Csak az állam tudna segíteni a bajba jutott lakáshiteleseken

Csak az állam tudna segíteni a bajba jutott lakáshiteleseken

Idén mintegy 2500 családot lakoltattak ki, naponta nyolc ingatlant árvereznek el a bankok Magyarországon. Az egyetlen hosszútávú megoldás erre a problémára az állami bérlakás program lenne – mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.

A kilakoltatás és az ingatlan elárverezése a legrosszabb, amit történhet egy lakáshiteles ügyféllel és a bankkal is. Senkinek nem érdeke az ilyenfajta „végső megoldás”, mégis naponta átlagosan nyolc ingatlant árvereznek el, többnyire értéke alatt. A bankok és az adósok számára is az az egyik legjobb menekülés, ha az állam megveszi ezeket az árverezendő ingatlanokat és azokat visszabérelhetik a lakók.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek eddig is felajánlhatták lakásukat azok, akik nem tudták fizetni a törlesztőrészleteket és visszabérelhették az otthonukat. Mostanában kerül az Országgyűlés elé az a módosító javaslat, amelyet, ha elfogadnak, a devizahitelesek nagyon kedvező feltételekkel vásárolhatják majd vissza ingatlanukat, amit eddig béreltek.

Bízom benne, hogy az Országgyűlés elfogadja ezt a törvényjavaslatot és ez megoldást nyújthat azoknak, akik képesek egyösszegben vagy részletfizetéssel visszavásárolni ingatlanjukat. Azonban még ez a könnyítés sem tud segíteni mindenkin, számukra csak a piaci díj alatti bérleti lehetőség jelent megoldást.

– mondja Balla Ákos ingatlanszakértő.

Ahhoz, hogy azok számára is megoldást nyújtson, akik nem tudják visszavásárolni lakásukat, pályakezdők, elváltak vagy egyéb nehéz élethelyzetbe kerültek,

az államnak egy jól működő, százezres nagyságrendű bérlakásállományt kellene létrehoznia,

mellyel indirekt módon kontrollálhatja a bérleti díjakat.

Nulla forintért senki számára nem biztosítható lakhatás, ugyanakkor az államnak kötelessége a szociálisan rászoruló társadalmi réteget a piaci díj alatti bérleti lehetőséggel segíteni.

- mondja a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Az ingatlanszakértő szerint

az egykori önkormányzati bérlakásprogram csalásba, lopásba, fosztogatásba fulladt, az önkormányzatok elherdálták ingatlanvagyonukat és mára felelőtlen, primitív állapot uralkodik a bérlakáspiacon.

A megoldás az, hogy az államnak használt lakásokat kellene vásárolnia, akár nem fizető devizahiteles, csökkent értékű banki portfóliókra szert tennie. Ezeket a lakásokat – sokezer ilyen ingatlanra volna szükség – a piaci bérleti díj 60-70%-áért kellene kiadni a rászorulóknak. Ehhez persze szükség van egy egyszeri állami forrásbevonásra – amihez alapot adhat a Nemzeti Eszközkezelő jelenlegi programján keresztül befolyó összeg – később pedig egy jól működő, önfenntartó, önfinanszírozó piaci vállalkozást lehet építeni rá: a bérleti díjakból újabb bérlakások vásárlására nyílhat lehetőség.

A témát az ATV reggeli műsora is feldolgozta:

https://www.youtube.com/watch?v=8iJx7bqvu-0



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk