Bekövetkezett az, amitől sokan féltek az ingatlanpiacon

Bekövetkezett az, amitől sokan féltek az ingatlanpiacon

Mérséklődik a kereslet Csepel és a déli agglomeráció ingatlanpiacán, miközben a kínálat egyre duzzad. Az árak már csak stagnálnak, de az újépítésűeknél akár árcsökkenés is kezdődhet.

Habár a forgalom szempontjából nem sikerült rosszul a nyár az idei évben, érezhető, hogy visszaesett a kereslet az eladó ingatlanok iránt - jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan Csepeli és Szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője. Augusztus második felében teljesen eltűntek a vevők - aminek szezonális okai lehetnek -, de azóta sem nagyon csörögnek a telefonok - derült ki a szavaiból.

Mint mondta, a CSOK-változásokhoz és a babaváró hitelhez kapcsolódó élénkülés elmaradt, és ha élnek is a lehetőséggel az emberek, az nem számottevő az ingatlanpiacot tekintve.

A probléma egyrészt az, hogy sem az újépítésű, sem a használt ingatlanok iránt nem nagyon érdeklődnek az emberek. Másrészt azok, akik mégis körülnéznek az agglomerációban, például az újépítésű ikerházak piacán, 32-25 millió forintért akarnak házat venni, miközben a kínálati árak 40-45 millió forintnál járnak.

Ami a szakértő szerint egyértelműen kirajzolódik, hogy az emberek az egyre olcsóbb ingatlanokat keresik. Használt ingatlanokat 20-30 millió forint közötti áron keresnek az érdeklődők, de olyat szeretnének ezért az összegért, melyet nem kell felújítani, nem kell már rá költeni. Ilyet persze nem tudnak mutatni nekik az ingatlanközvetítők, mert a hirdetési árak magasabban járnak.

Csepel-Hároson a zártkerti ingatlanok iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés, mert ezek a legolcsóbbak a kerületben. Sok érdeklődő 7-9 millió forintért szeretne valamilyen ingatlanhoz jutni, mert ennél nincs több pénzük, de ennyiért még egy faházat sem tudnak kínálni nekik - magyarázta Marosvölgyi Gabi.

Sokaknak persze ennyi pénze sincs, így ők kölcsönből vásárolnak, de tapasztalatai szerint a legtöbb vevőnek a néhány milliós önerő megteremtése is komoly gondokat okoz. Akik hitelt vesznek fel, azok néha a vételár elég jelentős részét finanszírozzák belőle: így például nemrég egy 32 milliós ingatlanra sikerült egy vevőnek 26 milliónyi hitelt felvennie.

Az olcsó ingatlanok mellett még a telkek iránt mutatkozik számottevő érdeklődés, mind magánszemélyek, mind vállalkozók részéről, de kínálat mára eléggé megcsappant. Szigetszentmiklóson például csak a Bucka-részen maradtak eladó telkek, de ezek megközelíthetősége nem a legjobb. Az áruk pedig olyan magas, hogy a vállalkozóknak nem igazán éri meg vásárolni.

Csepelen a “sétányokon” található téglaépítésű lakásokra mutatkozik ismét komolyabb kereslet, illetve nézegetik az érdeklődők a Kossuth Lajos utca környékén lévő panellakásokat is. Érdekes ugyanakkor, hogy míg korábban Szigetszentmiklóson elkapkodták a panellakásokat, most alig-alig tapasztalható irántuk érdeklődés a jelenlegi, 20-25 millió forintos árakon. A panelárak egyébként Csepelen is hasonlóan alakulnak - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

A befektetők eltűntek a piacról, melynek egyrészt a Magyar Állampapír Plusz államkötvény megjelenése az oka, mely jó hozamával elcsábítja őket az ingatlanpiacról, másrészt viszont az is hozzájárul, hogy aki venni akart befektetési célból ingatlant, az még korábban, az alacsonyabb árakon megtette - vélekedett Marosvölgyi Gabriella.

A szakértő szerint emiatt az újépítésűek árain mindenképpen változtatniuk kell a vállalkozóknak, mert a jelenlegi kínálati árakon nem lesz rájuk vevő. Mint mondta, jellemző volt az elmúlt egy-két évben, hogy az építkezések során folyamatosan emelték az árakat a beruházók, mostanra azonban ezek olyan szintre kerültek, melyeken nincs rájuk kereslet.

Mindebből következik, hogy az értékesítési idők rendkívüli módon megnyúltak, hiszen míg egy-két éve hetek alatt értékesíteni lehetett egy panelt, és belátható időn belül a megfelelően árazott családi házakat, addig ma megjósolhatatlan, hogy mikor kel el egy-egy ingatlan. És még azt sem lehet mondani, hogy ha a tulajdonosok erősen lecsökkentik a hirdetési árat - amire nem feltétlenül hajlandók -, akkor egyből el lehet adni, mert elég gyenge most a keresleti oldal.

A kiadó lakások iránt viszont továbbra is rendkívül nagy a igény, miközben az árak változatlanul magasan járnak. A bérlők akár 140 ezer forintot is hajlandóak lennének kiadni havonta egy kiadó lakásért, de a gond az, hogy egyáltalán nincs kínálat. Kiadó családi házakra is mutatkozik kereslet 200-250 ezer forint havi bérleti díjakért, de ezekből is szerény a választék.

Ami a jövőt illeti, a szakértő szerint árak a közeljövőben már semmiképpen nem fognak felfelé mozdulni, inkább a stagnálás lesz jellemző, de sok esetben, például az újépítésű házaknál, inkább árcsökkenésre lehet számítani. A kínálat megint erősebb lesz a keresletnél, amiből az is következik, hogy az ingatlanosok szerepe ismét fontosabbá válik - vélekedett Marosvölgyi Gabi.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk