A távmunka vége, visszaterelik a dolgozókat munkahelyükre?

A távmunka vége, visszaterelik a dolgozókat munkahelyükre?

A Wall Street arra szólította fel alkalmazottjait, hogy térjenek vissza az irodába. A technológiai óriások – köztük az Apple, a Google és a Meta – elvárják, hogy a beosztottak heti legalább három napon munkahelyükön végezzék feladataikat.

Március elejétől heti négy napot már a munkahelyükön kellett tölteniük a Disney azon alkalmazottjainak, akik eddig otthonról dolgoztak. Nem a szórakoztatóipari óriáscég volt az egyedüli, amely fokozatosan felszámolja a home office-t.

A világjárvány idején úgy tűnt, hogy az otthonról végzett munka eredményességében vetekedett az irodaival, ezért a munkavállalók közül sokan a munkáltató kicsinyes bosszújának tartják visszarendelésüket a munkahelyre. Egyre több kutatás bizonyítja azonban, hogy a home office termelékenysége elmarad az irodai munkavégzéstől - írta az Economist.

A harvardi egyetem két doktorandusza 2020-ban még az otthoni hatékonyság 8 százalékos növekedését mérte, nem sokkal később azonban a Fed vizsgálata már 4 százalékos hanyatlást állapított meg. A bostoni MIT és a Kaliforniai Egyetem egymástól független felmérése viszont már egyaránt 18 százalékos termelékenységcsökkenést állapított meg az otthoni és az irodai munkavégzés összehasonlításában: a munkahelyen dolgozók voltak a szorgosabbak.

Egy érdekes, párhuzamos kísérletben azt is kiderítették, hogy a sakkozók kevésbé játszanak jól online, mintha szemtől szemben ülnének ellenfelükkel.

Egy laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy a távmunkához nélkülözhetetlen konferenciahívások gátolják a kreatív gondolkodást. A Fed-tanulmány válaszadói például arra panaszkodtak, hogy a távmunkában hiányzik „a mellette ülő kolléga, akihez segítségért fordulhatnak".

Miközben az otthonról végzett munka költségei a munkáltató szempontjából csökkentek, a munkavállalók pedig gyorsan elsajátították a konferenciabeszélgetésekhez szükséges eszközök és alkalmazások használatát, maga a humán erő egyre inkább elsatnyult. A kutatók az otthonról dolgozók tanulási készségének hanyatlását dokumentálták, miközben az irodai munkavégzők készen álltak az új ismeretek elsajátítására.
A boldogság ára

A távmunka talán legnagyobb erénye, hogy az alkalmazottak boldogabbak. Jóval kevesebb időt fecsérelnek el például az ingázásra, ami az ő szempontjukból a produktivitás növekedésének tűnhet.

Időnként még arra is jut idejük, hogy lepihenjenek, talán még kocogjanak is egyet. Ráadásul néhány, töretlen koncentrációt igénylő feladat gyakran gördülékenyebben végezhető otthonról, mint az egyterű irodában. Mindez magyarázatot ad arra, miért idegenkednek egyre többen a hivatali visszatéréstől.

Több felmérés igazolta, hogy az alkalmazottak akár még a fizetéscsökkenés fejében is szívesebben dolgoznak otthonról. Ez akár a munkáltató számára is jó üzlet lehet.

Ennek ellenére egyre bizonyosabb, hogy a cégek - legalábbis az Egyesült Államokban - lassan visszakényszerítik a foglalkoztatottakat a munkahelyükre egyetlen okból: ott sokkal termelékenyebbek.
A magyar gyakorlat

Az energiaválság miatt a szellemi foglalkoztatottak fele újra otthoni munkavégzésre számíthat.

Az energiaválság miatt Magyarországon akár egymillió ember is otthonról dolgozhat a téli időszakban - ezt mondta a Magyar Távmunka Szövetség elnöke tavaly októberben, a fűtési idény kezdetén. Egy másik, HR-szakértő arra hívta fel a figyelmet, sok cég ezzel a módszerrel fog spórolni a téli fűtésszámlán.

Az otthoni munkavégzés lehetőségét azóta a hirdetésekben is megjelenítik, hogy így tegyék vonzóbbá az állásajánlatokat.

Az államigazgatásban és az állam többségi tulajdonában álló cégekben azonban Orbán Viktor miniszterelnök személyes jóváhagyása nélkül senki sem dolgozhatott otthoni munkavégzésben - ez derült ki egy nem nyilvános, 2022-ben született kormányhatározatból, amely csaknem hatvanezer alkalmazott munkavégzését szabályozta.

Mind a mai napig tisztázatlan egyébként, hogy lehet-e munkahelyi balesetet szenvednihome office-ban.

Forrás: index.hu



További ingatlan hírek

Eladná ingatlanát?

Teljesen megértjük, hiszen az ingatlaneladás egy komoly döntés. Kérjen visszahívást, és mi kötöttségektől mentesen tájékoztatjuk Önt a legkedvezőbb lehetőségekről. Hozzáértő ingatlan tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés kapcsán.

Kérem az ingyenes tanácsadást!

Ingatlan hírek

Ahol találkozhat velünk