Drágábbak a lakáshitelek, mégis nagy az érdeklődés

Drágábbak a lakáshitelek, mégis nagy az érdeklődés

Az alapkamat-csökkentés előtt nem volt nagy javulás a kamatokban.

A háztartások által felvett jelzáloghitelek kamatai némileg csökkentek augusztusban, de még így is több mint egy százalékponttal magasabbak az egy évvel korábbinál – közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken. A jegybank augusztus végén, illetve nemrég is csökkentett az alapkamaton, ám ezeknek a lépéseknek a hatása értelemszerűen még nem érzékelhető az augusztusi kamatokban.

Drágább lakáshitel

A lakáscélú forinthitelek esetében az átlagos hitelköltség-mutató 11,96 százalék volt augusztusban, 0,15 százalékponttal magasabb az előző hónapnál, és 1,56 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Eközben ezeknél a hiteleknél csökkent az új szerződések értéke, augusztusban 10,88 milliárd forint volt, szemben az egy hónappal korábbi 11,76, illetve az egy évvel korábbi 19,43 milliárd forinttal.

Olcsóbb fogyasztási hitelek

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az átlagos hitelköltség-mutató 14,63 százalék volt augusztusban, 0,57 százalékponttal kisebb az előző hónapnál, és 2,14 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az új szerződések értéke augusztusban 4,03 milliárd forintra nőtt az egy hónappal korábbi 2,94 milliárdról, igaz, még így is jóval elmarad az egy évvel korábbi 6,75 milliárd forinttól.

A személyi hiteleknél a hiteldíjmutató 0,15 százalékponttal, 28,82 százalékra emelkedett az előző hónaphoz képest, egy éve 31,43 százalék volt, az új hitelek 7,18 milliárd forintos értéke meghaladja az egy hónappal korábbi 6,29 milliárd forintot, és majdnem eléri az egy évvel korábbi 7,24 milliárdot.

10 százalék alatt a vállalati forinthitel

Augusztusban az előző hónaphoz képest a nem pénzügyi vállalati hitelek kamata csökkent, az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében 0,02 százalékponttal 9,87 százalékra, az 1 millió euró fölöttiek esetében 0,21 százalékponttal 9,2 százalékra. Egy éve azonban még 8,92, illetve 7,88 százalékos kamattal juthattak forinthitelhez a vállalkozások.

A forinthiteleknél a magasabb kategóriában 119,14 milliárd forintra emelkedett az új hitelek állománya, az előző havi 61,96 milliárdról, illetve az egy évvel korábbi 92 milliárdról. Az alacsonyabb összegű új hitelek értéke 60,8 milliárd volt, gyakorlatilag nem változott.

Drágább euróhitelek

Az euró alapú hiteleknél mindkét kategóriában emelkedtek a kamatok. Az egymillió euró feletti hiteleknél az előző havit 1,00 százalékponttal meghaladó, 4,07 százalékos átlagos kamatláb alakult ki augusztusban, szemben az egy évvel korábbi 3,96 százalékkal, míg a kisebb összegű hiteleknél az augusztusi kamat 3,58 százalék volt, az egy hóval korábbinál 0,12 százalékponttal magasabb, de még így is alacsonyabb az előző év augusztusi 4,45 százaléknál. Az új hitelkihelyezések értéke az alacsonyabb kategóriában 15,62 milliárd forint értékű volt, valamivel kevesebb a korábbiaknál, míg a magasabb kategóriában 45,48 milliárd forint, ami jócskán elmarad az egy hónappal korábbi 61,96, illetve az egy évvel korábbi 92,81 milliárd forinttól.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk