Elbánt a lakásárakkal a járvány - évek óta nem történt a mostanihoz hasonló

Elbánt a lakásárakkal a járvány - évek óta nem történt a mostanihoz hasonló

Nézze meg az ingatlan.com elemzését!

• Több mint 6 százalékkal csökkentek a lakásárak a második negyedévben a járvány okozta bizonytalanság miatt. Erre az utóbbi öt évben nem volt példa.
• A lakásárak csökkenése összhangban van a járvány első hullámában látható kereslet és hirdetésfeladások mérséklődésével, előbbi 10-40 százalékkal, utóbbi 10-30 százalékkal csökkent március-áprilisban.
• Az ingatlan.com adatai szerint októberben a használt lakások és házak kínálata 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és országosan 142 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés található a kínálatban.
• A használt lakások és házak iránti érdeklődések száma 19 százalékkal volt kisebb október első három hetében tavalyhoz képest. Az októberben bejelentett kedvezményeknek is köszönhetően az új lakóingatlanok iránti kereslet viszont 40 százalékkal nagyobb mint tavaly ilyenkor.
• A járvány továbbra is bizonytalanságot okoz a piacon, sokan kivárnak a lakásvásárlással és -eladással az állami támogatási rendszer másfél hónap múlva életbe lépő bővítése - ezen belül a csokos lakásoknál az illeték elengedése, a felújítási támogatás és a lakásépítési áfa csökkentése miatt.
Ahogy arra számítani lehetett, a koronavírus-járvány átrendeződést hozott a lakáspiacon. A kínálati adatokból már látható volt, hogy a múlt év közepén megtorpanó drágulás után legjobb esetben is stagnálás lesz egyes lokációkban, de több helyen mérséklődés várható a használt lakásoknál. Az előzetes KSH-adatokból pedig az látszik, hogy a második negyedévben éves szinten 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak a használt lakások - derül ki az ingatlan.com legfrissebb - saját adatokon és a hivatalos statisztikákon alapuló - elemzéséből.

"Az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a lakáspiacon is bizonytalanságot hozott a koronavírus-járvány megjelenése. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett az első hullám legsúlyosabb időszakában" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Márciusi közepétől április végéig a kereslet 10-40 százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig 10-30 százalékkal csökkent azokban a hetekben az ingatlan.com adatai szerint. "Ne felejtsük el, hogy ebben az időszakban volt érvényben a kijárási korlátozás. Akiknek muszáj volt eladni az ingatlanukat, mert például már megtalálták a következő otthonukat, azok kénytelenek voltak engedni az árból" - tette hozzá a szakember. Balogh László a hivatalos adatokról azt is elmondta, "Egyelőre csak az előzetes számok jelentek meg, ezért a használt lakásoknál 6,3 százalékos árcsökkenés mértéke még változhat. Az egyelőre még kérdés, hogy mennyire lesz tartós az árcsökkenés. Az viszont lényeges, hogy újabb erőteljes drágulásra egyelőre nem lehet számítani."

Az ingatlan.com elemzése a hivatalos adatokat idézve azt írja, hogy a használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás. Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.További ingatlan hírek

Szeretne többet megtudni?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk