Beindul végre az áremelkedés az ingatlanpiacon?

Beindul végre az áremelkedés az ingatlanpiacon?

Sokan reménykednek abban, hogy azok a kormányzati intézkedések, melyek a kamattámogatásokat és a szociálpolitikai támogatási rendszert érintik, növelni fogják majd a keresletet az ingatlanpiacon, s emelik az árakat is. De valóban várható fellendülés az elkövetkező hónapokban? S ha igen, milyen ingatlanokat érint? Mely típusokat lehet a legkönnyebben eladni, és mennyiért?

Sokan reménykednek abban, hogy azok kormányzati intézkedések, melyek a kamattámogatásokat és a szociálpolitikai támogatási rendszert érintik, növelni fogják majd a keresletet az ingatlanpiacon, s emelik az árakat is. De valóban várható fellendülés az elkövetkező hónapokban? S ha igen, milyen ingatlanokat érint? Mely típusokat lehet a legkönnyebben eladni, és mennyiért?

A kamattámogatások és a szociálpolitikai támogatási rendszer kis mértékben ugyan élénkíti az ingatlanpiacot, arra azonban az eladók ne számítsanak, hogy az árak is emelkedésnek indulnának – vélekedett Bartal László, a Balla Ingatlanirodák bel-budai irodájának vezetője. Ennek az az oka, hogy a hatalmas kínálat kioltja az árfelhajtó hatást. Érdemes tehát az eladóknak tartósan számolni az elmúlt két évben kialakult árszinttel, s ha kismértékű fellendülésre mégis sor kerülne, a 2007-es és 2008-as állapotok semmiképpen nem térnek már vissza.

A drága ingatlan még Budán sem kell

A jelenlegi helyzetben már az is nagy dolog, ha egy ingatlant egyáltalán értékesíteni lehet, mivel a kínálat nagyobb részére most egyáltalán nincs kereslet. Talán meglepő lehet, de drága ingatlanokat még a budai oldalon sem vesznek, a közepes árú lakások készpénzes vásárlása jelenleg a piac legfelső szintje – fogalmazott a Balla Ingatlanirodák vezetője. Az ingatlanpiacon megjelenő készpénzes vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, elsősorban olyanokat, melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz, s gyorsan kíván túladni rajta.

Ráadásul a kormányzati keresletnövelő intézkedések a szociálisan méltányolható igények kielégítését veszik célba, így Budán is csak a 10-30 millió forint közötti árfekvésű ingatlanok esetében számíthatnak az eladók érdeklődőkre, az ennél magasabb árkategóriákban csak komoly árengedmény segíthet sikeres eladáshoz.

További alapkövetelmény: a jó adottságok

Az ingatlan méretén és árán kívül az eladhatóságot annak paraméterei is alapvetően meghatározzák. Elsősorban a jó adottságú társasházi lakások esetében van egyáltalán esély az értékesítésre – hangsúlyozta a szakértő. Már az is megnehezíti az értékesítést, ha az ingatlan nem elég világos, esetleg földszinti, vagy ha emeleti elhelyezkedésű, de nincs a házban lift.

Bartal László szerint e tekintetben nem is fog változni a helyzet, annak ellenére, hogy a panel és az olcsóbb társasházi lakások esetében az elkövetkező hónapokban élénkülő keresletre lehet számítani, míg minden más szegmens az érdeklődés hiányától szenved majd.

Ami jól teljesít: a bérleti piac

Míg a vásárlók száma továbbra is csekély, erőteljesen növekszik a kereslet a budai oldalon a diákok és a külföldi munkavállalók részéről a bérlakások iránt. Emellett nem elhanyagolható, hogy a szociális helyzet változása is sokakat rákényszerít saját tulajdonú lakásuk eladására és bérlakásba költözésre. Olykor csak átmenetileg, de a szakértő szerint sokaknak az, hogy bérlakásban élnek, ideiglenes állapot helyett középtávú jövőképpé fog válni.

Ennek eredményeként a bérlakások kínálata már most szűkebb, mint a kereslet. Ez a helyzet egyhamar nem is fog megváltozni, mivel a kiadásra történő lakásvásárlás tőkeigényes befektetés, így a hazai vállalkozók csak lassan tudnak reagálni. Ugyanakkor a hitelválság miatt állami tulajdonba került ingatlanok sokasága, s a lakás nélkül maradt tömegek elsősorban kormányzati, önkormányzati megoldást kényszeríthetnek ki - vélekedett a Balla Ingatlanirodák irodavezetője. Mindez az ingatlanszakmában is változásokat hoz majd, de egyben új lehetőségeket is kínál.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk