Az internet átalakította az ingatlanpiacot

Az internet átalakította az ingatlanpiacot

Az informatikai fejlődés teljes mértékben átalakította az ingatlanpiacot és az ingatlanközvetítők munkáját. A munkahelyeken és otthon egyaránt elérhető közelségbe került és napi használatúvá vált számítógép az ingatlanok megtalálására, kiválasztására és sok esetben a kommunikációra is kiválóan alkalmas, amely teljesen leváltja a nyomtatott hirdetéseket. Ennek az oka, hogy az internetes hirdetések olyan mennyiségű adatot, információt és fényképet biztosítanak az érdeklődőnek, amit más hirdetési forma nem tud.

A Balla Ingatlaniroda megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatása alapján megállapította, hogy az ingatlant keresők közel 80%-a ma már az internet segítségével és alig pár internetes hirdetési portálon keresztül keres ingatlant, amelyekkel a kisebb – naponta alakuló, majd hamar megszűnő - hirdetési oldalak nem tudják felvenni a versenyt. A piacvezető internetes hirdetési oldalt ma már nem nélkülözheti egyetlen ingatlanközvetítő sem az eszköztárából, mert erre jelentkezik a vásárlók döntő többsége, sőt már az eladók is tudatosak ezen a téren, és kifejezetten megkérdezik az ingatlanközvetítőktől azok kiválasztása során, hogy melyik weboldalon hirdetnek – tudtuk meg Balla Ákostól, a Balla Ingatlanirodák ügyvezetőjétől.

Többen úgy vélik, hogy az interneten főleg a Budapesten és a nagyvárosokban élők keresnek ingatlant. A felmérések és a tapasztalatok ezt megcáfolják, nem látni különbséget ebben a tekintetben vidéki kereső és budapesti kereső között, sőt egy vidéki érdeklődőnek még több információra van szüksége az adott környékről és környezetről, amit szintén az interneten talál meg korábban. Az is egy téves elképzelés, hogy az internetes hirdetések csak a fiatalabb korosztályhoz jutnak el - ez ma már egyáltalán nem igaz.

Sok eladó még a mai napig is azt gondolja, hogy a vevők kifejezetten szeretnek alkudozni, és ez egy ingatlan eladásának elengedhetetlen lépése. A folyamatnak ezt a részét is nagyban alakították át az internetes ingatlanhirdetési portálok, amelyek keresőivel számos más keresési paraméter mellett a legfontosabbat, az árat szűk sávban meghatározva a vevő csak azokat az ingatlanokat kapja a találati listába, amik az árelképzeléseinek megfelelnek. A jelenlegi túlkínálatos piacon ez sokszor több száz hasonló ingatlant is jelenthet, amely lista a paraméterek pontosításával rövidül, de ha ebben még mindig számtalan ingatlant talál az érdeklődő, akkor lejjebb és lejjebb viszi az árhatárokat, majd így általában az alacsonyabb értékű ingatlanokból választ. Ez a keresési módszer rámutat arra, hogy csak az olcsó, illetve a reális árú ingatlanok versenyképesek a kínálatban, a túlárazott ingatlanok a tapasztalatok szerint csupán az érdeklődők alig pár százalékát eredményezik, hiszen ezek az internetes keresőben történő szűkítés miatt bele sem kerülnek a találati listába. Ezért a helyes árazás - ami az eladó hozzáállásán kívül csupán az ingatlanközvetítő felkészültségén múlik – továbbra is kulcseleme az értékesítési folyamatnak.

Az ingatlanköz-vetítői munka bizalmon és személyességen alapul, ami végigkíséri a teljes folyamatot az eladóval történő első találkozástól, a hirdetések kreatív megszerkesztésével töltött órákon át, a vevők kezelésén keresztül egészen a szerződéskötés előkészítéséig, amelyet az informatika nem tud semmilyen módon helyettesíteni. Ezért az ingatlanközvetítők megnyugodhatnak: a munkájukra mindig is szükség lesz, mely munkát az internet csupán támogat, és soha nem fog átvenni, hiszen az árazás és a személyes kommunikáció nem kiváltható a munkánkban – véli a Balla Ingatlanirodák ügyvezetője.

Forrás/szerző: Balla Ákos - tulajdonos ügyvezető - Balla Ingatlanirodák



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk