Aki panellakást venne Észak-Pesten, ne is álmodjon alkuról

Aki panellakást venne Észak-Pesten, ne is álmodjon alkuról

Továbbra is a kis és közepes méretű panellakások iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet a IV. és XV. kerület ingatlanpiacán. Ennek hatására az árak is tovább emelkedtek.

A Balla Ingatlan statisztikai adatai szerint az év eleje óta a kis és közepes méretű panellakásoknál 5 százalék körüli áremelkedés következett be a IV. és XV. kerületben, míg a téglaépítésű társasházi lakásoknál és a családi házaknál stagnálás jellemző - mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Jelenleg a legfelkapottabb lakástípus a két kerületben a másfél szobás és az egy plusz kétszobás panellakás. Előbbiek átlagosan 500 ezer forintos, míg utóbbiak 400-500 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát. Számít persze az elhelyezkedés is, de a vevői preferenciák változatlanok: leginkább a központi fekvésű, de csendes ingatlanokat keresik, melyek kiváló közlekedés adottságokkal és infrastruktúrával rendelkeznek.

Annak ellenére, hogy a kis és közepes méretű panelek ára töretlenül emelkedik, ennél a kategóriánál szerény a különbség a hirdetési és eladási árak között: mindössze néhány százezer forintról beszélhetünk. Ezzel szemben a nagyobb értékű, kevésbé gyorsan forgó ingatlanok esetében akár az 5-10 százalékot is elérheti a túlárazás mértéke. Ami egyben jelzi azt is, hogy mennyit lehet alkudni egy-egy ingatlan hirdetési árából.

Reális árazás esetén a leggyorsabban a panellakások, illetve a kisméretű lakások kelnek el: mindössze 1-2 hónapra van szükség az eladásukhoz. A nagyobb értékű téglalakásoknál az értékesítési idő 3-6 hónapra nő, míg családi házaknál eléri a 6-9 hónapot is. Ezek az értékek azonban nagymértékben függenek attól, hogy miként árazzák be lakásaikat a tulajdonosok. Ha ingatlanközvetítőre bízzák az árazást, akkor az átlagosnál gyorsabb értékesítésre számíthatnak.

Az említett lakásáraknál az újépítésű lakások árai sem sokkal magasabbak: a négyzetméterárak - mérettől is függően - 550-650 ezer forint között alakulnak. A Balla Ingatlan szakembereinek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a csekély árkülönbség is számít: ebben a szegmensben jelentős túlkínálatról beszélhetünk, vagyis kevesebb az érdeklődő, mint az eladó újépítésű lakás. És ami még fontos, újépítésűeket inkább csak az újpesti részen keressünk, mert a XV. kerületben csak elenyésző számban vannak jelen.

Talán a magasra kúszó árak is közrejátszanak abban, hogy egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a lakáshitelek iránt. Balla Frigyes tájékoztatása szerint a vevők mintegy 40-50 százaléka igyekszik élni a bankok által kínált különböző hitel-lehetőségekkel. A leggyakoribb hitelösszeg egyébként 10 millió forint környékén alakul.

A szakember arra is kitért, hogy a hazai vásárlók mellett jelen vannak a piacon a külföldi vevők is: a két észak pesti kerületben elsősorban a kínai és vietnámi vásárlók jelenléte meghatározó. Természetesen ők is főként panellakásokat keresnek, ugyanakkor célkeresztjükbe kerülnek időnként a családi házak is a XV. kerület kertvárosi övezeteiben.

A magas árak ellenére a befektetők sem koptak ki teljesen a piacról: a vevők 15-20 százaléka még mindig bérbeadási szándékkal vásárol ingatlant. Ugyanakkor, ha a bérlakáspiacon nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt fél évben csökkent a kereslet a kiadó lakások iránt, miközben a bérleti díjak változatlanul magasan járnak. A leginkább keresett, 1,5 szobás lakások esetében, mindkét kerületben 100-120 ezer forint körül alakul a havi bérleti díj, rezsi nélkül számolva.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Balla Frigyes szerint a közeljövőben talán az októberi hitelfelvételi szigorítások hozhatnak némi változást az ingatlanpiacon. A hatás mértéke persze kérdéses, ugyanakkor már nem kell sokat várni arra, hogy megtapasztaljuk.



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk