Csak egyetlen ingatlantípus ára csökkent Dunakeszi ingatlanpiacán

Csak egyetlen ingatlantípus ára csökkent Dunakeszi ingatlanpiacán

Nem viselte meg az északi agglomerációban található Dunakeszi ingatlanpiacát a Covid-19. Habár egy rövid időszakra visszaesett az érdeklődés, az már látszik, hogy az árakat nem befolyásolta a járvány. Mindössze egyetlen szegmensben jelentkezett csökkenés, viszont a közeljövőben további áremelkedés várható a szakértő szerint.

A Covid-19 márciusi megjelenése, majd a bevezetett kijárási korlátozások az északi agglomeráció ingatlanpiacát sem hagyták érintetlenül: áprilisban egyik napról a másikra drámaian visszaestek az ingatlan-bemutatások. Összességében azonban úgy tűnik, hogy a járványhelyzet kevésbé viselte meg ezt a részt, mint a fővárosi ingatlanpiacot - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák Dunakeszi irodájának szakmai vezetője. Így, a már említett áprilisi hónapot leszámítva, nem tapasztaltak jelentősebb forgalomcsökkenést az ingatlanközvetítők.

A szakértő véleménye szerint a stabil ingatlanpiac egyik oka vélhetően az, hogy az északi agglomerációban elsősorban családok laknak, így a rövid távú bérbeadás, vagyis az Airbnb, egyáltalán nem jellemző a térségre. Ezért az elmaradó turisták és az ebből származó bevételkiesés nem csökkentette az itt található ingatlanok értékét.

De az is közrejátszik a szinten maradó forgalomban, hogy az elmúlt évek statisztikái szerint a dunakeszi járás az ország legtehetősebb részei közé tartozik. Ennek köszönhetően az itt élők az országos átlagnál nagyobb mértékű megtakarításokkal rendelkeznek, ez pedig lehetővé teszi számukra az ingatlanvásárlásokat.

Ezek a tényezők pedig az árakra is hatással voltak. Balla Frigyes szerint az elmúlt fél évben a családi házak piacán az árakat tekintve egyáltalán nem tapasztaltak visszaesést, a lakások piacán pedig csak a panelek tekintetében figyeltek meg egy enyhébb, 5-10 százalék körüli árcsökkenést.

Ezzel összefüggésben a hirdetési és az eladási árak közti különbség sem változott jelentősen. Ahogyan a járványhelyzet előtt is, úgy most is, 5-10 százalék körül mozog az alku mértéke Dunakeszi ingatlanpiacán. Az átlagos értékesítési idők szintén nem módosultak jelentősen, és alapvetően az befolyásolja őket, hogy mennyire reális, piaci áron kerülnek a lakások a hirdetési portálokra - jegyezte meg az ingatlanközvetető. Amennyiben a vevők számára elfogadható áron tudják meghirdetni az ingatlanokat, úgy a lakások 2-3 hónap, a családi házak pedig 4-6 hónap alatt találnak új tulajdonost.

A legkeresettebb típusok közé tartoznak most egyrészt a háromszobás, erkélyes lakások, másrészt az önálló családi vagy ikerházak, nappalival és három hálószobával. A lakásokat általában 530 ezer forint körül négyzetméteráron tudják értékesíteni, ami azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméter körüli, átlagos állapotú ingatlan 37-38 millió forint körüli áron cserélhet gazdát, míg a családi házak esetében az átlagár 50-70 millió forint között alakul.

Ha az újépítésű ingatlanok piacán nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy Dunakeszit évek óta az ikerházak és a családi házak uralják, lakásokat csak elszórtan építenek a beruházók. Az árakat tekintve az új építésű családi házak 80-100 millió forintba kerülnek, az ikerházak 60-80 millióba, a lakások pedig átlagosan 600 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát.

A vásárlásoknál egyébként a vevők mintegy 30-40 százaléka hitel bevonásával egészíti ki az önrészét, melynek átlagos mértéke 10-20 millió forint között alakul - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Balla Frigyes a befektetői céllal történő ingatlanvásárlásokra is kitért, jelezve, hogy bár azok kisebb mértékűek a teljes forgalomhoz képest, mint a fővárosban, azonban itt sem elhanyagolható a számuk. A befektetők általában 2-3 szobás lakásokat keresnek, melyeket lokációtól, bútorozottságtól függően 100-150 ezer forint körüli áron tudnak kiadni.

Ami pedig a közeljövőt illeti, a szakértő szerint Dunakeszi ingatlanpiacán a folyamatosan fejlesztéseknek is köszönhetően - új óvodák, iskolák, gimnázium, illetve elkészült az M2-es út - az árak valószínűleg tovább fognak emelkedni, és a járvány egy esetleges második hulláma is csak enyhe megtorpanást idézhet elő.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk