Bizonytalan év előtt áll az ingatlanpiac - sokan fognak csalódni

Bizonytalan év előtt áll az ingatlanpiac - sokan fognak csalódni

Miközben az eladók jelentős része még mindig nagy reményekkel vág bele ingatlanja értékesítésbe, és úgy gondolják, hogy most “csinálnak egy jó üzletet” a szárnyaló ingatlanpiacon, addig a szakértők szavaiból valami egészen más kép rajzolódik ki.

Már több hónapja azt tapasztaljuk, hogy nem emelkednek tovább az ingatlanárak, sőt az elmúlt hónapokban ahhoz, hogy valaki el tudja adni a lakását, már komoly árengedményekre volt szükség - hívta fel a figyelmet Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonosa.

Megfordult az ingatlanpiac

A helyzet ugyanis megváltozott, de ezt elsősorban a piacon dolgozó ingatlanközvetítők érzékelik, az ingatlantulajdonosok csak fokozatosan szembesülnek vele. A Balla Ingatlan ingatlanközvetítő hálózat által bonyolított tranzakciók alapján már az látszik, hogy 2019 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak az eladási árak a főváros és környékének ingatlanpiacán.

Szerinte az első negyedéves adatok fognak választ adni arra a kérdésre, hogy tartósan visszaeső keresletről beszélhetünk-e az ingatlanpiacon vagy csak átmeneti jelenségről. Amennyiben kitart a kereslet csökkenése az elkövetkező hónapokban is, az hosszabb értékesítési időket és ereszkedő árakat fog eredményezni.

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint szinte minden vásárlói szegmens méretét tekintve csökkenés következett be az ingatlanpiacon. Ennek szerinte a legfőbb oka, hogy a vevők a kialakult ingatlanárakkal szembesülve egyre inkább elbizonytalanodnak, megtorpannak, majd elállnak a vásárlástól.

Nehéz helyzetben az ingatlaneladók

Mint Balla Ákos rámutatott, a megváltozott piaci körülmények elsősorban a nehezebben értékesíthető ingatlanok tulajdonosainak mozgásterét szűkítik be, míg a keresett, kifejezetten likvid, azaz könnyen eladható, kisebb értékű, esetleg kiemelkedő és különleges adottságú ingatlanok tulajdonosait kevésbé érinti a piaci helyzet változása.

Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel erősen megtorpant a kereslet, olyan szintre kell csökkenteniük a hirdetési árakat a lakástulajdonosoknak, hogy ezáltal eladhatóvá váljon az ingatlanjuk. Hozzátette, hogy éppen emiatt egyre többen kérik ingatlanos segítségét az értékesítésben, hiszen saját maguk nem tudják felmérni ingatlanjuk reális értékét.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan I., II. és III. kerületi irodáinak szakmai vezetője azonban már konkrét jeleit is látja annak, hogy az eladók reagálnak a változó keresletre: megjelentek azok a tulajdonosok - egyelőre inkább csak a panellakások piacán -, akik alacsonyabb hirdetési árakat határoznak meg, mert valóban el szeretnék adni az ingatlanjukat belátható időn belül.

Nem az ingatlanbefektetések éve

A változások persze kihatnak az ingatlanbefektetői aktivitásra is, illetve részben annak eredményeként következtek be. Ez azt jelenti, hogy elmúltak azok az idők a befektetők számára, amikor nagyon megérte számukra lakást vásárolni, majd azt kiadni, vagy akár pár év múlva eladni, hiszen biztos volt a haszon - jegyezte meg Balla Ákos. Amennyiben figyelembe vesszük a bérbeadást terhelő adókat és költségeket, akkor azt látjuk, hogy jelenleg 20 évnél is hosszabb megtérüléssel lehet számolni Budapesten. A megtérülés jelentős mértékben romlott az elmúlt három év során, ugyanis mintegy 30-40 százalékkal nagyobb mértékben nőttek az ingatlanárak, mint a bérleti díjak.

Nagyobb mértékű értéknövekedés nélkül pedig ez a megtérülés nem tekinthető kedvezőbbnek, mint ami ma elérhető egy magas hozamú államkötvénynél - húzta alá a szakértő. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a főváros agglomerációjában, illetve az ahhoz kapcsolódó Velencei-tónál és környékén 20 évnél rövidebb, akár 15 év körüli megtérüléssel is számolhatunk. Itt az ingatlanárak alacsonyabbak, miközben a bérleti díjak a budapesti szinteket közelítik. Ezek azok a helyszínek, ahol a befektetőknek jobban megéri bérbeadási céllal ingatlant vásárolni.

Így tehát arra lehet számítani, hogy a budapesti ingatlanpiacon nem annyira a befektetők jelenléte lesz jellemző az elkövetkező évben, hanem inkább a lakhatási céllal megjelenő magánszemélyeké, akiknek vásárlási aktivitását jelentős mértékben tudják növelni a kedvező hitelek és az állami kedvezmények.

Merre tart a piac?

Balla Ákos azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy nagyon nehéz most jóslatot adni azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen forgalom- és árváltozás várható idén vagy az elkövetkező években a hazai ingatlanpiacon. Ennek oka, hogy az elmúlt 3-4 év tapasztalatai alapján az látható, hogy a piac nagyon érzékenyen reagál a kormányzat családpolitikai, pénzügyi vagy adóügyi módosításaira. Ezek pedig jórészt előre nem láthatóak, tehát az ingatlanpiac jövőjét nagymértékben befolyásolják olyan kormányzati intézkedések, melyeket egyelőre nem ismerünk.

Összességében a szakértő úgy véli, hogy egy jelentősebb, akár a 10 százalékot is elérő csökkenésre lehet számítani az értékesítések számát tekintve, és nem elképzelhetetlen egy hasonló mértékű árcsökkenés sem az idei év során. Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén úgy látja, hogy egy rövid időre beinduló árkorrekcióra számíthatunk, melynek során várhatóan 5-10 százalékos mértékben ereszkedhetnek az ingatlanárak. Azt is hozzátette azonban, hogy ez az árcsökkenési folyamat lassan alakul ki. Ennek oka, hogy az eladókat nehezen lehet meggyőzni arról, hogy a piacon jelenleg csak a jól árazott ingatlanok adhatók el belátható időn belül.További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink, kiváló ingatlan szakjogász irodánk, hitelügyintéző csoportunk, és energetikai tanúsítvány készítésével foglalkozó mérnökcsapatunk garantáltan minden, az ingatlannal kapcsolatos ügyben segítségére tud lenni.

Eladnám az ingatlanomat

Ahol találkozhat velünk