Családbarát lakás

Családbarát lakás

Ha jön a gyerek - milyen ingatlant vásároljunk? Mire figyeljünk?

Egy gyermek érkezése felkavarja a párok nyugalmas mindennapjait. Az addig egy kis lakásban egyedül vagy éppen sokat dolgozó partnere mellett kényelmesen elterpeszkedő fiatal számára elérkezik az idő egy új, nagyobb otthon megvásárlására, aminél azonban már más szempontokat kell figyelembe vennie, ahogy annak berendezésénél is. De mik ezek? Ebben próbálunk segíteni!

Amit mindenki általában sejt a saját gyermekkori tapasztalatából, hogy egy gyermeknek szoba kell. Persze arra azért ne számítsunk, hogy ezt már eljövetele első heteiben, hónapjaiban birtokba veszi a csöppség, s aztán ott jól el is lesz. De mivel az ingatlanvásárlás hosszú távra szóló döntés, ezért tervezünk. De tervezünk vajon azzal, hogy pár év múlva jöhet a következő kis csemete is? Mert akkor talán még nagyobb vagy több szoba, esetleg nagyobb lakás kell nekik.

Mekkora és milyen ingatlant vásároljunk?

Olyan lakást lehetetlen vagy legalábbis nehéz vásárolni, ami minden időszakban, a fiatal kortól a nyugdíjas évekig képes kiszolgálni egy családot, ugyanakkor vannak olyan optimális méretek és szobaszámok, melyek nem jelentenek sem túl magas árat és rezsit, de a tűrőképességünket sem teszik extrém mértékben próbára. Egy három, nem túl kicsi, de eltérő méretű, külön bejáratú szobás otthont rugalmasan igazíthatunk a legtöbb esetben az igényeknek megfelelően.

Erre gondoljunk már akkor, ha még nem született meg a kis jövevény, illetve arra, hogy három-négy év múlva akár több is lehet belőle, azaz vagy több gyerekszobával számoljunk, vagy pedig olyan méretű és kialakítású szobával, ami adott esetben kettéválasztható. Felejtsük el az olyan lakásokat, amelyikben a gyerekszobának szánt szoba hat négyzetméteres. Ezek nem megfelelőek a gyerek számára, s főleg arra nem, hogy tizenéves korban elválasszunk két vagy több eltérő nemű kiskorút. Lehetőleg legyen a szoba külön bejáratú, kellően napos és megfelelően tágas, mert bár a gyerek apró, a játékai és dinamikus tevékenységei komoly életteret igényelnek.

De ne csak a lakás méretére és szobaszámára figyeljünk a kiválasztásnál, hanem arra is, hogy társasházi lakás esetén az hányadik emeleten van. Alapvetően gondot okozhat a harmadik, negyedik emelet rendszeres megközelítése egy, de főleg több gyerekkel, különösen, hogy a gyermek olyan eszközökkel jár együtt, mint kezdetben a babakocsi, aztán a kismotorok, futóbiciklik, rollerek, biciklik, amiket mind nekünk kell le- és felcipelni. Kompromisszumos megoldás a lift, amivel megoldható a közlekedés, de ha az nincs, akkor ne költözzünk az első emeletnél magasabbra.

Amikor tudjuk, hogy gyermek is lakni fog velünk a lakásban, különösen fontos, hogy ne vegyünk olyan otthont, ahol megtelepedett vagy nagy eséllyel megtelepedhet a penész, mivel újszülötteknél az allergénekkel szembeni túlérzékenységet, később asztmát okozhat, de sokkal komolyabb betegséggel is járhat, sőt ha valaki az immunrendszer gyengébb működését előidő betegségben szenved, akkor akár halálhoz is vezethet. Ezért figyeljük az esetleges foltokat, beázásnyomokat a falakon, különösen az olyan pontoknál, ahol feltehetően hőhíd alakulhat ki. A rendszeresen kiújuló penésztnehéz nyomtatalnul eltüntetni, de ha rejtve is van, akkor a megmaradó dohszag mindenképpen árulkodó. Természetesen, ha igazán komolyan vesszük az egészségünket, akkor szakember akár műszerrel is meg tudja vizsgálni, hogy van-e penész a lakásban.

Hol jó a gyereknek lakni?

Itt most nem mélyednénk bele abba a problémába, hogy kertes házban, zöldövezet, agglomerációban vagy egyenesen vidéki környezetben nő fel a legegészségesebben a gyerek, mert ez egyéni preferencia. Van aki inkább a belvárosban lakik, s így két-három órával több időt tölthet naponta a gyerekeivel, mert ennyi időt megspórol a közlekedésen, bevásárláson, hiszen közel van minden, más meg esküszik a zöldre, a kertre, a jó levegőre, viszont ezért cserébe szinte mindent autóval kell intéznie.

Bárhol is vegyünk ingatlant, vizsgáljuk meg, hogy van-e környéken megfelelő óvoda, általános iskola, középiskola. Ráadásul tervezzünk jó előre, mert mint mondtuk: a lakásvásárlás hosszú távra szól, s ha nincs a környéken megfelelő oktatás, vagy olyan, amit biztosítani szeretnénk gyermekeinknek, esetleg elegendő férőhely az iskolákban, akkor komoly gondokkal nézhetünk szembe később.

Amikor az ingatlan környezetét fürkésszük, akkor vessünk egy pillantást a közbiztonságra is, a tömegközlekedési lehetőségekre, valamint arra, hogy mennyire családbarát a környezet, a szomszédok. A konfliktusok elkerülése érdekében érdemes a miénkhez hasonló életvitelű emberek környzetébe költözni, azaz lehetőleg a szomszédok is kisgyermekes családok legyenek, ne idősek, akiket esetleg zavar a gyerekzsivaj, vagy éppen bulizós éveiket élő fiatalok. És még egy szempont: mennyire vannak közel a nagyszülők? Praktikus tud lenni, ha néha rájuk bízhatjuk a gyerekeket.

Mire figyeljünk a lakás berendezésénél?

Ma már, a modern időkben a gyermekek élettere nem korlátozódik a jól szeparált gyermekszobára, főleg nem az azon belül elhelyezett rácsos ágyra vagy járókára, hanem az egész lakást belakják. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy az átlagos lakás normál berendezés mellett nem megfelelő és biztonságos terület a gyerekek számára. A gyermek ugyanis mindent kipróbál, megfog, megkóstol, megmászik, ami elérhető számára.

Ha voltak szobanövényeink, akkor azoktól lehet, hogy meg kell válnunk, mivel bőven akadnak közöttük mérgezőek, szúrósak, az apróságok pedig mindent megrágcsálnak, de az is garantált, hogy a nem kellően stabil virágállványokat fel fogják borítani. Érdemes tehát a szobanövények számát általánosságban is a minimálisra korlátozni, a mérgező és a fizikai sérülést okozó növényeket pedig eltüntetni. Talán nem is gondolnánk, de olyan rendkívül elterjed növények is mérgezőek, mint a szanzavéra, filodendron (könnyezőpálma), fikusz, diffenbachia (buzogányvirág), aszparágusz, mikulásvirág, ciklámen, begónia.

Emellett szerljük fel lakásunkat olyan biztonsági eszközökkel, mint a konnektordugaszok, melyekből lehet kapni ki- és bepattinthatót, de olyat is, ami csak a két lyukat zárja le, ha kihúzzuk a villásdugót. Éles sarkú bútoraink kapjanak sarokvédőt, a szekrények pedig gyerekzárat, hogy ne férjen a tartalmukhoz a gyermek. A szekrényeket az előírásoknak megfelelően rögzítsük a falakhoz, ha eddig nem tettük volna, mert a kicsik mászni is szeretnek. Egyébként pedig mindent, ami veszélyes lehet, helyezzünk kellően magasra, elzárva, hogy ne legyen elérhető a számukra. Amennyiben a lakáson belül lépcsők vannak, akkor azt mindenképpen le kell zárni biztonsági kapukkal, melyek akkor jók, ha záruk kellően bonyolult ahhoz, hogy ne tudják kinyitni, míg a szülők könnyen átjutnak rajtuk. Az ablakokkal és az erkélyekkel túl sok mindent nem tudunk tenni, célszerű őket zárva tartani, s csak bukóra kinyitni.

Eközben persze azért törekedjünk arra, hogy felügyelet mellett mindent kipróbálhasson - akár még a veszélyesnek tűnő eszközöket is -, mert így fogja megtanulni a használatukat, ráadásul ezzel vesztik el varázsukat számára. Ez persze nem egy alkalmat jelent, de garantált, hogy minden, amit pár hétre birtokba vehet, számára visszasüllyed az átlagos tárgyak unalmas halmazába.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk