt is

- tette hozzá.

Ha az újépítésű ingatlanok piacát vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy leginkább ikerházak és családi házak épülnek Dunakeszin, míg társasházból csak néhányat találunk elszórtan, többek között a Városközpontban és a Malomárok lakóparkban. Ezek átlagos négyzetméterára 550-650 ezer forint között alakul, az ikerházakat 300-400 négyzetméteres telekrésszel 60-75 millió forintért lehet megvásárolni, a családi házakat pedig 500-700 négyzetméteres telekkel 80-90 millióért.

A szakember elmondta, hogy Dunakeszin a befektetők nagy része általában kivitelező, akik üres telkeket vagy bontandó házakat vesznek, majd építkeznek. Akadnak persze olyanok is, akik kiadásra vásárolnak, ők elsősorban a lakótelepet célozzák meg, mivel bérlakásokból a panelekre mutatkozik a legnagyobb kereslet.

Ami a jövőt illeti, Balla Frigyes szerint az elkövetkező hónapokban inkább kínálati piacra számíthatunk, a tulajdonosok már nehezebben tudják eladni ingatlanjaikat, így csökkennek az árak és hosszabbá válik az értékesítési idő is. Ez pedig azt jelenti, hogy felértékelődhet az ingatlanközvetítők szerepe - tette hozzá.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk