Döntött a Kúria: tisztességtelen az árfolyamrés!

Döntött a Kúria: tisztességtelen az árfolyamrés!

Megszületett a döntés, amelyre minden devizahiteles várt: az árfolyamrés tiszességtelen.

A Kúria mai jogegységi határozata szerint a vételi és az eladási árfolyamok alkalmazása, vagyis az árfolyamrés tisztességtelen, emögött ugyanis nem áll szolgáltatás, illetve alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem világos, nem érthető, nem átlátható. A szerződés részeként az MNB hivatalos árfolyamát kell használni, amíg előíró jellegű törvényi rendelkezés nem lép a helyébe.

A Kúria másik döntése szerint a lakossági devizahitelek azon rendelkezése, amely szerint a fogyasztó viseli az árfolyamkockázatot, a főszolgáltatás körébe tartozik, így tisztességtelensége kizárólag akkor vizsgálható, ha az átlagos ügyfél számára a tartalma a szerződéskötéskor nem volt világos, érthető. Ha a tájékoztatás nem volt egyértelmű, vagy a tájékoztatás elmaradt, lehet részben vagy egészben érvénytelen.

Az egyoldalú szerződésmódosítás akkor tisztességtelen, ha nem felel meg a Kúria által korábban meghatározott elveknek. Akkor nem tisztességtelenek, ha azok a fogyasztó számára világosan és egyértelműen meghatározzák, hogy az egyes körülmények változásai milyen módon és mértékben hatnak ki a fogyasztó fizetési kötelezettségére. Az arányosság, a ténylegesség és a szimmetria elvét kell itt figyelembe venni.

A Portfolio.hu szerint nagyon kevés egyoldalú szerződésmódosítás fog megfelelni annak a szigorú oklistának, amelyben a Kúria meghatározta, hogy mely szerződésmódosítások (döntően kamatemelések) tisztességtelenek - hangzott el a sajtótájékoztatón. Ebből az következik, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások nagy része semmis. A bankszektornak a portál bcslése szerint ez több mint 300 milliárd forintba fog kerülni.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk