Egyre könnyebb alkudozni az ingatlanpiacon

Egyre könnyebb alkudozni az ingatlanpiacon

Az ingatlanközvetítők számára ez azt jelenti, hogy a korábbinál lényegesen többször kell megmutatniuk egy-egy lakást az érdeklődőknek, mire az megtalálja a vevőjét.

A CSOK-változások, azaz július 1-je előtt egyébként a kivárás volt jellemző vevői és eladói oldalon egyaránt, melynek hatására a kínálat is felduzzadt valamelyest. A kivárás természetesen együtt járt a magasan kitartott árakkal, hiszen az eladók bíztak a CSOK-osok és az egyetemisták nyári rohamában.

Mint Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetőjének szavaiból kiderült, a CSOK-osok meg is érkeztek az ingatlanpiacra: már július első heteiben több olyan érdeklődővel találkozott, akik babaváró hitel segítségével szerettek volna lakást vásárolni. És természetesen olyan is akadt közöttük, aki már el is indította a hivatalos ügyintézést.

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban leginkább csak azok az ingatlanok keltek el, melyeknél nagyobb alkura nyílt lehetőség. Hart Erzsébet ezzel kapcsolatban egy példát is említett: a IX. kerületben, metró közelében, egy tágas, kétszobás, erkélyes, felújítandó lakás közel 7 százalékos árengedménnyel kelt el. Ilyen mértékű alku az elmúlt hónapokban nem igazán volt jellemző.

Az említett lakásnak a négyzetméterára alulról súrolta a 600 ezer forintos szintet. Ennél jellemzően magasabb, 600-750 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát most a lakások a két kerületben, de a pontos összeg többek között az állapottól, környezettől és emelettől is függ - tette hozzá a szakértő.

Számít emellett az egyes területek vonzósága is. Ebből a szempontból a VIII. kerületben leginkább a Corvin-negyed, a Palotanegyed, valamint a körút, azaz a 4-es, 6-os villamos vonala a legkedveltebb a vásárlók körében, de a 4-es metró által érintett részek is fokozatosan fejlődnek. A IX. kerületben továbbra is a Belső-Ferencváros a legfelkapottabb az egyetemek közelsége miatt, de a József Attila lakótelepet is szeretik a vevők a gondozott parkjai és kiváló ellátottsága miatt.

További fontos tényező az értékesítés szempontjából a lakás mérete, ugyanis a nagyobb lakásokra lényegesen szerényebb a kereslet még mindig, mint a kisebbekre. Leginkább 35-60 négyzetméteres, lehetőleg kiváló közlekedési adottságú, jó állapotú, külön nyíló másfél-kétszobás lakásokat keresnek a vevők. És persze az is igaz, hogy bár többen szeretnének téglaépítésű lakásban lakni, a panellakásokra is nagy az érdeklődés.

A nagy ingatlanok tehát nem annyira népszerűek: leginkább csak a befektetők vásárolnak nagyobb alapterületű lakásokat, de ők is elsősorban olyanokat, melyeket aztán két kisebb lakásra tudnak bontani. A befektetők kapcsán az ingatlanközvetítő megjegyezte azt is, hogy bár kisebb számban, de továbbra is jelen vannak a piacon.

Számuk csökkenésének oka, hogy olyan olcsón ritkán jutnak lakáshoz, hogy egy felújítás után elfogadható áron tovább tudják értékesíteni azt. Ugyanakkor bérbeadásra változatlanul vásárolnak: ebből a célból elsősorban olyan ingatlanokat keresnek, melyeket egy kisebb, “praktikus átalakítást" követően jó áron ki tudnak adni.

A kiadással persze továbbra sincsenek gondok, mert a kereslet még mindig erőteljes, miközben az árak magasan járnak: az egyszobás lakások bérleti díja is 100 ezer forintnál indul, míg a másfél-kétszobás lakások 130-150 ezer forinttól bérelhetők.

Aki tud, az inkább vásárol, mint bérel. Nagyon gyakran hitelre, és akadnak a vevők között olyanok is, akik csak minimális önrésszel rendelkeznek. A többség azonban a vételár felénél kisebb hitelösszeget vesz fel- tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk